Točka zdravja

Koprivnica

Vas je že kdaj ožgala kopriva? Potem se verjetno spominjate pekočega občutka ter pojava otekline in srbečih izpuščajev na koži. Kožno spremembo imenujemo koprivnica ali strokovno urtikarija. Latinsko ime za veliko koprivo je namreč


Urtike se na koži ne pojavijo le po stiku s koprivo, pač pa lahko nastanejo tudi zaradi različnih drugih vzrokov. Pojavijo se lahko kjer koli na telesu. Lahko so različnih velikosti (od 1 mm v premeru, do več cm velikih izpuščajev). So srbeče, včasih pekoče. Sprva so običajno ostro omejene, blede, različnih velikosti in oblik ter skoraj vedno obdane z rdečino. Postopno se lahko širijo navzven, spreminjajo obliko in postanejo rožnate. Če s prstom pritisnemo na urtiko, izgine, oziroma pobledi. 


Akutna, to je kratek čas trajajoča, urtikarija se lahko pojavi zelo hitro in tudi hitro izgine. Zato je kožno spremembo priporočljivo fotografirati, saj lahko v času, ko pridemo na pregled k zdravniku kožna sprememba že izgine. Najpogosteje jo povzroči virusna ali bakterijska okužba. Lahko se pojavi zaradi alergije (po zaužitju nekaterih živil ali zdravil, po piku ose ali čebele idr.), pogosto pa vzroka ne najdemo. Poleg koprive lahko urtikarije na koži izzovejo nekateri kontaktni alergeni, recimo lateks, trave, smole, slina živali… Ljudje pogosto pomislijo na vzrok v hrani. Na to smemo pomisliti, če se urtikarija na koži izrazi v uri do dveh po zaužitju in traja največ dan, dva. Ponovno se pojavi ob uživanju istega živila. Poznamo pa tudi kronično (traja več tednov oziroma mesecev) spontano urtikarijo. Vzroka pri tej obliki običajno ne poznamo, poslabša pa se lahko npr. ob okužbi, pregrevanju telesa, psihološkem stresu, jemanju zdravil proti bolečinam…


V primeru pojava občasnih urtikarij je potrebno poiskati morebiten vzrok, saj se bomo z izogibanjem vzroku izognili tudi pojavu urtikarij. Ob dalj časa trajajočih urtikarijah pa je priporočljivo obiskati zdravnika. Včasih so lahko ob kožnih spremembah prizadeti drugi organi, zato takoj poiščite zdravniško pomoč, če so simptomi in znaki zelo hudi, opažate otekanje in težje dihanje, imate občutek cmoka v grlu, vam oteka jezik, imate pospešen srčni utrip, krče v trebuhu in znižan krvni tlak.


V okviru samozdravljenja vam v lekarnah lahko svetujemo negovalne izdelke za nanos na koži, ki kožo pomirjajo in zmanjšujejo občutek srbenja. Pri izbiri kozmetičnih izdelkov bodite previdni, saj lahko številne sestavine kožo dražijo in stanje poslabšujejo ali ga celo izzovejo. Srbenje in otekanje kože lahko lajšamo z vodnimi kopelmi ali vodnimi oblogami. Te si lahko pripravimo tako, da krpo za umivanje potopimo v ledeno mrzlo vodo in nato nekoliko ožeto položimo neposredno na prizadeto kožo. Kožo naj bi pomirjala tudi ovsena kopel. Še najbolj učinkovito pa boste srbenje ublažili s pomočjo zdravila, ki vsebuje antihistaminik, bodisi v obliki gela (dimetinden), bodisi v obliki tablet (cetirizin, loratadin). 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj