Točka zdravja

Med in njegovi MEDicinski učinki

Med predstavlja eno najbolj cenjenih in visoko ovrednotenih naravnih produktov, ki jih je človeštvo kadarkoli uspelo ustvariti. O tem priča njegova vsesplošna uporaba, ki je skozi stoletja vse bolj pridobivala na veljavi, raziskovanje njegovih zdravilnih lastnosti pa je poseglo tudi na področja bolezni »novega časa«, ki jih v preteklosti niso poznali oz. jim niso dajali tako velikega poudarka. V tem članku bom terapevtska področja medu poskušal podrobneje predstaviti, bralcem pa dopuščam možnost, da se v njegove zdravilne lastnosti tudi sami podrobneje poglobijo.

Da bi razjasnili terapevtski učinek medu moramo najprej razjasniti njegovo sestavo. Tukaj želim poudariti, da večina »naravnih zdravil« ne vsebuje le ene ali dveh zdravilnih učinkovin, ki bi izkazovale zdravilne učinke, temveč vsebuje mnogo njih, ki celokupno pripomorejo k ugodnim učinkom na zdravje. To pomeni, da v veliki večini primerov »naravna zdravila« niso tako učinkovita kot ostala zdravila (»zdravila na recept«), kjer je zdravilna učinkovina namenjena točno določeni »tarči« zdravljenja, njen odmerek pa je točno določen in prilagojen. Tudi sestava »naravnih zdravil« se pogosto razlikuje od kraja kjer je bilo pridobljeno, »letine« in drugih faktorjev, kar nam celokupno otežuje vrednotenje njihovih terapevtskih učinkov in posploševanja izsledkov na širšo populacijo. Dandanes tako poznamo več kot 300 različnih vrst medu, vsak s svojo določeno sestavo in (do neke mere) drugačnimi učinki.

Kljub temu lahko glavne sestavine medu še zmeraj dokaj dobro opredelimo. Glavno komponento medu predstavljajo ogljikovi hidrati (večinoma sladkorji), ki prispevajo kar do 97 % puste mase medu (brez vode). Pusta masa poleg tega vključuje še razne proteine, vitamine, aminokisline, minerale, flavonoide, polifenole in ostale spojine. Za izkazovanje terapevtskih učinkov sta verjetno najpomembnejši skupini flavonoidov in polifenolov.

Med dokazano izraža antioksidativne, antibakterijske, protivnetne in imunomodulatorne lastnosti, ki se s pridom uporabljajo v razne namene, tako terapevtske, kot v nekaterih primerih zaradi pomanjkanja dokazov, zaenkrat samo še v raziskovalne namene. Oboji so navedeni spodaj.

Celjenje - med je najstarejši pripomoček za celjenje. Zaradi njegovih protibakterijskih, protivirusnih, protivnetnih in antioksidativnih lastnosti preprečuje okužbe in hkrati spodbuja hitrejšo obnovo kože. Kot tak je uporaben predvsem pri celjenju blagih do zmernih opeklin in manjših ran, medtem ko bi za učinkovitost uporabe pri celjenju hujših ran in razjed na nogi potrebovali oprijemljivejše dokaze. Pri nas se medicinski kostanjev med nahaja v obliki dermalnih oblog in kot med v tubi.

Boleče grlo, kašelj- v (ljudski) medicini je med pogosto uporabljen kot reagent za blažitev bolečin v grlu in umiritev kašlja, predvsem zaradi njegove viskoznosti in protivnetnega, protibakterijskega ter protivirusnega delovanja.

Sladkorna bolezen – obstajajo nekateri indici, da naj bi imel med ugodne učinke na glikemični indeks pri pacientih s sladkorno boleznijo, če se je uporabljal kot sladilo namesto glukoze. Vseeno je potrebno poudariti, da med predstavlja velik vir sladkorjev in ga je zato pri teh bolnikih potrebno uporabljati v omejenih količinah.

Astma – nekatere študije so nakazovale na ugodne učinke medu pri zdravljenju astme (kjer je ključni patofiziološki mehanizem vnetje), čeprav oprijemljivih dokazov za to ni bilo podanih.

Srčno-žilne in nevrodegenerativne bolezni – z izkazovanjem antioksidativnih lastnosti, naj bi imel med ugodne učinke na zdravljenje srčno-žilnih in nevrodegenerativnih bolezni, čeprav bi za relevantno ovrednotenje potrebovali nadaljnje klinične študije.

Rak – precej študij se je osredotočalo tudi na raziskovanje ugodnih učinkov medu pri raznih vrstah rakov, saj naj bi vplival na razne mehanizme njegovega nastanka. Oprijemljivih dokazov za to niso uspeli podati, potrebovali bi tudi precej več kliničnih študij. Že zdaj pa je seveda jasno, da med sam pri zdravljenju raka (tako kot pri ostalih težjih boleznih) ne bo učinkovit, temveč bi se (hipotetično) lahko uporabljal le kot dodatno zdravljenje.

Gastrointestinalne bolezni – med je lahko učinkovit dodatek k peroralni rehidracijski terapiji, pokazali pa so tudi, da lahko zmanjša čas trajanja driske pri bolnikih z gastroenteritisom (vnetjem prebavne poti).

Je med 100 % varen? Za večino ljudi po 1 letu starosti je. Ni pa priporočljiv za otroke mlajše od 1 leta. Med namreč pogosto vsebuje bakterijo iz rodu Clostridium, ki lahko povzroča t.i. otroški botulizem. Pri večini otrok po 1 letu je prebavni trakt razvit do te mere, da uspe spore teh bakterij ustrezno odstraniti, preden bolezen nastopi.

Zaključimo še z delčkom zgodovine. Med je v antičnih časih veljal za simbol veselja in sreče ter izraz naklonjenosti in ljubezni. Naj nam bodo tudi njegovi terapevtski učinki čim bolj naklonjeni. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj