Točka zdravja

Lišaj, islandski (Cetraria islandica)

Rastlina požene okrog decimeter visoke kožnato mehke steljke, ki ob suhem vremenu postanejo roževinasto trde. Razvejene so v upognjene ali žlebičke ukrivljene krpice, podobne listom, ki imajo gornjo ploskev temno zeleno in spodnjo svetlo z belimi lisami, na vršičkih pa so posajene bradavice. Odmrla steljka je rjave barve. Raste v gorah severne, osrednje in vzhodne Evrope, pri nas najrajši med iglavci pa tudi nad gozdno mejo.

Uporabni del
Steljka. Vsebuje okrog 50-odstotkov škrobu in celulozi podobnih ogljikovih hidratov, ki jih na Laponskem po predhodni izlužitvi grenčin s pridom mešajo v krušno moko. Zdravilne so sluzi in grenčine.

Pravni položaj
Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča islandski lišaj v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Z islandskim lišajem zdravijo katar gornjih dihalnih poti, glavni učinek imajo sluzi, ki zaščitijo sluznico in pomirijo dražeč kašelj, k zdravilnosti prispevajo še lišajne kisline z blagim protibakterijskim učinkom ter imunostimulativne sestavine, ki zvečajo telesno odpornost. Lišajne kisline delujejo tudi kot grenčine, ki vrnejo tek, urejajo prebavo in krepijo telo. Sluzi in lišajne kisline prav tako upravičijo zunanjo rabo na ranah, ki se slabo celijo. V ljudskem zdravilstvu droga spodbudi izločanje mleka in je v pomoč pri boleznih ledvic in mehurja. V fitomedicini je sestavina prsnih čajev in drugih farmacevtskih oblik proti kašlju ter pastil za blažitev vnetij v ustih in žrelu.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez dve žlički (2,5g) droge in po 10 minutah precedi, skodelica svežega napitka se sme popiti večkrat na dan, zaradi grenkega okusa pa ga je bolje osladiti. Če želimo le napitek s sluzmi, takoj po prelitju s kropom izlužene grenke lišajne kisline zavržemo ter dolijemo svežo vročo vodo.

Novejša dognanja
Poročajo o šibkem antibiotičnem učinku lišajnih kislin in imunostimulativnem delovanju izvlečka iz droge.

Stranski učinki in strupenost ter prepovedi in opozorila
Zdravilski pomisleki niso znani.

Lekarniško mnenje
Zeliščna raba islandskega lišaja se upraviči predvsem z vsebnostjo farmakološko znanih sestavin, uporaba droge v
mešanicah za dojenje pa temelji na ljudskem izročilu in splošnem krepilnem učinku.

Sklep
Ne pričakujte od drugega več pomoči kot od samega sebe.

Misel
Človeško zdravilo zgane mojo večnost ob tvoji neponovljivosti in nenadomestljivosti.

Nazaj