Točka zdravja

Krhlika, navadna (Rhamnus frangula)

Krhlika, navadna (Rhamnus frangula)

Uporabni del
Skorja.

Raba v prehrani in pravni položaj
Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N4. To pomeni, da jo opredeli kot začimbo, za katero obstaja še premalo podatkov za razvrstitev v skupine N1, N2 ali N3. Iz prve skupine se dovoli dodati živilom brez količinskih omejitev, iz druge v majhni količini z možno omejitvijo zeliščnih učinkovin v končnem izdelku, iz tretje pa z opozorilom, da ni na voljo dovolj podatkov za zanesljivo oceno strupenosti. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin jo razvršča v kategorijo Z, ki omeji njeno rabo na registrirana zdravila.

Zeliščna raba
Ima blage odvajalne lastnosti in se po ljudskem izročilu uporablja proti zaprtju. Pod njenim vplivom se tudi izloči več žolča. Svoj čas je bila sestavina številnih spomladanskih mešanic za čiščenje krvi in odvajanje strupenih snovi iz telesa.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek, pripravljen kot prevretek iz pol do dva in pol grama zdrobljene in eno leto uležane skorje pred spanjem.

Novejša dognanja
Zdravilni so antrakinonski glikozidi. Njihove odvajalne lastnosti so dobro znane, ne pa natančen mehanizem delovanja. Učinkujejo glikozidni presnovki, prvi najbrž nastanejo v tankem črevesu in pridejo po krvi v debelo črevo, drugi pa nastanejo s pomočjo bakterijskih encimov šele v debelem črevesu, vsekakor pa oboji z učinkom na živčni splet v mišičnem sloju debelega črevesa spodbujajo in jačajo krepijo črevesno gibljivost, zaradi katere se
blato potiska naprej, postaja tekoče, odvajanje pa pogostejše. Učinek se pojavi po 6 do 12 urah.

Stranski učinki in strupenost
Niso omenjeni niti za krhliko niti za vsebujoče frangulozide, vendar ni pričakovati, da bi bili dosti drugačni kot po antrakinonskih glikozidih iz drugih rastlin, na primer sene. Čezmerni odmerki lahko privedejo do driske z večjo izgubo vode in kalija, čemur sledi črevesna lenost, tej pa ohromelost debelega črevesa. Dolgotrajna raba lahko povzroči bolestno mršavost, skrivenčenost prstov in izgubo nekaterih pomembnih beljakovin v krvi. Kot za večino odvajal tudi za krhliko velja, da zloraba vodi v odvisnost: brez njih črevo ne more več normalno delovati.

Prepovedi in opozorila
Droga ni primerna za bolnike s črevesno zožitvijo ali neprehodnostjo, ker lahko poškoduje črevo, prav tako ne, ko je vnet slepič in ob drugih črevesnih vnetjih. Pretirana raba zaradi pomembne izgube kalija zveča delovanje srčnih glikozidov, na primer digoksina. Antrakinoni reflektorno zvečajo prekrvitev organov v mali medenici in lahko povzročijo ginekološke težave, zato jih nosečnicam ne priporočamo. Četudi se izločajo v materinem mleku, je po običajnih odmerkih njihova količina v njem ponavadi nezadostna za nastanek krčev in driske dojenčka, vendar so na voljo še varnejša odvajala, na primer polnilna. Lahko se obarva seč, kisli rumeno-rjavo ter alkalni rdeče, kar moti nekatere diagnostične teste. Skorja, ki ne odleži vsaj eno leto, povzroča trebušne krče.

Lekarniško mnenje
Odvajalne lastnosti frangulozidov, ki so glavna kemična značilnost droge, upravičijo zeliščno rabo krhlike kot
odvajala. V pravih odmerkih je blago in zanesljivo spodbujevalno odvajalo, ki poprime v debelem črevesu, odvaja pa več dni zapored. Učinek nestandardiziranih pripravkov, se pravi z neizmerjeno zdravilnostjo, je nepredvidljiv, zato jih ne priporočamo. Za preprečevanje in ob zdravljenju zaprtja priporočamo hrano, ki vsebuje veliko neprebavljivih snovi, na primer zelenjavo, solato, črni kruh in otrobe, in pitje dovolj vode. Z odvajali, tudi s krhliko, je treba prenehati, čim se odvajanje uredi.

Misel
Človek je sam sebi najboljši lekarnar. Če se zapusti, nima več te sreče.Ozdravitev je očiščenje, praznik zdravja in lekarnarjeva vrnitev.

Nazaj