Točka zdravja

Konoplja v živilih in prehranskih dopolnilih

V zadnjem času je konoplja pogosta tema v različnih medijih, še posebno po predlogu parlamentarnega odbora za zdravstvo glede priprave pravne podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom. Posebno moderni mediji omogočajo dostop do mnogih nepreverjenih informacij, zato bi v nadaljevanju rad izpostavil nekatera dejstva.

Kaj je konoplja?
Konoplja je do šest metrov visoka rastlina, ki ima več podvrst. Največ se uporabljata navadna ali industrijska (Cannabis sativa) in indijska konoplja (Cannabis indica). V konoplji se poleg drugih snovi nahajajo tudi učinkovine kanabinoidi, med katerimi je najbolj znan delta-9-tetrahidrokanabinol ali THC. Ker gre za psihoaktivno snov, ki lahko povzroča odvisnost in druga tveganja za zdravje ljudi, sta tako konoplja (cvet) kot THC uvrščena med prepovedane droge.

Izdelki iz industrijske konoplje
V izdelkih, ki jih je možno legalno kupiti je industrijska konoplja. Razlika glede na indijsko konopljo, ki se uporablja v rekreativne in medicinske namene je predvsem v vsebnosti kanabinoidov, ki jih je v industrijski konoplji bistveno manj. V pripravkih, ki so namenjeni uživanju je dovoljena koncentracija THC pod 0,2 %. Pogost izdelek iz industrijske konoplje je konopljino olje, ki se lahko uporablja v prehranske, kozmetične in druge namene. Zaradi nizke vsebnosti THC nima psihoaktivnih učinkov.

Konoplja kot zdravilo?
V zdravilne namene uporabljamo zdravila s kanabinoidi, bodisi naravnega, bodisi sinteznega izvora. V EU obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki se predpisujejo predvsem za preprečevanje slabosti, zmanjševanje bolečine in povečanje apetita pri bolnikih z rakom; zmanjšanje spastičnosti in lajšanje nevropatske bolečine pri multipli sklerozi ter za povečanje apetita pri bolnikih z AIDS-om. Do sedaj še ni dovolj dokazov, da bi kanabis oziroma zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, ozdravila, ustavila ali upočasnila napredovanje katerekoli od naštetih bolezni.

Lahko od izdelka iz industrijske konoplje pričakujem zdravilne učinke?
Pri izdelkih namenjenih uživanju gre za živila oziroma prehranska dopolnila, ki jim ne moremo pripisovati zdravilnih učinkov. Resda lahko ti izdelki vsebujejo preko 60 kanabinoidov in sledove THC-ja, katerega vsebnost pa ne sme presegati 0,2 %. Uporaba takih izdelkov je lahko problematična v primeru, ko jim proizvajalec doda koncentrate ali konoplji lastne kanabinoide, saj lahko presežemo dnevni vnos THC (0,06 mg) ali kanabidiola (CBD) (2 mg). 

Kakšni bi lahko bili potencialni neugodni učinki?
Najbolj nas skrbi opustitev redne terapije, kar seveda občutno poslabša predvideno prognozo bolezni. Ne smemo pa zanemariti možnosti pojava neželenih učinkov zaradi vnosa višjih odmerkov kanabinoidov. Pričakujemo lahko podobne, kot opažamo pri uporabi kanabisa, ko se lahko pojavijo nekatere neugodne posledice: panika, tesnoba, nemir, jok, občutek izgube nadzora nad samim seboj, neprijetne spremembe zaznavanja, suha usta in drugih sluznic, razširjene zenice, spremenjen srčni utrip in krvni tlak, motnja kratkotrajnega spomina, pri nekaterih tudi hude duševne motnje (psihoza, amotivacijski sindrom), povečano tveganje za razvoj depresije.

Naj zaključim z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede uporabe industrijske konoplje v živilih: »Ker se uporaba sintetičnih ali rastlinskih virov kanabinoidov v zdravilih še raziskuje, je docela neprimerna uporaba takih izdelkov kot sestavin živil ali prehranskih dopolnil, posebno še, če gre za ekstrakte industrijske konoplje, kjer vsebnost CBD in ostalih kanabinoidov lahko zelo variira. Menimo, da nosilci živilske dejavnosti pri tovrstnih izdelkih trenutno ne morejo zagotavljati varnosti potrošnikom.«

 

Nazaj