Točka zdravja

Ledvični kamni

Tisti, ki se je v življenju že kdaj srečal z ledvičnimi kamni, še predobro ve, kakšno hudo bolečino lahko povzročajo. Ali imamo vpliv na njihov nastanek in kakšno je možna pomoč,  ponujam v prispevku.  


Iz odpadnih snovi, ki se izločajo v urinu, lahko nastajajo kristalne strukture različnih velikosti - ledvični kamni. Ti so sprva zelo drobni in se šele po več letih tako povečajo, da začno povzročati težave. 
Sečni kamni lahko nastanejo kjerkoli v sečilih in prizadenejo približno 5 odstotkov prebivalstva. Glede na mesto nastanka ločimo ledvične in sečevodne kamne ter kamne sečnega mehurja. Sečni kamni so pogosto in resno obolenje, saj lahko vodijo tudi do končne odpovedi ledvic. 

Vzroki nastanka ledvičnih kamnov
Sečni kamni nastanejo, ko je seč prenasičen s solmi in se te iz njega izločajo. Nastanejo tudi kadar v seču ni snovi, ki bi preprečevale njihovo nastajanje. 
Na sam nastanek kamnov vpliva več dejavnikov, vendar sta glavna vzroka obstrukcija urinarnega trakta (zapora) in okužba. Dejavniki, na katere ne moremo vplivati in imajo pomembno vlogo pri nastanku kamnov, so presnovne motnje (cistinurija), starost, spol (pogosteje se pojavljajo pri moških v starosti od 20 do 50 let), prirojene anatomske anomalije (odtočne motnje pri benigni hiperplaziji prostate). Pogosteje se kamni pojavljajo v poletnih mesecih in toplih deželah (dehidracija), k nastanku pa prispeva tudi prehrana, bogata s proteini, a revna z vlakninami. 

Vrste ledvičnih kamnov
Proces nastajanja kamnov imenujemo urolitiaza in se začne s kristalizacijo snovi v prenasičenem urinu. Poznamo več vrst kamnov, ki so ločijo glede na sestavo, kar vpliva tudi na izbiro in možnost zdravljenja. 
Najpogostejši so kalcij oksalatni kamni, katerih vzrok je povišana koncentracija kalcija v urinu. Poznamo pa tudi uratne kamni, struvitne kamne in cistinske kamne. 
Snovi v urinu kristalizirajo glede na sestavo urina in njegovo kislost. Uratni, oksalatni in cistinski kamni nastajajo v kislem urinu, struvitni v bazičnem in kalcijevi kamni v nevtralnem urinu. In vse to vpliva na zdravljenje.

Simptomi
Značilni simptomi kamnov so bolečina, ki nastane naenkrat in izžareva proti spolovilu. Bolečina je lahko izjemno huda in ne popusti. Pojavi se lahko tudi slabost, bruhanje, napihnjen trebuh, mrzlica s povišano telesno temperaturo, pogosto siljenje na vodo, krvav urin in okužba sečil. Diagnozo postavi zdravnik na podlagi kliničnega pregleda in mikroskopskega pregleda urina. Vključi lahko tudi dodatne preiskave, kot so pregled 24-urnega urina, krvne preiskave, rentgensko slikanje, ultrazvok in urografija.  

Zdravljenje
Kot preventiva in zdravljenje se priporoča pitje velikih količin tekočine (3 l na dan) in gibanje, s čimer se drobni kamni samodejno izločijo. Bolniku se predpišejo spazmolitiki, ki ublažijo krče, analgetiki, ki ublažijo bolečino in znižajo povišano telesno temperaturo, antiemetiki, ki preprečijo bruhanje, diuretiki, ki povečajo izločanje urina. Novejša dognanja priporočajo uporabo antagonistov alfa adrenergičnih receptorjev, ki sproščajo gladko mišičje sečnega mehurja in tako povečajo pretok urina (omnic), in kombinacijo terpenov, ki pomaga pri raztapljanju kamnov in preprečuje nastajanje novih (rowatinex). Zdravila se dobijo v lekarni, če so predpisana na zdravniški recept! 
Če so kamni večji od 10 mm, sama terapija ne bo dovolj. Kamen bo treba odstraniti s pomočjo ultrazvočnega drobljenja, perkutane nefrolitotomije ali operacijsko. 

Kaj lahko storimo sami? 
Obstaja kar nekaj dejavnikov, na katere lahko vplivamo in s tem preprečimo nastanek kamnov. V glavnem velja, da se je treba izogibati živilom z veliko vsebnostjo kalcijevega oksalata (čokolada, zelena, grozdje, fižol, jagode, špinača, šparglji, pesa, črni čaj, orehi, lešniki ), saj vplivajo na nastanek kalcijevih kamnov. Pri uratnih kamnih je treba omejiti hrano, ki poveča koncentracijo sečne kisline v krvi in urinu. To so ribe, drobovina, pivski kvas, meso, perutnina. Napitki, kot so kava, pravi čaj, kokakola, privedejo do dehidracije in s tem povečajo verjetnost za nastanek kamnov. Zmanjšati je treba uživanje soli (manj kot 3 g na dan), jemanje antacidov (nevtralizirajo odvečno želodčno kislino) naj se omeji na nujno potrebno. Priporočljivo je piti donat-Mg, predvsem pri srčnih bolnikih, ki se morajo izogibati čezmernemu vnosu tekočine zaradi obremenitve srca. Tudi s spremembo kislosti urina lahko odvisno od vrste kamnov pospešimo raztapljanje. Trditev, da naj se omeji vnos mleka (bogat s kalcijem), danes ne drži več! Prav tako je treba biti pozoren pri upoštevanju nasvetov, ki priporočajo zmanjšanje vnosa kalcija in vitamina D, saj njuno pomanjkanje vodi do drugih zapletov (osteoporoza). Omejen vnos beljakovin je pri določenih osebah in boleznih dvomljiv, prav tako tudi velik vnos tekočin (srčni bolniki).

Veliko je nasvetov, priporočil in omejitev. In prav zaradi specifične sestave kamnov in s tem povezanega zdravljenja ne more nič nadomestiti osebnega pogovora z zdravnikom v ordinaciji ali s farmacevtom v lekarni!


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj