Točka zdravja

Miti in resnice o ušeh

Ob začetku šolskega leta se med otroci običajno poveča pojav prehladnih obolenj, pa tudi ušivost. K širjenju nedvomno pripomorejo tesnejši stiki med otroci in zadrževanje večjega števila otrok v istem prostoru. Ušivost je že dolgo znana nadloga, ki nam je niti v modernem času ni uspelo izkoreniniti. Prav tako se nismo uspeli otresti niti nekaterih napačnih predstav, mitov o ušeh:
 
Uši lahko skačejo in letijo.
Uši ne poskakujejo, ne skačejo in ne letajo. Premikajo se s plazenjem, so pa tudi dobre plavalke. Naglavne uši se zadržujejo v lasišču, ki jim nudi toplo okolje.
 
Uši pretežno prenašamo preko naglavnih pokrival, glavnika ali krtač za lase.
To sicer ni nemogoče, je pa manj verjetno. Uši se najpogosteje širijo preko neposrednega stika z glavami. To tudi razloži, zakaj je ušivost najpogostejša v otroškem obdobju, predvsem pri predšolskih otrocih in otrocih nižjih razredov.
 
Ušivost je znak pomanjkljive higiene.
Ušivost lahko prizadene vse ljudi, ne glede na njihov socialno ekonomski družbeni položaj, prav tako nima skrb za higieno nobenega vpliva na prenos uši.
 
Uši lahko živijo kjer koli.
Uši se morajo nahajati v lasišču, če želijo preživeti. Življenjska doba uši, ki živijo na lasišču traja 30 dni, izven lasišča lahko preživijo do 24 ur.
 
Uši so prenašalke bolezni.
Uši niso povzročiteljice bolezni in ne prenašajo okužb, je pa res, da lahko pride do sekundarnih okužb ranic, ki nastanejo zaradi praskanja.
 
Tako, z zmotami glede uši smo opravili, sedaj pa podajmo še nekaj napotkov, ki nam bodo v pomoč ob spoprijemanju s to nadlogo.
 
Ob obvestilu, da so tudi na šoli ali vrtcu, ki ga obiskuje vaš otrok pojavlja ušivost skrbno preglejte njegovo lasišče. Značilno srbenje in praskanje se namreč ne pojavi takoj ob naselitvi uši, pač pa šele čez čas, kot imunski odziv kože na snovi, ki jih uši s slino izločajo. Uši bomo našli na lasišču, najverjetneje na sencih, za ušesi in na tilniku, kamor uši najpogosteje odlagajo svoja jajčeca. Uš je bel do rjavkast insekt brez kril, v velikosti sezamovega semena.
 
Če želite zmanjšati možnost, da vaš otrok dobi uši lahko v lekarni kupite izdelek v obliki pršila za lase, ki bi naj zmanjšal možnost prenašanja uši in ga torej uporabljamo preventivno. Ob pojavu uši pri vašem otroku pa jih lahko uničite s pripravkom za uničevanje oziroma odstranjevanje uši in gnid, kupljenim v lekarni.
 
Na voljo imamo različne pripravke, v obliki šampona, gela ali pršila, ki vsebujejo naravne ali sintezne spojine. Na voljo pa je tudi elektronski glavnik. Pri ravnanju s temi sredstvi oziroma pripomočki upoštevajte navodilo za uporabo, obenem pa z dodatnimi ukrepi omejite širjenje ušivosti na ostale družinske člane:
Posteljnino, vzglavnike, brisače, pokrivala operite pri temperaturi vsaj 60º C.
Osebne predmete okužene osebe (glavniki, krtače, igrače) pred uporabo za 5 do 10 minut potopite v vročo vodo.
Posesajte prostore, ne pozabite na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, avtomobilske sedeže, kjer bi se lahko nahajale uši. Na teh površinah jih lahko uničite z določenimi sredstvi, ki jih lahko kupite v lekarni.
 
Nikar se ne sramujte pojava ušivosti pri vašem otroku, ne on, ne vi nista ničesar narobe storila. Narobe bo edino, če o pojavu ne boste obvestili vrtca ali šole, saj boste tako prispevali k nadaljnji širitvi ušivosti.
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj