Točka zdravja

Krči v nogah

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se zjutraj, še rahlo zaspani, želeli nekoliko pretegniti, a… Joj, krč v nogi, ki vleče, boli in kar ne popusti. Ali pa nočno zbujanje zaradi krčev v nogah?! Zakaj prihaja do tega in kaj storiti?

Krči v nogah so pogosta težava; niso bolezen, ampak znak, s katerim nam naše telo sporoča, da je nekaj narobe. Običajno trajajo manj od minute, vendar lahko včasih trajajo tudi več kot 15 minut. 
Normalno se mišica med gibom skrči – pri tem razvije silo za poteg – nato se sprosti, ko je gib končan ali druga mišica deluje v nasprotno smer. Včasih pa se mišica krčevito skrči in ostane skrčena, ne da bi se lahko sprostila; to je mišični krč! Mišično krčenje in raztezanje je odgovor na živčne dražljaje. Pomembno vlogo pri prenašanju teh dražljajev imajo minerali, predvsem natrij, kalij, kalcij in magnezij, ki obdajajo mišično celico in prehajajo vanjo! Zaradi neravnotežja teh mineralov se spremeni prenašanje električnih impulzov in nastane mišični krč. 

Vzroki:
Pri telesni izčrpanosti se izgubljajo tekočina in minerali, zato lahko nastanejo krči. Nastanejo lahko pri zdravih ljudeh po naporni telesni dejavnosti, še pogosteje pa je to težava športnikov.
Prav tako se krči pojavljajo pri nosečnicah. Pojavnost in pogostost krčev naraščata z leti. Neka raziskava je pokazala, da se s krči redno srečuje približno tretjina starejših od šestdeset let in polovica starejših od osemdeset let. Še posebej so starejšim ljudem poznani krči, ki zagrabijo sredi mirnega spanca v spodnjem delu noge ali v stopalu in kar ne popustijo. K nastanku krčev sicer prispevajo tudi nekatere bolezni, med katerimi so najpogostejše diabetes, živčno-mišične bolezni in bolezni perifernega ožilja, prav tako pa so zanje odločilna tudi zdravila. Posebej tista, ki motijo ravnotežje mineralov (diuretiki). Prav tako na nastanek vpliva neudoben položaj, ko sedimo, stojimo ali ležimo. 

Kaj storiti?
Če se krči pojavljajo kot odgovor na športno aktivnost, to nikakor ne pomeni, da morate prekiniti s športno dejavnostjo, nasprotno – le pazljivi bodite, da ne preobremenite telesa in s tem mišic prekomerno in naenkrat ter da predhodno poskrbite za ogrevanje mišic! Težave lahko omilite tako, da pred vsako športno aktivnostjo mišice pregnetete! Prav tako se v lekarni brez recepta dobijo pripravki za ogrevanje mišic pred športno aktivnostjo, s katerimi zmasirate mišice pred aktivnostjo in lahko tudi po končani aktivnosti. Pri športni aktivnosti naj se nikar ne pozabi na dovoljšen vnos tekočine in elektrolitov. To še posebej velja za poletne mesece, ko le te tudi sicer z znojenjem izgubljamo. V lekarni so na voljo peroralne rehidracijske soli, ki se raztopijo v vodi in tako omogočimo tudi vnos elektrolitov. 
Prav tako se svetuje uporaba magnezija in sočasno lahko tudi kalcija. Sploh tisti z nočnimi krči, lahko težave ublažijo, če zvečer popijejo raztopljen magnezij. Magnezij obstaja v obliki šumečih tablet, praškov, tablet ter pršil. Če boste posegli po vitaminskih pripravkih pazite, da ne boste sočasno jemali več različnih pripravkov in tako presegli priporočenega dnevnega vnosa vitaminov in mineralov). Zato Vam svetujem obisk v lekarni, kjer Vam bomo izbrali ustrezen pripravek, ki bo vseboval to, kar potrebujete!

Kaj še lahko storimo?
Če krč že nastane, ga lahko prekinete tako, da fizično raztegnete mišico ali jo zmasirate ali oboje. To storite tako, da stojite na prstih in se počasi spustite na pete ali se z dlanmi ali podlahtmi naslonite na steno in s celimi stopali na tleh počasi drsite stran od stene, dokler se nanjo ne naslanjate iz več kot metra razdalje. Z masažo krč odstranite tako, da sedite in potisnete peto navzdol, prsti so usmerjeni navzgor ter meča močno stisnete z dlanjo! To lahko izvajate tudi v vodi. Ker je to, ko nas grabi krč, izredno težko, se svetuje lažja naloga. V kolikor vas krč prime, iztegnite nogo na sledeči način: peto močno potiskajte od sebe, stopalo in prste pa vlecite proti sebi. Na tak način boste sprostili mišice spodnjega dela nog (meč). In krč zagotovo popusti!

Jejte hrano bogato z kalcijem, kalijem in magnezijem (sezam, ribe, banane, melona, paradižnik, zelena zelenjava, orehi, žitarice in nemastni mlečni proizvodi. 
Pijte veliko vode, še posebej mineralne obogatene z magnezijem. Dehidracija je lahko eden od vzrokov za mišične krče v nogah. Izogibajte se preveč ali premalo slani hrani, saj obe skrajnosti lahko privedeta do nastanka krčev.


Vsak večer, pred odhodom v posteljo, si noge zmasirajte. V kolikor so krči močni in pogosti, lahko poskusite tudi s toplimi kopelmi ali tuširanjem s toplo vodo. Dvajset minut lahkega teka ali redni sprehodi, lahko okrepijo mišice in zmanjšajo tveganje za nastanek krčev. 

Tako verjamem, da bo nadležnih krčev in bolečih prebujanj zaradi njih vse manj!


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj