Točka zdravja

Na pomoč - Moj otrok ima uši!

Problematika ušivosti je danes še kako aktualna.

S problemom se najpogosteje srečujemo v vrtcih, šolah in drugih zavodih. Uši se da uspešno odpraviti, zelo pomembno pa je, da ukrepamo dovolj hitro, razsodno in natančno. Sramovanje je odveč. Znano je, da se uši najbolje počutijo ravno na čistem lasišču.

Najpogosteje se pojavlja NAGLAVNA UŠ (siva uš, Pediculus humanus capitis). Gre za približno 3mm velik insekt, ki se naseli na lasišču v predelu senc, za ušesi in na tilniku. Odrasla uš izleže približno osem belih jajčec (gnid) na noč, ki jih prilepi na začetek lasu. Po približno 7 do 9 dneh se izleže mlada uš. Po 7 do 13 dneh pa odrasle uši lahko zopet ležejo jajčeca. Razvojni ciklus naglavne uši traja torej približno 18 dni, pogoj je temperatura 28-32 ºC. Življenjska doba odrasle uši je en mesec. Prvi znak, da imamo uši, je nenaden pojav močnega srbenja lasišča in rdečine po lasišču.

S človeka na človeka se uši prenašajo ob neposrednem stiku glave z glavo, prenos pa je možen tudi z obleko, posteljnino in drugimi skupnimi predmeti (kape, glavniki, brisače, plišaste igrače,...). Okužimo se lahko tudi v bazenih, saj uši odlično plavajo.

Kaj storiti, ko se pojavijo uši?
Ko se uši pojavijo, je zelo pomembno, da pregledamo vse osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo. Najlažje to storimo tako, da lase prečešemo z gostim glavnikom nad umivalnikom. Okužene posameznike takoj zdravimo s primernimi izdelki proti ušem, ki so na voljo v lekarnah. Uši in gnide uničimo s pravilno uporabo sintetičnih in rastlinskih sredstev v obliki kremnih šamponov, losjonov ali gelov. V lekarni lahko za uničevanje uši kupimo tudi elektronski glavnik, ki ga uporabljamo po priloženem navodilu.

Pripravki sintetičnega izvora vsebujejo sintetične zdravilne učinkovine in so na tržišču že dlje časa. Primer sta učinkovini permetrin (NIX šampon) in krotamiton (EURAX emulzija). Problem teh pripravkov je pojav odpornosti in s tem zmanjšana učinkovitost.

Permetrin deluje tako, da prehaja preko vrhnjice žuželk in povzroča motnje na celičnih membranah, kar vodi do slabe koordinacije gibov in izčrpanosti žuželke.

Uporaba:

 • uporablja se na laseh, predhodno umitih z navadnim šamponom;
 • pred uporabo se plastenka dobro pretrese;
 • šampon mora prepojiti celotno lasišče (še posebna pozornost je potrebna za ušesi in na tilniku);
 • na laseh naj deluje 10 - 15 minut,  nato ga temeljito speremo z lasišča;
 • uporaba šampona se priporoča maksimalno enkrat tedensko, do največ osem tednov.

Krotamiton deluje tako, da uniči gibalni sistem zajedalcev.

Uporaba:

 • emulzija se nanese na lasišče in pusti delovati 24 ur;
 • lase se umije in razčeše, da odstranimo gnide;
 • po osmih dneh se postopek po potrebi ponovi.

Novejši pripravki, ki vsebujejo naravne učinkovine (kokosovo olje) delujejo mehansko. Primera sta AESCULO gel ter PARASIDOSE losjon. Na uši deluje mehansko, tako da jih obda s filmskim ovojem. Uši se tako zadušijo in poginejo. Pri gnidah, ki so pritrjene na lase, losjon raztopi vezivo, s katerim so pritrjene. Take gnide nato propadejo.

Uporaba:

 • losjon nanesemo na suhe lase (5 - 25ml), ga vtremo v lasišče, da se razvije pena ter pustimo delovati 45 minut;
 • nato lase umijemo s toplo vodo in običajnim šamponom;
 • mokre lase skrbno prečešemo z glavnikom, da odstranimo mrtve uši in gnide;
 • postopek vedno ponovimo 3 - 5 dni po prvi uporabi.

Higienski ukrepi med okužbo:

 • posteljnino, vzglavnike, brisače, pokrivala moramo nujno oprati pri temperaturi vsaj 60º C;
 • osebne predmete okužene osebe (glavniki, krtače, igrače) je treba oprati v vroči vodi;
 • prostore pogosto posesamo, ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, avtomobilske sedeže, kjer bi se lahko nahajale uši;
 • izogibamo se tesnih stikov z okuženo osebo - otroke opozorimo, naj ne uporabljajo skupnih glavnikov, brisač, pokrival... 

Starši obvezno obvestite ustanovo, ki jo otrok obiskuje, o pojavu uši!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj