Točka zdravja

Na pomoč, mačka imam!

...glavobol, slabost ali bruhanje, blažja diareja, tremor, rdeče oči, žeja, slabo počutje, občutljivost na zvok in svetlobo, navali vročice, bolečine v mišicah, omotica, utrujenost, depresivnost, vzdraženost,...

V pogovornem jeziku velja, da oseba, ki se pritožuje nad mačkom, ponavadi trpi zaradi ene ali več naslednjih težav: glavobol, slabost ali bruhanje, blažja diareja, tremor, rdeče oči, žeja, slabo počutje, občutljivost na zvok in svetlobo, navali vročice, bolečine v mišicah, omotica, utrujenost, depresivnost, vzdraženost, slabša zmožnostjo koncentracije in pomnjenja ter poslabšano vizualno zaznavanje prostora. Vsi ti simptomi so seveda posledica prekomernega zaužitja alkoholnih pijač.

Kaj povzroča mačka?
Znano je, da alkohol povzroči depresijo centralnega živčnega sistema. S tem oslabi koordinacijo, spomin ter presojo in izkrivi vizualno ter slušno zaznavanje. Posledica uživanja alkohola sta še razširitev krvnih žil ter padec koncentracije glukoze v krvi (pozor sladkorni bolniki!). Čeprav po eni strani dobro poznamo učinke alkohola na organizem, pa dejavnikov, ki pripeljejo do mačka, ne razumemo popolnoma. Verjetno gre za posledico dehidracije, pomanjkanja spanja, nakopičenega acetaldehida in nekaterih snovi, ki dajo pijači barvo, vonj in okus. Vodka, gin in ostale čistejše alkoholne pijače vsebujejo manj teh dodatkov, kot recimo temno obarvane pijače (viski, portovec, brandy, rdeče vino). Pri slednjih se pogosteje in izraziteje pojavljajo simptomi, značilni za mačka.

Zdravila zoper mačka
Verjetno ni presenečenje, da obstaja nešteto "zdravil zoper mačka". Prvo ter najpogostejše priporočilo je "klin s klinom". A s tem težave ne rešimo, le preložimo jo. Da ne omenjam nevarnosti alkoholizma. Drugače pa obstaja cel kup živil, ki naj bi pomagale: zelje, banane, jajca, med, olivno olje, limonin sok, paradižnikova mezga. Na žalost ni prav nobenega dokaza, da bi katera od teh dejansko pomagala. Pred časom je bilo popularno zdravilo, ki je vsebovalo kombinacijo analgetika z antacidom. A se razen v posameznih primerih ni izkazalo za učinkovito.
Predvsem na internetu boste našlo še nešteto pripravkov, ki obljubljajo odpravo mačka v trenutku. Ponavadi vsebujejo fumarinsko kislino, l-glutamin, artičoko, oglje, kalcijev karbonat, vitamine in minerale, idr. Kljub temu da si proizvajalec potencialno učinkovitega pripravka lahko obeta izreden dobiček, pa raziskave narejene do sedaj takega še niso našle.
V lekarnah vam lahko pomagamo pri določenih simptomih. Pri glavobolu raje kot acetilsalicilno kislino svetujemo paracetamol. Da dosežemo hitro rehidracijo, svetujemo pitje izotoničnih napitkov. Pri pojavu rdečih oči si pomagamo s kapljicami, ki vsebujejo tetrizolin. Zadnje, a najučinkovitejše zdravilo pa ostaja čas. Vzemite si ga, spočijte se ter dovolite, da organizem uniči ter izloči strupe, s katerimi ste ga prejšnjo noč zasitili.

Preprečevanje mačka
Verjetno sedaj že slutite, da vam čudežnega zdravila danes ne bom ponudil. Na žalost je tako tudi glede preprečevanja. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam, je izogibanje alkoholu oz. pitje alkoholnih pijač v zmernih mejah.

Da bi se izognili pojavu mačka naslednjega dne, svetujemo:

  • Dajte telesu čas, da presnovi alkohol. Spijte torej le eno pijačo na uro.
  • Izmenično uživajte alkoholne ter nealkoholne pijače. Tako se boste tudi izognili dehidracijskemu učinku alkohola.
  • Predhodno se dobro najejte. Hrana v želodcu upočasni absorpcijo alkohola ter tako zmanjša nevarnost pojava mačka.
  • Pred odhodom v posteljo spijte veliko vode.
  • Izogibajte se temnim alkoholnim pijačam, kot so viski, brandy ter poceni rdeče vino.

Kot strokovnjak za zdravila vas moram na koncu opozoriti, da alkohol velikokrat prekriža presnovne poti. Posledice so lahko blažje ali pa v nekaterih primerih zelo hude. Zato se ob jemanju zdravil pitju alkohola raje izogibajte, oz. omejite njegovo porabo le na recimo kozarček vina ob kosilu. V tem primeru bo strah pred mačkom povsem odveč.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj