Točka zdravja

Krvni tlak in poletje

Poletje, dopusti in visoke temperature… Imajo le ti dejavniki kakšen vpliv na krvni tlak?

 

Visoke poletne temperature vplivajo na višino krvnega tlaka. Znano je, da sistolični krvni tlak pade povprečno za 5 mm Hg, diastolični pa za 3 mm Hg, pri zdravljenih bolnikih s hipertenzijo lahko tudi več. Vročina namreč razširi krvne žile, kar povzroči padec krvnega tlaka. Nekaj pa doprinesejo tudi poletni meseci, ko načeloma živimo bolj zdravo. Več se gibljemo, uživamo več sadja in zelenjave, pa tudi počitnice z manj stresa k temu ugodno vplivajo.

 

Vroče poletje je povezano tudi z visoko vlažnostjo v zraku, ki prav tako vpliva na zdravje ljudi s hipertenzijo. Raziskave so pokazale, da se tveganje začne povečevati, ko je zunanja temperatura nad 38, vlažnost pa 70 % ali višja. Zaradi visoke vlage in temperature se pretok krvi poveča, kar obremenjuje srce, ki mora črpati močneje. Da bi telo ohranilo telesno temperaturo, se bolj poti, s tem pa se poveča tveganje za dehidracijo, kar dodatno obremenjuje srce. Še posebej srčni bolniki naj bodo v poletnih mesecih pazljivi in se izogibajo naporom, obremenitvam ter naj se raje zadržujejo v senci ali še bolje v notranjih ohlajenih prostorih

 

Nasveti ljudem s hipertenzijo za poletne dni:

  • 8 kozarcev vode

Znojenje je fiziološki proces, ki je pri ljudeh nujno potreben za uravnavanje telesne temperature. Pri bolnikih s hipertenzijo, ki se zdravijo z diuretiki (zdravila za odvajanje vode), je večja nevarnost dehidracije. Zato je pomembno, da bolnik spije dovolj tekočine, vsaj 8 kozarcev vode (2 l). Previdnost je potrebna pri bolnikih, ki imajo omejitev vnosa tekočine (srčno popuščanje).

 

  • Izogibanje močnemu soncu

Neposrednemu soncu se je treba izogibati med 10.00 in 15.00 uro, telesne aktivnosti pa naj se opravljajo zgodaj zjutraj ali zvečer. Ne pozabimo na ustrezno zaščito pred soncem s pokrivali.

 

  • Kava

Ljubitelji kave si dopust in poletne dni težko predstavljajo brez skodelice opojno dišeče kave, še posebej, če je popita v prijetni družbi ob klepetu. Naj ljubitelje kave pomirim; resda kofein pri nekaterih ljudeh prehodno zviša krvni tlak, ima pa na drugi strani tudi diuretični učinek, katerega izkoriščamo tudi v antihipertenzivih. A to še ne pomeni, da bomo po kavi zato posegali pogosteje. Nasprotno, omejimo njeno količino. Če nas ta dnevna rutina sprošča in pomirja, pa kakšna skodelica kave dnevno ne bo naredila velike škode.

 

  • Kajenje

Če smo bili pri kavi dokaj popustljivi, pri cigareti ni tako. Po pokajeni cigareti se namreč zviša krvni tlak in srčni utrip. Učinek enkratnega odmerka nikotina traja do 2 uri. Dokazano ima tudi pasivno kajenje negativne učinke.

Kajenje je pomemben dejavnik tveganja za srčno žilne bolezni, zato ga je priporočljivo čim prej opustiti.

 

  • Športne aktivnosti

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za zdravje srca in ožilja. Ne opustimo je niti poleti, le prilagoditi je potrebno vadbo in jo prestaviti na hladnejša jutra in večere. Ne pozabimo na dovajanje tekočine.  Vsi tisti, ki jemljejo diuretike naj bodo še posebej pozorni, da ne bo prihajajo do dehidracije.

 

  • Hladna in vroča prha?

Hladna voda žile skrči in zoži, zaradi česar se zviša krvni tlak. Da bo ostal krvi tlak pod nadzorom, brez nepotrebnih nihanj, je najbolj priporočljivo prhanje z mlačno vodo.

 

  • Prehrana

Poletni meseci so tudi meseci dopusta in počitnikovanj, zato se pogosto spremeni tudi način prehranjevanja. Pazimo na vnos soli, še posebej, če se poslužimo konzervirane in hitro pripravljene hrane. Sol namreč v telesu zadržuje vodo, kar posledično zviša krvni tlak.

Hrana naj bi bogata predvsem s sadjem in zelenjavo.

 

  • Ne pozabimo na redno jemanje predpisane terapije

Tudi na dopustu ne pozabimo na redno merjenje krvnega tlaka in redno jemanje zdravil. Zato, ko pripravljamo počitniški kovček, nikar ne pozabimo vanj dodati tudi ustrezne količine zdravil za ves čas dopusta.

 

In če na koncu odgovorimo še na uvodno vprašanje glede vpliva dopusta in poletja na naš krvni tlak; če bomo dopust lahko vzeli kot priložnost oddiha in počitka ter se tako razbremenili vsakodnevnega stresa in hitenja, bomo pripomogli tudi k uravnanemu krvnemu tlaku in dobremu počutju!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj