Točka zdravja

Konec epidemije ali zatišje pred nevihto?

Rahljanje ukrepov in preklic epidemije sta slehernega navdala z upanjem in zadovoljstvom. Po dveh mesecih življenja, ki se je čez noč spremenilo, po težkih tednih negotovosti in strahu za svoje najdražje in skupnost se nam je izvil izdih olajšanja.
Toda infektologi in epidemiologi opozarjajo, da trenutne razmere, h katerim smo pripomogli vsi – z upoštevanjem zaščitnih ukrepov, ki preprečujejo prenos koronavirusa –, naše pozornosti ne smejo uspavati. Kajti stroka svari, da koronavirusa ni konec. Zato se večini poraja vprašanje, ali gre res za konec epidemije ali zgolj za zatišje pred nevihto.
Natančnega odgovora ne pozna nihče. Zagotovo pa k dobremu izidu in preprečevanju novega izbruha vsak izmed nas lahko veliko stori. Zavedati se je treba, da se zaradi umirjanja epidemije ukrepi za zajezitev širjenja okužb postopoma sproščajo, niso pa še v celoti odpravljeni.
V prispevku bomo zato strnili nasvete, ki ostajajo aktualni in nujni. Tudi ob morebitnem dopustovanju ali potovanju.
 
Socialna distanca
Pri medsebojnih stikih posameznikov velja ravnati skrajno odgovorno ter tako zaščititi sebe, najbližje in najranljivejše skupine posameznikov med nami. Še vedno so namreč še posebej ogroženi kronični bolniki, ljudje z oslabelim imunskim sistemom in posamezniki s pridruženimi boleznimi, ki lahko utrpijo najhujše posledice zaradi okužbe s koronavirusom. Omejevanje socialnih stikov in priporočeno gibanje po javnem prostoru z doslednim upoštevanjem zadostne fizične razdalje med ljudmi ostaja eden ključnih varovalnih ukrepov, ki lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za okužbo.
Nacionalni inštitut za javno zdravje je ob postopnem sproščanju sistemskih ukrepov za zamejitev širjenja virusa oblikoval navodila, priporočila, usmeritve in nekatere omejitve za varno izvajanje posameznih dejavnosti.

Prepovedana so vsa množična zbiranja na javnih krajih
Od 20. marca velja začasna prepoved vseh množičnih zbiranj ljudi na javnih krajih v Sloveniji. Izjemoma je dovoljeno druženje posameznih skupin z največ 50 ljudmi, vendar le, če lahko pri tem ohranijo zadostno medsebojno fizično razdaljo. Gibanje posameznikov na območju Republike Slovenije sicer ni omejeno, vendar se vsem svetuje, da pri tem dosledno upoštevajo vse potrebne zaščitne ukrepe.

Omejitve prestopanja mej
V prometu oziroma pri prehajanju državne meje veljajo že vse od razglasitve epidemije omejitve. Meje s sosednjimi državami je torej možno, po posebnem režimu, prehajati samo na kontrolnih točkah, ki so bile vzpostavljene za ta namen, in izključno v času, ko mejna kontrola tam deluje. Veljajo pa tudi nekateri spremenjeni pogoji za vstop tujcev oziroma slovenskih državljanov v državo oziroma izstop iz nje.

Prometne povezave
Države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode mej. Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot avtobusni in železniški promet, zato so vsa potovanja v tujino odsvetovana. 

Umivanje rok in razkuževanje
Kjer koli smo in kamor koli smo namenjeni, ne pozabimo na skrbno, redno in temeljito umivanje rok s toplo vodo in milom. Zagotovimo si tudi razkužilna sredstva, ki jih bomo uporabili vsakič, ko vode ne bo na dosegu rok.

Zaščitne maske
Zaščitne maske oz. ustrezna pokrivala ust in nosu so še vedno nujne, kadar vstopamo v javne prostore. Ob tem ne pozabimo na pravilno namestitev, nošenje in odstranjevanje zaščitnih mask.

Če smo bolni, ostanimo doma!
Prav tako ne pozabimo, da bolni ne hodimo nikamor. Za nasvet pokličemo osebnega zdravnika in počakamo usmeritve.
 
Pred nami so poletni meseci in dopusti. Zagotovo letos ne bodo takšni, kot smo bili vajeni minula leta. Najverjetneje za nikogar ne bodo popolnoma brezskrbni. A ne glede na to, kako in kje bomo dopustovali, ne pozabimo, da samo skupaj zmoremo. Ne pozabimo, da nismo sami, zato s preventivnimi ukrepi poskrbimo zase in za druge. Za danes in za jutri.
Kajti epidemije ni konec, končuje se le njen prvi val – od vseh nas pa je odvisno, kako močno nas bodo opljusnili njeni naslednji valovi.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj