Točka zdravja

Nad kašelj tudi s homeopatijo

Poznate kašelj, ki ponoči krade spokojne trenutke tišine in miru?! Tisti nadležni kašelj, ki vas čez dan nesramno moti pri vsakodnevnih opravilih in draži tudi takrat, ko si ga res najmanj želimo? Nezavidljiv položaj, ko se dušimo v kašlju, z robčki brišemo solze in ga hočemo utišati, brskamo po torbici, obrnemo vse žepe, da bi našli nekaj za v usta, kar bi kašelj razorožilo. Najdemo bombon, topi se v ustih, dodamo še požirek vode, a kašelj se ne da! Nesramno draži…. Kaj storiti, da ga bomo premagali?
 

Kaj je kašelj?
Čeprav je kašelj pogosto nezaželen in nehoten, sam po sebi ne pomeni bolezni, ampak je zgolj zaščitni refleks, ki ga telo uporabi, ko so dihalne poti vzdražene ali zamašene. Ta refleks se sproži, kadar sluznica, ki obdaja dihala, izloča preveč sluzi. Tovrstno izločanje je namenjeno zaščiti dihal pred okužbami in dražljivimi snovmi, saj se na tak način na to sluz lahko ujamejo in nato izvržejo virusi, bakterije in tujki. In kašelj je le način, da se tega znebi. Nenaden izbruh zraka pri kašlju pomaga držati odprte dihalne poti in preprečuje, da bi okužena sluz zašla v pljuča in bronhije, kjer bi lahko povzročila resne okužbe kot sta pljučnica ali bronhitis. 

Vrste kašlja 
Za ustrezno zdravljenje je zelo pomembno, da kašelj pravilno opredelimo. To pomeni, da moramo ločiti dve vrsti kašlja:
•    Neproduktiven, suh, dražeč kašelj pri katerem ni izločka. 
•    Produktiven kašelj z izločkom. Pozornost je potrebno nameniti tudi barvi izkašljane sluzi, ki lahko kaže na okužbo. Rumenkast, zelen ali rjav izmeček lahko pomeni bakterijsko okužbo. Bister, bel ali voden izmeček ne pomeni bakterijske okužbe, ampak so vzroki lahko virusi, alergije ali dražeče snovi. Včasih je v sluzi navzoča kri. Ta lahko nakazuje manjšo težavo naprezanja ob kašlju ali svari pred resnejšo težavo in je razlog za napotitev k zdravniku.

Zdravljenje in blaženje kašlja 
Za uspešno zdravljenje in blaženje kašlja je bolj kot sam kašelj pomembna njegova pojavnost, ki nam lahko pomaga najti ključ do njegovega vzroka. Zato je potrebno biti pozoren na pogostnost in trajanje kašlja, na dolžino trajanja enega napada kašlja, na sluz, ki se izloča, njeno barvo in gostoto ter na prisotnost bolečine v prsih. Upoštevati je potrebno še starost bolnika, pridružene druge simptome, bolezni in zdravila. In samo odgovori na vsa ta vprašanja, ki nam jih zaupate v lekarni, nam lahko pomagajo, da na natančni lekarniški tehtnici presodimo in izberemo ustrezno zdravljenje. 
Na splošno velja, da se ob suhem kašlju poseže po antitusikih (pomirjajo kašelj), v kolikor pa je kašelj produktiven z izločkom pa so sredstvo izbora ekspektoransi (pripravki za izkašljevanje). Pripravkov je veliko, zato je pomoč farmacevta v lekarni še kako pomembna.

Pomoč s homeopatijo
V lekarnah so na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so dobrodošla pomoč ob kašlju. Homeopatija je individualna metoda zdravljenja, to pomeni, da se bo vsak posameznik svojevrstno odzval na določen bolezenski znak. Zato zdravljenje in izbira zdravila za enako bolezen pri različnih posameznikih v homeopatiji ni enako! In ta individualizacija je razlog, da lahko različni bolniki z enako diagnozo dobijo povsem različna homeopatska zdravila! Zato se zdravljenje začne z zelo podrobnim izpraševanjem, preučevanjem in anamnezo, ki nam razkrije predvsem specifične simptome in nam tako olajša izbiro zdravila.
•    Aconitum je zdravilo, ki ga izberemo, kadar gre za nenaden kašelj. Ponavadi kašelj sovpada z virusnimi okužbami (prehlad, gripa). Kašelj je pogosto prisoten ponoči in sovpada tudi z raskavim grlom. Pogosto je posledica suhega mraza ali prepiha. 
•    Belladona je zdravilo za kašelj, ki je posledica mrzlega in vlažnega vremena. Človek ima ponavadi tudi visoko vročino. 
•    Bryonia je odlična izbira, kadar med kašljanjem začutimo tudi zbadanje v prsih. Kašelj se poslabša ob vsakem najmanjšem gibu, globokem dihanju ali ob vstopu v topel prostor.
•    Drosera je zdravilo, ki ga izberemo, kadar gre za napade kašlja, ki si hitro sledijo. Najhuje je v ležečem položaju.
•    Phosphor izberemo, kadar se kašlju pridruži tudi hripavost. Stanje se poslabša ob govorjenju in ob hladnem zraku.

To je samo nekaj zdravil iz homeopatske zakladnice. Zdravil je še veliko, vendar za pravilno izbiro potrebujemo dodaten pogovor, ki poda pomembne odgovore na mnogo vprašanj, ne samo o specifičnosti kašlja, temveč tudi razkrije modalitete (kaj stanje izboljša in kaj poslabša), bolnikove želje in odpore ob kašlju,... 

Kaj še lahko storimo sami? 
Kašelj, ki je moteč predvsem ponoči, bomo ublažili, če bomo dvignili vzglavje. To prepreči kopičenje sluzi, ki sili na kašelj. Poskrbimo še za zadosten vnos tekočine, saj bo le ta zmehčala sluz in olajšala njeno izkašljevanje. Priporočljivi so topli napitki, najbolj primerne so čajne mešanice. Ne pozabimo na ustrezno vlažnost prostora, kjer se zadržujemo, pripravimo pa si lahko tudi ustrezne inhalacije. Pa tudi kakšne pastile naj bodo kar na dosegu roke. 
Opremljeni s tovrstnimi nasveti bomo letos v boju s kašljem zagotovo zmagali! 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj