Točka zdravja

Lekarne med epidemijo covida-19

Lekarniške farmacevte je razglasitev epidemije bolezni covid-19 našla nepripravljene. Pri tem mislim predvsem na navodila in usmeritve ustreznih institucij, ki so v okrnjeni obliki počasi kapljali. Morebiti lahko to na najbolje ponazorim z dokumentom, ki ga je leta 2006 pripravilo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. Gre za dokument Načrt pripravljenosti na pandemijo gripe na področju zdravstva. V dokumentu, katerega vsebina se razprostira na 66 straneh, je lekarnam resda namenjeno eno izmed poglavij, a brez vsebine. Glede ukrepov smo se morali znajti sami. Na osnovi izkušenj in ukrepov naših kolegov po drugih državah, npr. v Italiji, Angliji, ZDA, smo v Pomurskih lekarnah pripravili interni načrt spopadanja z epidemijo. 


Ljudi so na začetku epidemije prestrašile novice o nevarnosti določenih zdravil pri bolezni covid-19, ki so se kot požar širile po družbenih omrežjih. Spet je bilo treba pogledati preko meja in pridobiti strokovne informacije, saj so se domače organizacije odzivale prepočasi. 


Na začetku smo slišali marsikatero krepko na naš račun, ker nimamo ustreznih zalog zaščitne opreme (maske, rokavice) in razkužil za prodajo. Gre za izdelke, ki smo jih običajno prodali le za vzorec, po drugi strani pa že od začetka izbruha bolezni novega koronavirusa na Kitajskem, ko v Evropi še ni bilo primerov okužb, niso bili dobavljivi. Situacija je bila precej resna, saj nam je grozilo pomanjkanje sredstev celo za lastno rabo in zaščito. Ne gre spregledati, da jih uporabljamo pri rednem delu, recimo pri izdelavi magistralnih zdravil. Vsaj v primeru razkužil smo se uspeli sami organizirati, nabavili smo ustrezne sestavine in razkužilo izdelali sami.


Lekarniška zbornica Slovenije je državo že v sredini marca pozvala, naj nam priskrbi dovolj zaščitne opreme. Lekarne so namreč ostale ves čas odprte. Nismo si mogli privoščiti zaprtja vrat in komunikacije z našimi pacienti preko telefona. Resda smo javnost prosili, naj v lekarno prihajajo le zdravi, a izkušnje doma in iz tujine kažejo, da so med obiskovalci tudi ljudje s potrjeno okužbo, ki bi morali biti doma v karanteni. Tako ne presenetljivo, da se nam ni uspelo popolnoma izogniti okužbi. Na srečo smo jo odnesli brez smrtnih žrtev. Podobne sreče niso imeli drugod, v Italiji in Angliji recimo med žrtvami bolezni covid-19 omenjajo tudi lekarniške farmacevte.


V marsikateri zdravstveni organizaciji so omejili izvajanje storitev na nujne primere. V lekarništvu se je zgodilo ravno nasprotno. Z Odredbo Vlade Republike Slovenije o omejitvi izdaje zdravil smo smeli izdati zdravila na recept le v količini, ki zadostuje za enomesečno zdravljenje, ter zdravila brez recepta v količini enega pakiranja na osebo, kar je povečalo obisk lekarn in obremenitev lekarniškega strokovnega osebja. 


Čeprav sodimo lekarniški strokovni delavci med zdravstvene delavce, vsaj v prvih primerih suma na okužbo z virusom SARS-Cov-2 nismo bili temu primerno obravnavani. Ob simptomih okužbe zgornjih dihal nas niso testirali na bolezen covid-19, pač pa poslali za 14 dni v samoizolacijo. To je pomenilo, da smo bili v primeru navadnega prehlada vsaj 7 dni dlje časa odsotni z delovnega mesta, kar je seveda povečalo obremenitev preostalega strokovnega kadra. Kljub temu nam je uspelo ohraniti odprte lekarne in celo dežurstvo, kar so marsikateri lekarniški zavodi po Sloveniji omejili.


V času epidemije se je okužba intenzivno širila med stanovalci in zaposlenimi nekaterih domov za starejše. Zaradi kadrovstve stiske so se obrnili na druge zdravstvene organizacije. Na pomoč smo priskočili zaposleni Pomurskih lekarn, ki za stanovalce enega izmed domov dnevno pripravimo do 877 individualnih odmerkov zdravil, kar predstavlja veliko časovno in kadrovsko obremenitev. 


Ob vsem se nam zdi, da sta nas tako lokalna kot državna politika spregledali. Edino omembo lekarniških farmacevtov in zahvalo njim sem slišal iz ust angleškega premiera. Tako ni čudno, da smo bili zaposleni naše največje lekarne kar malce presenečeni in seveda zelo počaščeni, da se je znana prekmurska gostilna odločila za nas in nam pripravila obrok v sklopu akcije Chefs Care. Gre za dobrodelni projekt, v katerem vrhunski slovenski kuharji skrbijo, da topel in zdrav obrok dobijo tudi tisti, ki v času pandemije delajo in skrbijo, da stvari potekajo tako, kot morajo tudi sicer. Hvala!


Lepa zahvala tudi vsem našim obiskovalcem za potrpežljivost in razumevanje! Tudi mi si želimo, da bomo čim prej lahko sneli zaščitne maske ter pozdravu pridali viden nasmeh.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj