Točka zdravja

Kumina, navadna (Carum carvi)

Kumina, navadna (Carum carvi)

Uporabni del
Plod.

Raba v prehrani in pravni položaj
Je pogosto rabljena začimba, izboljša okus hrani, nekatera živila pa se zaradi nje boljše prenašajo, na primer po zelju in svežem kruhu manj napenja. Kuminova izlužnina je tudi sestavina nekaterih likerjev in žganja. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin jo razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Zaradi eteričnega olja je stomahik, sredstvo za želodec, ki spodbuja izločanje želodčnih sokov in zbuja tek, ter karminativ, sredstvo proti napihnjenosti, ker nekoliko vznemiri črevesne mišice, premalo, da bi črevo močneje odvajalo blato, a dovolj, da se izženejo plini, ki nastanejo ob razkroju hrane. Tudi prepreči nastanek plinov, ker izboljša prebavo in zavre razmnoževanje bakterij, zaradi katerih bi se ob nenormalnem črevesnem vrenju razvili. Je holagog, pospešuje izločanje žolča. Učinkuje proti prebavnim krčem, zato se doda antrakinonskim odvajalom, na primer krhliki in seni, ki jih včasih povzročajo. Razkuži dihala, ker izhlapeva skoznje, a manj kot janež in komarček, zato pa je po njej odvajanje vetrov najizrazitejše.
V ljudskem zdravilstvu se uporablja poleg omenjenega kot
galaktagog, doječim materam pospešuje nastanek in izločanje mleka. Eterično olje je sestavina ustnih vod in dražilnih antirevmatičnih tekočin za vtiranje v kožo.

Odmerek za odrasle
Od 1 do 5 gramov sveže zdrobljenih plodov se prelije s poldrugim decilitrom vrele vode, pokrito pusti stati 10 do 15 minut in precedi. Skodelica sveže pripravljenega poparka se pije topla po požirkih 2 do 4-krat na dan med obroki. Čajna žlička droge tehta približno 3,5 grama.

Novejša dognanja
Kuminovo olje deluje fungicidno, uničevalno za glivice, močneje kot znano fungicidno sredstvo nistatin.

Stranski učinki in strupenost
Dolgotrajna raba poškoduje črevesno sluznico in povzroči kataralno vnetje.

Prepovedi in opozorila
Večtedenska neprekinjena raba brez zdravstvenega nadzora ni priporočljiva. Karminativi se ne smejo uživati ob enteritisu, vnetju tankega črevesa. Če jo gojite sami, semena nabirajte, ko še niso povsem zrela, ker imajo takrat največ eteričnega olja. Kobulnicam, kamor spada kumina, se odrežejo celi kobuli, ki obešeni na vrvice v suhem, senčnem in zračnem prostoru dozorijo, nakar se semena iztepe in odstrani peceljčke. Drogo hranite pri temperaturi nižji od 25°C, zaščiteno pred vlago in svetlobo v dobro zaprti posodi, kovinski ali stekleni, ne pa plastični. Semena zdrobite ali potolčite šele pred pripravo napitka, ker bi se iz nezdrobljenih semen izlužilo le malo eteričnega olja, iz zdrobljenih na zalogo pa hitro izhlapi.

Lekarniško mnenje
Odpravlja
prebavne motnje, ki se kažejo kot blaga vznemirjenost prebavil, krči, občutek napihnjenosti, napenjanje in spahovanje. Dovoljena je tudi za nosečnice, doječe matere, otroke in dojenčke, saj ni znano, da bi povzročila težave ob zmerni rabi, ne priporočamo pa čezmernih vzetkov in dolgotrajnega jemanja, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena. Je tudi sestavina zdravil za želodec, žolč in odvajanje blata, v obliki alkoholnih destilatov in kapljic pogosto skupaj z drugimi zdravili z eteričnimi olji, na primer janežem, koriandrom in komarčkom. Za otroke in dojenčke je primerna zdravilna oblika kuminov sirup.

Misel
Zdravilo je pred vsako modrostjo in zdravje pred resnico. Zato mora modrost delovati kot zdravilo, resnica pa ne more biti v lasti in posesti bolnih. Odpraviti napihnjenost je prvi korak k zdravju, napuh pa k resnici.

Nazaj