Točka zdravja

Malinjak (Rubus idaeus)

Malinjak (Rubus idaeus)

Uporabni del
List, dokumentirana je vsebnost organskih kislin, polipeptidov, čreslovin in flavonoidov.

Raba v prehrani
Svet Evrope razvršča tako list kot plod med naravne začimbe, prvega v skupino N2, ki se lahko doda živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, a za malinjak še niso določene, drugega pa v skupino N1, za katero niso postavljene količinske omejitve, maline pa se tudi sicer rabijo za živilo. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin razvršča malinjak v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Malinjakovemu listu pripisujejo krčilne, protikrčne in krčne lastnosti. Zaradi krčilnih se v ljudski medicini rabi notranje proti driski in želodčno-črevesnim vnetjem, zunanje pa za grgranje in izpiranje vnetih ust, žrela in glasilk, pa tudi kot očni losion ob vnetju očesne veznice. Zaradi protikrčnih lastnosti naj bi blažil krče med nosečnostjo, zaradi krčnih pa krepil pritisne porodne krče in olajšal porod. V zeliščnih mešanicah ohranja enakomerno porazdelitev čajnih sestavin. Je sestavina dietetskih pijač, v fitomedicini pa mnogih mešanic za odvajanje blata in "čiščenje krvi" ter domačih čajev. Rabi se tudi ob želodčno-črevesnih, dihalnih in  srčno-žilnih motnjah, pa tudi proti  prehladu, vročini in za znojenje, ob menstrualnih težavah, sladkorni bolezni, primanjkljaju vitaminov, za  odvajanje vode, žolča in za "čiščenje krvi in kože", a omenjeni raznovrsten zdravilni namen ni utemeljen.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez poldrugi gram droge in po 5 minutah precedi. Žlička droge tehta približno 0.8 grama.

Novejša dognanja
Vodni izvlečki malinjakovih listov vsebujejo dejavne sestavine z druga drugi nasprotnimi farmakološkimi učinki, prve spodbudijo mišično dejavnost, druge jo zavrejo, za spodbudne učinke so posebno dovzetne maternične mišice, najbolj nosečnic. Za čreslovine se ve, da imajo krčilne lastnosti. Protivirusne lastnosti plodov pripisujejo fenolnim sestavinam, med njimi čreslovinam.

Stranski učinki in strupenost
Niso znani.

Prepovedi in opozorila
Čezmerno uživanje čreslovin ni priporočljivo. Listi malinjaku sorodne robide nekoliko znižajo raven krvnega sladkorja, najbrž spodbudijo izločanje insulina. Raziskave na poskusnih živalih kažejo, da lahko malinjakov list tako zmanjša kot spodbudi maternične krče, zaradi tega naj se ne jemlje med nosečnostjo. Če se z njim zdravi driska, je treba upoštevati, da le-ta lahko postane nevarna zaradi izsušitve organizma, če traja več kot 3-4 dni, je treba na posvet k zdravniku.

Lekarniško mnenje
Le malo fitokemičnih izsledkov je na voljo za malinjakov list. Dokazana vsebnost čreslovin upraviči nekaj zeliščne rabe, saj krčilni učinek le-teh ustavlja nespecifično drisko ter blaži nespecifična vnetja na sluznicah in koži, seveda pa ni primerno z njim zdraviti okužb v očeh, kot je na primer vnetje očesne veznice. Zaradi nepredvidljivega učinka na maternico ni upravičena raba za blažitev krčev med nosečnostjo. Drugo zdravilno delovanje ni preverjeno, neutemeljenega zdravilnega namena pa ne moremo priporočiti. Ob prehladu je dobrodošel čajni napitek iz suhih malin, poparek iz poldruge žlice posušenih plodov na dve čaši vode, ker gasi žejo, vsebuje vitamin C in zaradi tople vode bolnika preznoji.

Misel
Dober namen je slepa roka, ki drži kupo za žejna usta.

Nazaj