Točka zdravja

Lipa in Lipovec (Tilia platyphyllos Scop. in Tilia cordata Mill. ter Tilia x europaea - križanec prve in drugega)

Lipa in Lipovec (Tilia platyphyllos Scop. in Tilia cordata Mill. ter Tilia x europaea - križanec prve in drugega)

Uporabni del
Cvet.

Raba v prehrani
Svet Evrope ga razvršča med naravne začimbe, ki se lahko dodajo živilom v majhnih količinah, z možno omejitvijo zeliščnih učinkovin, ki pa za lipovo drogo še niso določene. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Po ljudskem izročilu je sedativ, pomirja. Spazmolitik, popustijo krči gladkih mišic.
Diaforetik, pospešuje znojenje. Diuretik, pospešuje nastajanje in izločanje seča. Blagi adstringent, skrči tkivno površino in omeji bolezenski proces. Uporablja se proti migrenskim glavobolom, razdražljivosti, vročinskim prehladom, in še posebej proti zvišanemu krvnemu tlaku, povezanim s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

Odmerek za odrasle
Čajni napitek pripravite kot poparek iz 2 do 4 gramov droge.

Novejša dognanja
Na živalih so dokazali spazmolitične lastnosti za dvanajstnik, zanimivo pa je, da so se po učinkovanju droge krči najprej okrepili, šele zatem so popustili. Te in
znojilne lastnosti naj bi imeli kumarna kislina in flavonoidi. Številne druge lastnosti, tudi diuretične, sedativne in spazmolitične, zaradi katerih je droga cenjena, izvirajo iz eteričnega olja. Slednje ni pravi diuretik, le nekatere terpenoidne sestavine, ki jih vsebuje, so dražilne za ledvice med izločanjem seča. Droga deluje tudi proti nekaterim glivicam.

Stranski učinki in strupenost
V literaturi se omenja možnost, da bi čezmerna raba lahko bila strupena za srce, vendar ni pojasnjeno na kakšen način.

Prepovedi in opozorila
Bolnikom s srčnimi motnjami se pitje lipovega čajnega napitka odsvetuje. Ker varnost lipovih cvetov ni potrjena ter ni dovolj znanega o njegovi strupenosti, je bolje, da ga nosečnice in doječe matere ne pijejo preveč.

Lekarniško mnenje
Kemična sestava lipovih cvetov je dobro znana, vendar ne more upravičiti vse zeliščne rabe. Upravičljiv je
zoper prehlad, najbolje v čajni mešanici skupaj z bezgom in kamilico. Zaradi primanjkljaja podatkov o strupenosti in zaradi svarila o strupenosti za srce, se drugi rabi (čezmerni in dolgotrajni) raje odrecite.

Misel
Človek teče pred boleznijo hitreje kakor za zdravjem.
Kdor teče pred boleznijo, mu je lipov cvet lahko v korist; kdor pa za zdravjem, mu ta ne more biti v škodo.

Nazaj