Točka zdravja

Medena detelja, navadna (Melilotus officinalis)

Medena detelja, navadna (Melilotus officinalis)

Je zelo razširjena po vsej Evropi in Aziji, ob poteh in zapuščenih poljih, uvaža pa se iz vzhodnoevropskih dežel. Uporabna zel vsebuje predvsem kumarinske glikozide in flavonoide ter diši po kumarinu. Včasih so jo rabili proti moljem, danes je sestavina kumarin dišava za parfume in začimba za živila.

Registrirana droga se lahko prodaja v lekarnah brez recepta. Čajni napitek v glavnem lajša vnetje ven in motnje, ki spremljajo kronično vensko oslabelost, denimo boleče in težke noge, nočne krče, srbenje in oteklino, je pa tudi dopolnilno zdravilo pri limfnem zastoju in hemoroidih. Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez 1 do 2 žlički (1,5 do 3g) fino zdrobljene droge in po 5 do10 minutah precedi, skodelica se popije dva ali trikrat na dan. Za rane in hemoroide se droga močno stresa z enako količino vroče vode in položi povita v gazo na prizadeto mesto. V čajnih mešanicah zvečine izboljša okus, redko je navzoča v večjem deležu kot delujoča sestavina.  Zunanje v obliki mazila, gela in obkladka zdravi tudi podplutbe, izvine in površinske izlive krvi, v obliki svečk blaži zlato žilo, kopeli pa celijo rane, ki se slabo celijo ali so gnojne.

Ljudsko izročilo ji pripisuje po različnih krajih še različne druge nepreverjene zdravilne lastnosti, češ, da pomirja, uspava, blaži prebavne krče, sprošča vetrove, žene na vodo in razkuži seč ter olajša izkašljevanje. Po novejših dognanjih zmanjša tako vnetno kot zastojno oteklino, saj tudi zveča venski in limfni pretok. Kumarin odplavlja beljakovine, ki se kopičijo pri limfnem zastoju. Pri poskusnih živalih pospeši celjenje ran. Je imunostimulans, spodbudi retikuloendotelijski sestav (RES), ki sodeluje pri obrambi in presnovi, in zveča prebavno moč makrofagov za vnetne snovi in tujke, z njim so poskusili zdraviti maligne novotvorbe. Sam ne zavira strjevanja krvi, pač pa to storijo nekatere kemično sorodne spojine. Takšen je dikumarol. Odkrili so ga  v plesnivi medeni detelji in po zgledu njegove kemične strukture razvili vrsto novih kumarinskih antikoagulansov, zaviralcev krvnega strjevanja.

Stranski učinki in strupenost
V priporočenih odmerkih niso znani. Glede na poskuse na živalih je kumarin označen kot jetrni strup, toksikološke raziskave pri ljudeh pa so pokazale, da bi le pri redkih posameznikih lahko razvil svojo strupenost. Pri notranji rabi naj bodo zaradi vsebovanega kumarina previdni jetrni bolniki, zaradi kumarinskih derivatov pa tisti, ki se zdravijo z antikoagulansi. Varna notranja raba prav tako ni zagotovljena med nosečnostjo in dojenjem, zaradi farmakološko dejavnih sestavin se ji je v teh okoliščinah bolje izogniti. Shrani naj se v dobro zaprti posodi, to prepreči zmanjšanje vsebnosti kumarina, glavne učinkovine.

Lekarniški sklep
Podobno kot navadni divji kostanj je tudi navadna medena detelja primerna za lajšanje bolezenskih težav, ki jih povzročijo oslabel venski in limfni pretok ter žilna krhkost. Priporočamo predvsem gotova zdravila s standardizirano vsebnostjo zdravilnih sestavin, za zunanjo rabo, ki je najvarnejša, so na voljo tudi pri nas, njihova učinkovitost pa je sorazmerna zgledu, ki ga sami naredimo za svoje noge takrat, ko še niso utrujene. Dovolj se gibljimo, ne stojimo ali sedimo predolgo, nosimo primerno obutev, pravilno se prehranjujmo in odpovejmo se alkoholni in cigaretni razvadi.

Misel
Najuspešnejše zdravilo je zgled.

Nazaj