Točka zdravja

Kronično vensko popuščanje

Kronično vensko popuščanje (KVP) ali kronična venska bolezen je napredujoče bolezensko stanje ven spodnjih okončin. To je bolezen ven, pri kateri gre za motnje krvnega obtoka in za stalno povišan tlak v venah nog. Vzrok je oslabljeno vezivno tkivo venske stene in nepravilno delovanje venskih zaklopk. Kadar stojimo, se v venah zadržuje velika količina krvi (do 600 ml). To kri v smeri proti srcu črpajo mišice goleni in mišice stopal, kar imenujemo mišična črpalka. Če nismo dovolj telesno dejavni, oslabi mišična črpalka, vene izgubijo prožnost ter  pride do povečanega tlaka v venah nog. Najpogostejši vzrok za povečan tlak v venah nog je nepravilno delovanje venskih zaklopk. Zdrave venske zaklopke omogočajo pravilno odtekanje krvi iz nog proti srcu in preprečujejo povratni tok krvi v venah. Pri okvarjenih (insuficientnih) venskih zaklopkah pa se kri vrača in zastaja v venah. Stene ven se razširijo, venske zaklopke se razmaknejo. Zaradi povratnega toka krvi v venah nog pride do sprememb na nivoju makrocirkulacije in mikrocirkulacije.

SIMPTOMI

Pojavijo se opozorilni znaki, ki kažejo na težave z venami: bolečine v nogah, občutek težkih in utrujenih nog, srbenje in pekoče bolečine, nočni krči in nemirne noge, otekle noge in gležnji. Za naštete simptome velja, da se tekom dneva poslabšajo. Izrazitejši so poleti, po dolgotrajnem stoječem delu. Pri ženskah se simptomi poslabšajo v obdobju pred menstruacijo in v času nosečnosti.

ZNAKI

Povratni tok krvi in venska hipertenzija pospešita vnetni proces in okvaro venskih zaklopk. Teleangiektazije ali metličaste varice merijo od 0,5-2 mm, pogosto se pojavijo pri ženskah po porodih. Najdemo jih po stegnih, okrog kolenske kotanje in okrog gležnjev. Opazimo jih kot  modrikasto-vijolično obarvane splete. Pojavijo se spremembe v venski makrocirkulaciji, nastanejo varice. Najdemo jih okrog kolenske kotanje in vzdolž goleni, merijo od 1-3mmm. Varice so razširjene in potekajo nepravilno zvijugano. Zaradi povišanega intravenskega tlaka, pride do motenj tudi na nivoju mikrocirkulacije:  povečana je  prepustnost kapilar in iztekanje plazemskih beljakovin v medcelični prostor. Nastane oteklina (edem). Oteklina se v začetku pojavlja predvsem okrog gležnjev. Prisotna je proti večeru. Preko noči in po daljšem počitku v ležečem položaju oteklina splahni. Kronično vnetje s hipoksijo tkiva vodi do kožnih sprememb, kot so hiperpigmentacije, dermatitis,… V povrhnjih venah nog lahko nastane tromboflebitis. To je akutno vnetje venske stene in okolnega tkiva. Povrhnji tromboflebitis nastane v varikozno spremenjeni veni. Če se razširi v globino, govorimo o venski trombozi. Resnejši in zadnji stadij kroničnega venskega popuščanja je venska golenja razjeda. Venska razjeda se najpogosteje razvije na spodnji tretjini goleni, razjeda je plitva, s kožnimi spremembami v okolici. Več aktivnih razjed imajo starostniki. 50% venskih golenjih razjed se ob ustreznem zdravljenju zaceli v 4-6 mesecih.

DEJAVNIKI TVEGANJA

Dejavniki tveganja, ki so povezani z nastankom kroničnega venskega popuščanja so številni in vključujejo: starost, spol, družinsko obremenjenost (dednost), debelost in previsoko telesno težo, nosečnost, predhodne poškodbe nog. Na nastanek obolenja vplivajo tudi okoljski in vedenjski dejavniki, ki vključujejo dolgotrajen stoječ položaj pri delu ali pretežno sedeč način dela. Ženske imajo  težave pogosteje kot moški. Pojavnost krčnih žil je pri ženskah najvišja od 40.-49. leta starosti. Več težav z venami imajo ženske z več nosečnostmi, ob jemanju kontraceptivov in ob uporabi nadomestne terapije. Številne raziskave potrjujejo velik pomen družinske obremenjenosti. Prisotnost krčnih žil je kar 90% pri osebah, katerih oba starša jih imata, 62% pojavnost kadar ima krčne žile mati. V 20% se pojavljajo pri otrocih, katerih nobeden od staršev nima krčnih žil. Znano je, da dolgotrajno stoječe ali sedeče delo že pri zdravih odraslih osebah proti večeru zmanjša učinkovitost mišične črpalke nog. Izrazitejše težave z oteklinami in zažemki v predelu kjer se končujejo nogavice,  imajo bolniki s kroničnim venskim popuščanjem. Neugodno deluje tudi  izpostavljenost toploti: vročim kopelim, savni, solariju, talnemu gretju in dolgotrajnemu sončenju. Vročina še dodatno razširi vene v nogah, upočasni pretok krvi in poslabša težave. Pomemben dejavnik na katerega  lahko vplivamo je način življenja. Nezdrav način življenja s pomanjkanjem redne telesne aktivnosti negativno vpliva na mišično črpalko in na venski sistem.

Kronična venska bolezen ni življenjsko nevarna, lahko pa v veliki meri poslabša kakovost našega življenja. Zavedajmo se, da težave z venami in bolečine v nogah ne nastanejo čez noč, temveč se razvijejo postopoma!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj