Točka zdravja

Mrzla stopala

Vzroki, kdaj k zdravniku, nekaj nasvetov za samopomoč.

Težava mrzlih stopal ni zgolj pojav mrzlih zimskih dni, pač pa se tovrstne težave pri nekaterih pojavljajo tudi v toplih in sončnih dneh. Pestijo predvsem ženski spol. Mrzla stopala so težava, ki jo pogosto spregledamo in ji namenjamo premalo pozornosti. Vendar, če sklepamo po obisku ljudi v lekarni, ki prihajajo po nasvet in pomoč prav zaradi mrzlih stopal, ugotovimo, da jih je mnogo, ki jim nikakor ne uspe segreti ali ohraniti toplih stopal. In to kljub topli pernici, prijetno ogretemu prostoru in volnenih nogavicah. Še toplota sonca je ponavadi brez moči! Zato bo današnji prispevek kot nalašč za vse tiste!

VZROKI

Mrzla stopala so lahko posledica nepravilne in neprimerne obutve in nas zato zebe, velikokrat pa je težava neodvisna od trenutne zunanje temperature. Vzrokov je več:

 • Motnje v prekrvavitvi, ki nastanejo zaradi ateriosklerotičnih sprememb v stenah ožilja nog. Prav tako na slabšo prekrvavitev vpliva tudi sedeče delo, prekrižane noge, preozki čevlji ali čevlji z visoko peto, ki ovirajo pretok krvi.
 • Nizek krvni tlak
 • Slabokrvnost
 • Hormonske motnje
 • Zmanjšano delovanje ščitnice (hipotiroidizem)
 • Stres in strah, ki povzročita, da se periferno ožilje zoži in posledično se zmanjša prekrvavljenost.
 • Tudi kofein in nikotin povzročata mrzla stopala, saj vplivata na nastanek ateriosklerotičnih sprememb v ožilju.

KAJ STORITI

Svoje telo, tudi stopala, lahko pogrejemo na dva načina: tako, da pospešimo krvni obtok ali pa v telesu zbudimo receptorje, ki uravnavajo telesno temperaturo. V telesu obstaja več tipov toplotnih receptorjev, ki se nahajajo v koži in sluznicah po celem telesu in zaznavajo različne temperature ter določajo, kako doživljamo toploti in hlad.

Pri motnjah prekrvavitve lahko zdravnik, v kolikor je to potrebno, predpiše ustrezno zdravljenje z zdravili, ki se dobijo v lekarni na recept. To so zdravila, ki delujejo kot periferni vazodilatatorji (širijo žile in povečajo pretok). V kolikor zdravnik sumi na težave z žilami, lahko odredi pregled pri angiologu, ki s pomočjo dopplerske preiskave ugotovi stanje arterij spodnjih okončin.

Veliko pa lahko storimo tudi sami, zato ponujam nekaj nasvetov:

 • V prvi vrsti je pomembna primerna obutev in izbrani materiali nogavic. Le te naj bodo bombažne ali volnene, saj naravni materiali v koži zadržijo toploto in ustrezno vlago.
 • Na podplatu je živčni splet, ki ga lahko poživimo z masažo. Priporočljiva je masaža z olji rožmarina, sivke ali kafre, ki spodbujajo prekrvavitev. Lahko si pomagamo tudi s teniško žogico, ki jo s stopalom usmerjamo sem in tja.
 • Kadar sedite, nog nikar ne držite na tla, ki so ponavadi mrzla, temveč jih podložite s pručko ali blazino.
 • Nikar ne pozabite na gibanje, tudi s prsti na nogah. Večkrat jih pokrčite, raztegnite in tudi to bo pospešilo pretok.
 • Preprosta rešitev je tudi termofor, ki nam ogreje mrzla stopala.
 • Solna kopel pred spanjem je izredno učinkovita. V kopalno kad natočite toplo vodo in ji dodajte kavno skodelico kuhinjske soli. Potopite se v kopel za 15 do 20 minut ali kopel uporabite samo za stopala.
 • Knajpanje je izredno stara metoda, a še vedno učinkovita. Razvil jo je dr. Kneipp, ki je bolnišnico postavil tako, da so pacienti lahko iz tople kopeli tekli na vrt in bosi hodili po jutranji rosi. Njegova metoda izmenične kopeli temelji na nekajminutni izmenjavi mrzle in tople vode. Postopek se nekajkrat ponovi in konča v mrzli vodi.
 • Kajensko papriko so v medicini uporabljali že stari Grki kot vroče zdravilo za hladne težave. Kajensko papriko pri nas najdemo pod imenom kajenski poper.
 • Metoda mokrih in hladnih nogavic je poseben način gretja nog, ki na prvi pogled ni najbolj logičen, pa je vendar učinkovit. Temelji na Kneippovi metodi. Bombažne nogavice je potrebno namočiti v mrzlo vodo, čeznje pa obuti suhe volnene  nogavice in jih zaviti v brisačo. Mokre in hladne nogavice povzročijo naval krvi proti stopalom, zaradi česar se noge hitro ogrejejo.

V lekarni je na voljo kar nekaj pripravkov, ki pomagajo pri spopadanju z mrzlimi stopali (Zebal krema, Hansaplast krema s posebnim sistemom Thermocare, Gehwol krema,...).

In če radi plešete, se zavrtite; ne glede na starost - lahko tudi doma! Tako boste ob osebi, ki vam je blizu, zagotovo ogreli stopala, prijetno toplo pa bo tudi srcu in duši!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj