Točka zdravja

Kolmež, pravi (Acorus calamus)

Rastlina je okrog meter visoka močvirnata trajnica, izvira iz Azije, pogosto pa rase ob ribnikih in močvirjih v Evropi in severovzhodni Ameriki, pri nas ne dozori, ampak se le nespolno razmnožuje. Iz korenike poganjajo sabljasti listi, ki so spodaj rdečkasti, in trirobo steblo, ki poleti nosi na vrhu 4 do 12 cm dolg betič z gosto nameščnimi majhnimi zelenimi cvetovi, varuje pa ga tulcu podoben list. Rastlina je politipična, raznovrstna glede na število kromosomov, ameriška zvrst je diploidna, evropska triploidna, indijska pa tetra- ali celo heksaploidna.

Uporabni del
Korenika vsebuje od 2 do 9 odstotkov zdravilnega eteričnega olja, le-to pa različen delež potencialno strupene spojine beta-azaron, vsebnost v evropskem olju je do 10-, indijskem pa 96-odstotna, medtem ko ga ameriško ne vsebuje.

Raba v prehrani in pravni položaj
Svet Evrope razvršča kolmež v skupino naravnih začimb N3, ki se smejo dodati živilom na tradicionalni način, čeprav ni na voljo dovolj izsledkov o možni strupenosti. V kilogramu živil in pijač ne sme biti več kot desetina miligrama beta-azarona, v alkoholnih pijačah pa miligram. Za živila se rabijo predvsem izvlečki iz evropske zvrsti, pripravljeni s pomočjo prelivka v 60-odstotnem alkoholu, ki so praktično brez azarona; za parfume in druge kozmetične izdelke pa eterično olje. FDA, urad za živila in zdravila v ZDA, ima kolmež za malo varno zel ter prepoveduje živilsko rabo tako korenike kot iz nje pridobljenih izvlečkov in eteričnega olja, četudi v njihovi rastlini ni tveganega azarona. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo Z, ki omeji njegovo rabo na registrirana zdravila, kot začimba pa spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Kolmež je čislan že od starih časov kot eno najmočnejših sredstev za spodbudo teka in urejanje prebave, poljudne knjige o zdravilnih rastlinah pa ga hvalijo kot čudežno zdravilo. Po izročilu se rabi pri akutnih in kroničnih prebavnih motnjah, črevesnih krčih in vetrovih ter pomanjkanju želodčne kisline in teka, saj pospeši obilno izločanje sline ter želodčnih in črevesnih prebavnih sokov, sprošča vetrove in odpravlja krče, pomaga pa tudi ob želodčnem vnetju  in razjedi. Pospešil naj bi tudi splošno celično presnovo, krepil osrednji živčni sestav ter pomirjal. Droga je sestavina mnogih zeliščnih zmesi za želodec, izvlečki sestavljajo zdravila proti želodčno-črevesnim in žolčevodnim težavam, eterično olje pa je le v pripravkih za zunanjo rabo.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez pol žličke(1,5g) droge, lahko se prelije tudi hladna voda in krajši čas zavre, po 3-5 minutah pa se precedi. Kot aromatična grenčina se popije skodelica med obroki do 3-krat na dan.

Novejša dognanja
V številnih raziskavah so proučevali zlasti eterično olje. Deluje protikrčno z neposrednim učinkom na gladke mišice, zavre pa tudi želodčno razjedo ter uniči nekatere kužne bakterije v žrelu in želodcu.  Zmožno je antidepresivnega delovanja, ker zavira dejavnost encima monoaminooksidaze. Pomirja in podaljša spanje po uspavalih ter stopnjuje morfinski učinek. Zunanje odpravi uši in odganja nadležne žuželke. Indijska zvrst in beta-azaron pomirjata osrednji živčni sestav, blažita krče skeletnih mišic ter znižata krvni tlak in uravnata srčni utrip, zunanje pa delujeta protiglivično.

Stranski učinki in strupenost
Strupen je beta-azaron oziroma kolmeževo eterično olje, če ga le-to vsebuje v zadostni množini, kar pa je predvsem odvisno od genetske zvrsti. Učinkovina je rakotvorna za dvanajstnik in jetra, najbrž pa strupena tudi za dedno zasnovo in poškoduje kromosome. Nerazredčeno eterično olje zunanje deluje dražilno, razredčeno pa povzroči rdečino in kožno vnetje le pri preobčutljivih posameznikih.

Prepovedi in opozorila
Najvarnejši je ameriški kolmež, ker ne vsebuje beta-azarona, najnevarnejši pa indijski, ki ga vsebuje zelo dosti. Evropski z zelo malo azarona je praktično varen, izogniti se je le treba čezmernim odmerkom in dolgotrajni rabi. Kolmež bi lahko zvečal zdravilski učinek antidepresivov, ki so zaviralci monoaminooksidaze, a klinično tega niso opazili. Med nosečnostjo naj se ne uporablja, saj je zmožen delovati strupeno, prav tako ne med dojenjem, saj ni znano, ali se izloča v materino mleko ali ne.

Lekarniško mnenje
Kolmež in njegovo eterično olje sta kemično dobro raziskana, štiri zvrsti: diploidni, triploidni, tetraploidni in heksaploidni se razlikujejo po vsebnosti strupenega beta-azarona, pri čemer je triploidni evropski zaradi njegove majhne vsebnosti zdravilsko sprejemljiv, če se rabi kratek čas. Protikrčni in protirazjedni učinek eteričnega olja ter spodbudni učinek grenčin za izločanje prebavnih sokov upravičijo tradicionalno rabo droge za urejanje akutnih in kroničnih prebavnih težav, posebno še ob pomanjkanju želodčne kisline, le ljudska raba za zdravilo za živce je najbrž vezana na neželen beta-azaron.

Misel
Zaslužno zdravilo prebudi človeka iz prelepih sanj in ga posadi za zajtrkovalno mizo.

Nazaj