Točka zdravja

Nadležni podkožni mozolji

Poletje je čas lahkih oblačil in pogosto je predvsem koža tista, ki pride do izraza. A kaj storiti, če kožo kazijo podkožni mozolji?

Tur ali podkožni mozolj ali furunkel izgleda kot grd mozolj in je posledica stafilokokne okužbe, ki je vdrla v zaprt predel. Na začetku je tur rdeč in občutljiv, po 7 do 10 dneh pa se gnoj nakopiči pod kožo, kar povzroči, da postane središče tura belkasto ali rumenkasto. Gnoj je odgovor imunskega sistema v boju proti okužbi in vsebuje bele krvne celice, ki so sodelovale v boju, bakterije in odmrle kožne celice. Še preden koža poči in se gnoj izlije ter tur sčisti, lahko zelo nabrekne in postane zelo boleč. Zato podkožni turi niso zgolj estetska težava, pač pa povzročajo nemalo bolečin in neprijetnosti.

Vzroki
Tur povzroči stafilokokna bakterija, ki vstopa v telo preko ran, prask in drugih poškodb na koži. Nekateri ljudje so za tur bolj dovzetni in na to vpliva predvsem imunski sistem! Nekatere osebe so ''zdravi nosilci'' omenjene bakterije, kar pomeni, da imajo v telesu veliko teh bakterij – zlasti na predelu nosu ali pazduh – vendar jim ne povzročajo posebnih težav. Lahko pa ti ''zdravi nosilci'' te bakterije prenašajo na druge osebe. Dejavniki, ki izzovejo nastanek tura pa so tudi sladkorna bolezen, izpostavljenost kemičnim sredstvom, čezmerna uporaba kortikosteroidov, hormonsko stanje, stres, slabo zdravje, slaba higiena,…

Kako tur izgleda in kje se pojavlja?
Ljudje pogosto tožijo, da jim turi nastajajo vedno na bolj ali manj istem predelu telesa. Vendar se lahko turi pojavijo na katerem koli delu telesa, kjer se nahajajo dlačice. Najbolj pogosto jih opažamo na obrazu, tilniku, pod pazduhama, v presredku, na zadnjici ter stegnih. Pogosto jih nastaja več sočasno. Začnejo se kot boleča, rdeča zatrdlina, ki v nekaj dneh v premeru meri od enega do dveh centimetrov. Čez čas se središče omehča, tur pa ob otipu spominja na z vodo napolnjen balon. Postanejo lahko zelo obsežni in v kratkem času (dan ali dva) lahko dosežejo več centimetrov. Bolečina se s tem stopnjuje, saj je notranjost napolnjena z gnojem in vnetni proces s seboj potegne rdečino, oteklino in bolečino.

Kaj storiti?
Najpomembneje je, da tura ne iztiskate! Pustite, da poči sam; večina turov se namreč sama odpre. Ob odprtju to področje skrbno umivajte, dokler gnoj ne preneha iztekati. Priporočljivo je izpiranje z antiseptičnimi mili, dobrodošla pa je tudi  fiziološka raztopina ali pripravek poparka kamilic. Predel je smiselno prekriti s sterilno gazo, da preprečite ponovno okužbo. Prav tako pa s prekritjem preprečite, da bi gnoj, ki morebiti še izteka, okužil druge predele kože. Pomembno je skrbno umivanje rok in prekuhavanje brisač. 


Dobrodošla pomoč iz lekarne je ihtamolno mazilo. Ihtamol (amonijev sulfogirodalat) je katranski produkt, ki deluje blago antiseptično in antiflogistično. Pospešuje obnovo kože, blaži vnetje in deluje kot resorbent. To je praktično edino mazilo, ki ima indikacijo za zdravljenje turov in se dobi brez recepta. Če so turi zelo hudi, lahko zdravnik predpiše sistemski antibiotik. Sicer pa večino turov lahko zdravimo doma s preprostim umivanjem okuženega področja z antibakterijskim milom in polaganjem toplih obkladkov, ki pomagajo, da tur dozori. Učinkoviti so tudi lokalni antibiotiki, ki omejijo širjenje bakterijske okužbe in se dobijo v lekarni, če so predpisani na recept. 


Od zelišč za zdravljenje turov se uporablja kamilica (Matricaria recutita), sivka (Lavandula officinalis), kadulja (Salvia officinalis), ki imajo antibakterijske lastnosti. Prav tako se uporabljajo olje čajevca (malaleuca spp.), mira (Commiphora molmol) in hidrastis (Hydrastis canadensis). 
V lekarni je na voljo tudi milo, ki vsebuje olje čajevca ter mnogi antispetični pripravki. 


Še posebej tisti, ki se jim turi znova in znova pojavljajo, lahko poskusijo s pripravkom v obliki kapsul, ki vsebujejo rastlinske učinkovine, katere celostno pristopajo k problematiki nastajanja kožnih težav. 
Priporoča se tudi okrepitev imunskega sistema, ker je le ta v veliki meri odgovoren za nastanek turov. 

To je zgolj nekaj nasvetov pri reševanju nadležnih turov. A ker so vzroki zanje večplastni, je takšno pogosto tudi zdravljenje. Zato nikar ne bodite razočarani, če se bo kljub terapiji kakšen tur vsaj na začetku še pojavil. Vztrajnost v terapiji bo, verjamem, ugnala tudi še tako vztrajne in nadležne ture.  

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj