Točka zdravja

Materina dušica, vrtna ali Timijan, vrtni (Thymus vulgaris)

Materina dušica, vrtna ali Timijan, vrtni (Thymus vulgaris)

Raba v prehrani in pravni položaj
Droga je pogosto rabljena začimba v kuhi, eterično olje pa za živila. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Zeliščna raba
Kot karminativ, odpravlja vetrove. Spazmolitik, popustijo krči gladkih mišic. Antitusik in ekspektorans, prvi pomirja kašelj, drugi lajša izkašljevanje. Baktericidno sredstvo, ubija kužne bakterije, anthelmintik, uničujejo gliste in trakulje, ter adstringent, skrči tkivno površino in s tem omeji bolezenski razvoj in potek, n.pr.: vnetje, okužbo in krvavitev. V ljudskem zdravilstvu se rabi proti dispepsiji (prebavnim motnjam), kroničnem gastritisu (ponavljajočem se vnetju želodčne sluznice), astmi (naduhi), diareji (driski) otrok, enurezi (nehotnemu mokrenju) pri otrocih, laringitisu (vnetju grla), tonzilitisu (vnetju mandeljnov), in še posebej proti oslovskem kašlju in bronhitisu (vnetju sapnic).

Odmerek za odrasle
Čajni napitek se pripravi kot poparek iz 1 do 4 gramov droge 3-krat na dan.

Novejša dognanja
Raziskave na živalih so pokazale, da so glavne zdravilne lastnosti vrtne materine dušice povezane s flavonoidi in eteričnimi olji, timolom in karvakrolom. Zaradi prvih naj bi
pomirjala kašelj in blažila krče gladkih mišic po mehanizmu blokade kalcijevih kanalčkov, zaradi drugih pa naj bi lajšala izkašljevanje. Timijanovo eterično olje zniža krvni tlak, pospeši dihanje in zviša moč srčnega utripa. Timijanov izvleček zniža temperaturo in blaži bolečine. Timol je anthelmintik, še posebno uspešen proti trakuljam, ter protibakterijsko in protiglivično sredstvo.
S timijanovim oljem so zdravili enurezo pri otrocih.

Stranski učinki in strupenost
Timijanovo eterično olje draži kožo in sluznice. Timol je sestavina nekaterih zobnih past, ki so pri nekaterih ljudeh povzročile vnetje jezika. Kopeli z eteričnim oljem pa so povzročile kožno vnetje in rdečino.

Prepovedi in opozorila
Timijanovo olje se notranje ne sme uporabljati, zunanje pa le razredčeno v oljni podlagi. Ni znano, da bi vrtna materina dušica med nosečnostjo in dojenjem povzročala težave, vendar se v teh okoliščinah ni nikoli odveč ravnati po načelu splošne previdnosti: pričakovane koristi morajo odtehtati tveganje. Ženske nasploh naj je ne bi uživale v prevelikih količinah, ker vpliva na menstruacijski ciklus.

Lekarniško mnenje
Vrtna materina dušica se veliko uporablja v kuhi, značilno lastnost ji da eterično olje. Raziskave v glavnem potrjujejo upravičenost zeliščne rabe po ljudskem izročilu. Za večino ljudi je varno zdravilo, če se uporablja v predpisanih odmerkih. Priporočamo njeno rabo kot ekspektorans v obliki sirupa in
prsnega čaja.

Misel
Zvesta svojemu imenu.

Nazaj