Točka zdravja

Metlinka (Ephedra sinica, E. intermedia in E. equisetina)

Zlorabnež je nerazgledan, ker ubije školjko zaradi bisera v njej. Ta je sicer lep, a ona še dragocenejša.

Je do pol metra visoka grmovnica, razširjena v sušnih predelih severne Kitajske in Mongoliji, raste pa tudi v Evropi (E. macedonica). Ma huang je kitajsko ime iz nje pridobljene droge. Zel rastline vsebuje poživilo efedrin in sorodne spojine, korenina pa alkaloide, ki zmanjšajo krvni tlak. V kitajski tradicionalni medicini jo uporabljajo že približno pet tisoč let, že tedaj so jo zdravilci opisali v delih, kot je Pen Tsao. Efedrinski pripravki so spet postali priljubljeni po sprejemu liberalnega zakona o dopolnilni prehrani ZDA leta 1994, ki je omogočil nenadzorovano prodajo in oglašanje prehranskih dopolnil, ki so se zaradi neurejene slovenske zakonodaje ponujali tudi pri nas v različnih »specializiranih prodajalnah« in s prodajo na domu, in sicer kot izdelki za hujšanje, termogeni pripravki, sproščevalci energije, naravni nadomestki za prepovedane psihoaktivne učinkovine, stimulativna sredstva in podobno.

Danes bi se v Sloveniji metlinka in njeni izdelki smeli izdajati le v lekarnah na recept, če bi jih komu uspelo registrirati kot zdravilo. Ker ne živimo v izoliranem svetu in je droga prek svetovnega spleta enostavno dosegljiva širokemu krogu kupcev, velja opozoriti na njene lastnosti.

Efedrin na podoben način kot znano poživilo amfetamin, a šibkeje, spodbudi osrednji živčni sestav. To se kaže kot nervoza, nemir, zaskrbljenost, strah, izguba teka, napetost, vzburjenost, občutek šibkosti, razdražljivost, zgovornost, nespečnost, večji odmerki pa povzročijo drhtavico, zmedenost, bledež, privide in nerazsodno dobro počutje. Blaži težko dihanje, po njem sapnični krč popusti, v zmogljivejših pljučih  se plini hitreje izmenjavajo in zrak manj zastaja, a se strogo odsvetuje, da bi z njim sami zdravili astmo. Zaradi različnih vplivov na srce, le-to sprva utripa močneje in hitreje, kaj hitro pa prehitro ali prepočasi ali neubrano. Podobno je pri žilah, ki jih tako spodbudi h krčenju kot širjenju, prvo ali drugo lahko prevlada v pljučih in možganih, kjer se prekrvitev nepredvidljivo spremeni, srce postane ponavadi bolj prekrvljeno, nosna sluznica pa slabše. Zgornji in običajno tudi spodnji krvni tlak se zvečata. Žene na vodo in povzroča znojenje. Vpliva tudi na mišičje v prebavilih, sečnem mehurju in maternici. Zveča se poraba glikogena v jetrih, poraba kisika in pospeši presnova. Posledica omenjenih učinkov so močan glavobol, težave z dihanjem, občutek toplote, bledica, bolečina v predelu srca, slabost in bruhanje. Zvišan krvni tlak lahko povzroči možgansko krvavitev. Posebno previdni morajo biti hipertenzivni in drugi srčno-žilni bolniki, tisti z zvečanim delovanjem ščitnice, starejši z zvečano prostato in sladkorni bolniki. Ne smejo ga užiti bolniki z zvišanim očnim tlakom in nevrozami. Kofeinski napitki stopnjujejo efedrinske učinke.

Šele 1983. so opisali prvi primer smrti, ki jo je povzročila možganska krvavitev zaradi zlorabe efedrina, po sprejemu liberalnega zakona o dopolnilni prehrani ZDA pa se je število poročil o stranskih učinkih in zlorabi močno povečalo, saj so se prehranska dopolnila in čajne mešanice z metlinko na veliko oglaševali. Že naslednje leto (1995) je Komisija za nadzor hrane pri FDA podala poročilo o 330 pojavih stranskih učinkov in 12 smrtnih primerih, zato so v posameznih zveznih državah prodajo zakonsko omejili ali jo popolnoma prepovedali. Slovenski predpis o razvrstitvi zdravilnih rastlin 1999. je uredil njen pravni položaj pri nas. Spada v kategorijo ZR, ki omeji njeno rabo le na registrirana zdravila za izdajo na recept.

Lekarniško mnenje
Metlinka in njena glavna učinkovina efedrin sta le manj učinkovito, ne pa tudi bolj varno poživilo od znanega amfetamina, saj napeljujeta k zlorabi v večjih in nevarnih odmerkih, to dokazujejo številne zastrupitve in smrtni primeri zlasti v ZDA, kjer sta se še nedavno zelo sproščeno prodajala. Zaradi pretečih nevarnih stranskih učinkov in možnega nastanka zasvojenosti, ki so se že večkrat uresničili, prav tako nista upravičeni notranji rabi za hitro pridobivanje mišične mase in za hujšanje. Slednje je toliko bolj nespametno ob učinkovitejših, varnejših in prijetnejših metodah (tudi zdravilskih), ki so danes na voljo.

Nazaj