Točka zdravja

Koliko je vreden lekarniški farmacevt?

Ste se med obiskom lekarne že kdaj spraševali, čemu je za izdajo zdravil na recept potrebna tako visoka izobrazba? Preden vam skušam odgovoriti, bi želel z vami deliti anekdoto. Medtem, ko je Pablo Picasso, takrat že uveljavljen svetovno znan umetnik, na robček skiciral sliko je pristopila gospa z namero, da bi robček s skico kupila. Pablo jo je s postavljeno ceno 50.000 $ močno presenetil.. Ni mogla razumeti, kako lahko toliko zahteva za 5 minut dela. Picasso ji je odvrnil: »Ne gospa, to mi je vzelo celo življenje, ne le 5 minut«.


Tudi lekarniški farmacevt ne postaneš »čez noč«. Preden uspešno zagovarjaš magistrsko nalogo moraš dokazati znanje s področja poznavanja delovanja človeškega telesa, bolezni ter seveda podrobno poznavanje delovanja zdravil. Na srečo delujemo na področju, kjer se spoznanja nenehno dopolnjujejo in nadgrajujejo, kar zahteva od nas nenehno strokovno izpopolnjevanje. Če že kje, potem v medicini in farmaciji vsekakor velja, da se moramo učiti celotno življenje. 
Včasih se kdo sprašuje, zakaj sme le magister farmacije izdati zdravilo na recept. Verjetno ste že kdaj slišali ali prebrali, da zdravljenje z zdravili s sabo ne prinaša le koristi, ampak tudi tveganja. Slednje lahko zmanjšamo, če dobi bolnik zase pravo zdravilo, v pravilnem odmerku in ga pravilno uporablja. Lekarniški farmacevt ima pomembno vlogo pri vseh korakih. Čeprav ne izbere zdravila pa preveri ali je za bolnika tako zdravilo, kot odmerek ustrezen. Spomnim se gospe, ki ji je zdravnik na podlagi izvida bolnišničnega zdravnika predpisal večje število enot zdravila v odmerku, ki se lahko varno uporablja le kratek čas. Zdravnika sem opozoril na povečano tveganje, ki bi mu bolnica bila v tem primeru izpostavljena. Zaradi tega je pred leti bilo podobno zdravilo s trga že umaknjeno. Zelo pomembna je naša vloga pri samozdravljenju. Bolniku, ki se je zdravil z zdravilom proti strjevanju krvi sem tako odsvetoval izdelek, ki bi lahko vplival na učinek njegovega zdravila. Zaradi pojava krvavitev so opisani primeri hospitalizacij ob sočasnem jemanju, ki se vedno niso srečno iztekli. 


Podobni primeri se v lekarnah odvijajo vsak dan. Kakšna je torej vrednost lekarniškega farmacevta? Dovolite prispodobo. Recimo, da si bolnika v procesu zdravljenja z zdravilom zamišljamo kot padalca, ki skoči iz letala. Zdravnik je njegovo padalo, lekarniški farmacevt pa predstavlja rezervno padalo.
Pomen lekarniškega farmacevta v zdravstvenem sistemu je zelo velik. Tega posebno sedaj, ko nastaja nov lekarniški zakon in se pojavljajo čedalje izrazitejši apetiti po lekarniškem denarju ne smemo spregledati. Ne pozabimo, da smo magistri farmacije v lekarnah nosilci dejavnosti, ki opravljamo reguliran poklic. Lekarna brez magistra farmacije ni več lekarna, pač pa zgolj trgovina. Nikakor ne moremo pristati, da bi od nas nekdo zahteval strmenje k doseganju dobičkov, saj smo že sedaj zelo obremenjeni. Primerjava s severnimi sosedi recimo pokaže, da izdata dva magistra farmacije v slovenski lekarni na leto toliko zdravil, kot trije v sosednji Avstriji.


Ne upamo si pomisliti, kaj bi bilo, če bi rezervno padalo zatajilo. V opisanih primerih bi se za bolnika lahko tragično končalo, gospa bi doživela srčni infarkt, gospod pa notranje krvavitve. Vsakdo, ki je kdaj skočil s padalom je verjetno verjel, da rezervnega ne bo rabil, a prepričan sem, da niti pomisliti ni upal, da bi ga ne imel.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj