Točka zdravja

Medicinske maske za obraz

V času epidemije bolezni covid-19 je že nekaj časa v Sloveniji obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza. Trg ponuja številne različne maske, ki jih lahko v grobem uvrstimo v tri skupine:

 

  • Osebne maske so namenjene osebni, neprofesionalni, nemedicinski rabi.
  • Medicinske ali pogovorno imenovane kirurške maske.
  • Respiratorne obrazne maske – respiratorji.
Prvih, torej osebnih mask, v lekarnah ne prodajamo, saj zanje niso predvideni zakonodajni okviri, ki bi preverjali skladnost z evropsko direktivo. Tudi neodvisni testi pritrjujejo, da gre v veliki večini primerov za maske, ki ne zagotavljajo ustrezne zaščite.

 

V lekarni so na voljo predvsem medicinske in respiratorne maske. Zadnje ustrezajo standardu EN 149:2001+A1:2009, torej zahtevam za osebno varovalno opremo. Respiratorne maske nas ščitijo pred drobnimi delci (manjši od 0,6 µm) in se pogosto uporabljajo v industriji, pa tudi za zaščito zdravstvenih delavcev v nekaterih deloviščih (zaščita pred mikrobi, tudi virusi). Poznamo tri vrste: FFP1 filtrira vsaj 80 % delcev v zraku, FFP2 94 % in FFP3 98 %.

 

V zdravstvu in sedaj med epidemijo tudi v splošni populaciji najpogosteje uporabljamo medicinske maske za obraz. Proizvajalec mora slediti zahtevam za medicinske pripomočke in drugim zakonskim podlagam v okviru evropske zakonodaje. Medicinske maske za obraz morajo ustrezati standardu EN 14683:2019+AC:2019, ki predpisuje tehnične zahteve in preskusne metode. Odvisno od tega, za kateri tip gre, mora medicinska maska izpolniti vsaj tri od petih tehničnih zahtev, ki opredeljujejo preskus učinkovitosti bakteriološke filtracije, preskus na dihanje, biološke združljivosti, odpornosti proti brizgu tekočine in čistosti na mikrobe – bio obremenitev (velja za sterilne maske).

 

Poznamo medicinske maske tip I, tip II in tip IIR. Razlika med maskami tipa I in tipa II je na meji za bakteriološko filtracijo (Bacterial filtration efficiency test – BFE). S tem preizkusom ugotovimo, kako dobro maska filtrira bakterije. V tem preizkusu je definirana velikost delcev (3 µm ± 10 %), kar ustreza tudi povprečni velikosti kapljic, ki nastajajo ob govorjenju, kihanju ali kašljanju in s katerimi lahko prenašamo v okolico virusne povzročitelje okužb zgornjih dihal, ki se prenašajo kapljično. Pri maski tipa I je 95 %, pri tipu II pa 98 %. Maske tipa IIR imajo dodatno zaščito pred brizgom tekočine, pogovorno jim včasih pravimo tudi vodoodporne maske. Njihov namen je preprečiti prenos okužbe, do katere lahko pride recimo v kirurški sobi pri brizgu krvi iz odprte žile.

 

Medicinske maske so tri slojne maske, zunanji sloj je lahko obarvan, ni pa nujno. Barva ni predpisana, običajno gre za modro ali zeleno, lahko pa tudi rumeno, roza ali črno barvo. Pri nameščanju moramo preveriti, kje imajo vgrajeno žico za prileganje na nos, ki jo namestimo zgoraj, preko nosu. Masko si pritrdimo na obraz s pomočjo dveh trakov/elastik, ki ju zapnemo za ušesi. Trakovi/elastika so na masko običajno varjeni na notranji strani lica. Glede tega je priporočljivo pogledati navodilo o namestitvi maske na obraz, ki ga proizvajalec mora zagotoviti. V večini primerov imajo medicinske maske notranji in zunanji sloj iz enakega materiala, kar pomeni, da načeloma ni pomembno, kako jo ob namestitvi obrnemo, bistveno je, da žičnati del oblikujemo po nosu.

 

Medicinske maske za obraz res ne omogočijo filtracije tako drobnih delcev, kot so virusi. Uspejo pa zadržati kapljice, prek katerih naj bi se pretežno širila okužba z virusom sars-cov-2. Ščitijo nas, če masko nosi tisti, ki je kužen. Na žalost se tudi pri bolezni covid-19 kužnost pojavi kak dan ali dva pred pojavom simptomov, nekateri pa so celo asimptomatski, kar je tudi razlog za splošno uporabo mask v času epidemije.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj