Točka zdravja

Meta, poprova (Mentha x piperita)

Meta, poprova (Mentha x piperita)

Je najbrž križanec med klasasto meto (M.spicata) in vodno meto (M.aquatica). Meta se zlahka križa, zato obstaja v mnogih vrstah, že v 9. stoletju je neki menih razglasil, da bi prej preštel iskre v ognjeniku kot njeno pestrost. Že stoletja je znana kot začimba in zdravilo. V Sredozemlju so poprovko gojili že Egipčani in Grki ter jo zaradi njenega ostrega vonja uporabljali kot dražilno sredstvo in krepčilo za živce. Je tudi del grške mitologije. Po legendi je bila sprva nimfa in Plutonova ljubica. Ko je njegova žena Persefona odkrila skrivno razmerje, je v izbruhu jeze začarala tekmico v nizko rastlino, ki se da poteptati. Pluto ni mogel razveljaviti začaranosti, lahko jo je le omilil, zato je obdaril meto s sladkim vonjem, da zadehti vsakič, ko se njeni listi zmečkajo.

Uporabni del
List.

Pravni položaj
Razvrščena je v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

Nefarmacevtska raba
Poprova meta je čislana začimba v kuhi, njeno eterično olje pa se največ rabi v živilski industriji za likerje, brezalkoholne pijače, sirupe, slaščice, bonbone, žvečilne gumije in čokolade, nato za tobačne, kozmetične in negovalne izdelke. Svetovna letna poraba naravnih in sintetičnih olj z mentolom je okrog 10.000 ton, največ za zobne kreme, 65-odstotkov, in žvečilne gumije, 20-odstotkov. Američani so 1992. na 43.000 hektarjih pridelali 3200 ton, Francozi pa 1991. na 50 hektarjih 5 ton eteričnega olja poprove mete.

Zeliščna raba
Uporablja se v glavnem zaradi učinkov vsebujočega eteričnega olja oziroma njegove glavne sestavine mentol. Po različnih mehanizmih
ureja prebavo, po prvem sprošča krožno mišico, ki zapira odprtino med požiralnikom in želodcem, in zmanjša pritisk v želodcu, po drugem ustavi vdor kalcija v mišične celice in zavre čezmerno dejavnost črevesnih gladkih mišic, kar olajša izpuh plinov in umiri vzdraženo črevesje. S pomočjo grenčine zbuja tek in izboljša prebavo, saj pospeši nastanek in izločanje prebavnih sokov ter odvaja žolč, ki ga tudi razkuži in zveča njegovo topnost, poleg tega pa sprosti krožno mišico, ki zapira izhod žolčevoda v dvanajstnik. Povzroči premikanje žolčnih kamnov, a ne nujno tudi njihovo izločanje. Blaži želodčne bolečine, ker naredi živčne končiče manj občutljive zanjo, prepreči pa tudi dražljaj na bruhanje. Učinkuje proti vnetjem, a mnogo manj kot kamilica, pri močnem vnetju želodčne sluznice ali razjedi pa bolj škodi kot pomaga.
Razkuževalne, protivirusne in znojilne lastnosti so v korist pri zdravljenju prehladov in gripe. Topli metini napitki
spodbudijo potenje in zmanjšajo zaznavanje bolečine. Mentol se nahaja tudi v kapljicah za nos zoper nahod, kapljicah za inhaliranje ob vnetju dihal ter bonbonih in pastilah zoper vnetja v grlu. Poleg omrtvičenja čutnic za bolečino draži čutnice za zaznavo hladu in prijetno hladi usta.
Zunanje na koži mentolovi pripravki najprej hladijo, nato ogrejejo, kar je v korist pri mišično-skeletnih bolečinah, glavobolih in zobobolu. Pri vtiranju v kožo na prsnem košu lajšajo dihanje, ker mentol sprošča sapnice.
Poprova meta nekoliko pomirja, a tudi preprečuje omedlevico in blaži krče notranjih organov. Nekoliko širi venčne žile, ki dovajajo kri v srčno steno.

Odmerek za odrasle
Poldrugi deciliter kropa se prelije čez jedilno žlico (1,5 g) droge, pokrito pusti stati 5-10 minut in precedi. Če ni drugače predpisano, se popije skodelica sveže pripravljenega toplega napitka 3- do 4- krat na dan med obroki.

Novejša dognanja
Farmakološko je slabo raziskana. Kot celota blaži krče gladkih mišic učinkovitejše od svojih protikrčnih sestavin. Zaznavno prispeva k nastanku in odvajanju žolča, flavonoidi najbrž podpirajo delovanje eteričnega olja.

Stranski učinki in strupenost
Neželeni učinki niso znani, v predpisanih odmerkih jih ob zmerni rabi ni pričakovati. Opaženi stranski učinki se nanašajo v glavnem na metino eterično olje in njeni glavni sestavini mentol in menton, zaužitimi z nefarmacevtskimi izdelki, denimo nekaterimi slaščicami in cigaretami, z običajnim odmerkom metinega čajnega napitka pa se zaužije ponavadi manj kot 5mg eteričnega olja in še manj omenjenih sestavin. Ocenjeni varni dnevni odmerek mentola je do 0,2 mg/kg telesne teže. Prav tako ni znano medsebojno delovanje z drugimi zdravili ter vpliv na upravljanje vozil in drugih strojev. Pri daljšem dajanju poskusnim živalim je eterično olje povzročilo bolezenske spremembe na možganskem tkivu.

Prepovedi in opozorila
Ob žolčnih kamnih naj se vzame le po zdravniškem nasvetu, saj je njeno jemanje v nekaterih okoliščinah lahko škodljivo, dobro pa je vedeti, da jih človek lahko ima tudi brez bolezenskih znakov. Prav tako naj je ne uporabljajo bolniki, ki so nagnjeni k zgagi in spahovanjnu, ker bo najverjetneje poslabšala bolezen. Drugi pomisleki niso znani, razen splošnega zdravstvenega priporočila, naj pri rabi zdravil koristi upravičijo tveganje in se med nosečnostjo in dojenjem zdravilski pripravki ne vzamejo notranje brez zdravniškega priporočila. Možne so alergične reakcije po rabi eteričnega olja pri preobčutljivih posameznikih, posebno še prek toplih obkladkov. Olje, vzeto notranje lahko upočasni bitje srca in povzroči mišično drhtenje, pri dojenčkih in majhnih otrocih pa krč v grlu in zadušitev, prav tako je tvegano mazati sluznice otroških noskov z mentolovimi pripravki.

Lekarniško mnenje
Čeprav je eterično olje poprove mete v določenih okoliščinah lahko škodljivo, je napitek
metinega čaja zvečine varno zdravilo. Rastlina je po zdravilnem namenu podobna melisi in primerna za zdravljenje običajnih težav, saj ureja prebavo, blaži prehlad, lahko krepi, pa tudi pomirja in uspava.

Nazaj