Točka zdravja

Mikrohranila med nosečnostjo

V času pred in med nosečnostjo ter dojenjem se razmeroma povečajo potrebe po hranilih kot tudi energiji, zato bi ženske v teh obdobjih morale v svojo prehrano vključiti čim več živil z visoko vsebnostjo esencialnih hranil. Novejša dognanja stroke kažejo, da prehranjevanje matere v obdobju pred spočetjem, med nosečnostjo in dojenjem ter prehranjevanje otroka v prvih dveh letih življenja pomembno vpliva na nadaljnje zdravstveno stanje posameznika. Ustrezna mikro in makrohranila mora nosečnica pridobiti predvsem z ustrezno prehrano. Priporočamo manjše obroke, ki naj bodo enakomerno porazdeljeni tekom dneva (zajtrk, kosilo in večerja) ter dva do tri vmesne obroke (dopoldanska in popoldanska malica). Vodilo naj bo izbira raznolikih, čim bolj svežih, sezonskih, lokalnih in hranilno bogatih živil.


Nosečnica, ki uspe upoštevati pravila zdravega prehranjevanja dopolnil, razen folne kisline niti ne potrebuje. Folno kislino sicer lahko zaužijemo preko živil, ki so naravni viri folatov, kot so: pekovski kvas, sojino olje, pšenični kalčki, brstični ohrovt, brokoli, pšenični otrobi, jajca, rjavi riž in zelena listnata zelenjava. Velja izpostaviti, da je folna kislina zelo občutljiva na toploto, svetlobo in kisik. Med skladiščenjem in toplotno obdelavo se je lahko izgubi celo do 50 %. Že v času načrtovanja nosečnosti ter prvih 12 tednov nosečnosti priporočamo dodajanje folne kisline v odmerku 400 µg na dan. V ta namen, zaradi zaupanja v kakovost, svetujemo izdelek, ki je registriran kot zdravilo.


Med nosečnostjo moramo poleg vnosa folne kisline nameniti veliko pozornosti vnosu vitaminov A (beta karoten), D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12 in mineralom, kot so kalcij, magnezij, cink, železo in jod. Potreben vnos zagotovimo z uživanjem hranilno bogate hrane, med katero uvrščamo zelenjavo, sadje in polnozrnate izdelke. Jod vsebujejo morske ribe, dobimo pa ga tudi s pomočjo jodirane soli. Ta iz vročih živil lahko izhlapi, zato jih dosoljujemo tik pred zaužitjem obroka.


Nosečnice pogosto sprašujejo po omega-3 maščobnih kislinah, ki so zelo pomembne za razvoj dojenčkovih možganov (psihomotorični razvoj) in oči (ostrina vida). Priporočljiv vir so male morske ribe, ki jim zaradi kopičenja težkih kovin dajemo prednost pred večjimi plenilskimi ribami, kot sta npr. tuna ali morski pes. Uživanje morskih rib, ki so pomemben vir omega-3 maščobnih kislin, joda in vitamina D se priporoča vsaj dvakrat na teden, od tega naj bi vsaj enkrat na teden nosečnice uživale mastne morske ribe (sardele, girice, orada, brancin). Ribe naj bodo pečene v pečici, kuhane v pari ali dušene v majhni količini olja, ne pa ocvrte v olju. Pri nakupu prehranskega dopolnila bodite pozorni ne le na vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ampak predvsem DHK. Žene v rodnem obdobju ter noseče in doječe matere naj bi zaužile vsaj 200 mg DHK na dan.
Pri uživanju vitaminsko-mineralnih dodatkov upoštevajte, da so nekateri vitamini (A, D, E in K) topni v maščobah. Uživanje teh priporočamo ob obroku hrane, bogatim z maščobami, saj se absorpcija nekaterih lahko poveča tudi do 50 %.


Potrebe po mikrohranilih so med nosečnostjo lahko povečane. Ob že omenjeni folni kislini iz skupine vitaminov B lahko izpostavimo vitamin B12, katerega biorazpoložljivost iz kvasa, alg in tudi multivitaminskih tablet je bistveno nižja od biorazpoložljivosti iz živil živalskega izvora. V nosečnosti so povečane potrebe po železu, ki se podobno bolje absorbira iz živil živalskega, kot rastlinskega izvora. K boljši absorpciji železa si lahko pomagamo s sočasnim uživanjem vitamina C, hkrati pa upoštevajmo, da prevelika koncentracija železa lahko moti absorpcijo drugih mineralov.


Poznate rek, da vsaka nosečnost žensko stane en zob? V prehrani nosečnic je pogosto lahko kritičen vnos kalcija, zlasti pri nosečnicah, ki ne uživajo dovolj mleka in mlečnih izdelkov. Dober vir kalcija je tudi zelenjava z nizko vsebnostjo oksalatov, npr. brokoli, ohrovt in kitajsko zelje. Dodatke kalcija ne uživajte skupaj z železom, če gre za kalcijev karbonat jih odmerjajte ob obroku hrane. Ob pojavu prebavnih težav kljub upoštevanju teh priporočil, priporočamo odločitev za dodatek kalcija v drugačni kemijski obliki, recimo kalcijevega citrata.


V času nosečnosti nosečnici ni treba jesti za dva, predvsem je pomembno, da uživa hranilno bogata živila in da opusti nezdrave razvade (sladka živila in pijače, transmaščobe, alkohol, kajenje, droge). Pri odločitvi za prehranska dopolnila upoštevajte vsebnost potrebnih hranil, ob odmerjanju pa način ter priporočljiv dnevni vnos. Pred odločitvijo za nakup dodatkov pa ne opustite posveta s strokovnjakom v lekarni.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj