Točka zdravja

Napačne informacije o zdravilih

Zadnjič mi je med brskanjem po svetovnem spletu pozornost pritegnil naslov: »Če jemlješ TO vrsto zdravil, nikar ne jej TEGA!«. Branje prispevka je potrdilo mojo slutnjo glede posploševanja in napačne razlage strokovnih informacij. 


V prispevku smo recimo lahko prebrali, da antibiotikov ne smemo uživati z mlekom. Opozorilo glede izogibanja mleku in mlečnim izdelkom velja le v primeru določenih antibiotikov oziroma protimikrobnih zdravil, ne pa pri vseh. Mislim, da si ni težko predstavljati dilemo mamice glede hranjenja svojega dojenčka. A bo otrok jemal antibiotik in bo stradal, ali pa prilagodi odmerjanje antibiotika? Oboje ima lahko za otroka neželene posledice. Določenih protimikrobnih zdravil ne smemo uživati sočasno z mlekom ali mlečnimi izdelki, saj prisoten kalcij lahko zmanjša vsrkanje zdravila iz prebavil v kri in s tem vpliva na njihovo učinkovitost. Na to vas lekarniški farmacevti opozorimo ob izdaji takega zdravila in tudi svetujemo morebiten razmik v odmerjanju. Kot rečeno, ne velja pa to pri vseh antibiotikih! Poznamo celo protimikrobno zdravilo, ki ga moramo zaužiti s hrano ali vsaj z mlekom.


Nadalje je avtor prispevka svaril bolnike, ki se zdravijo z zdravili proti strjevanju krvi, pred uživanjem brusnic ali špinače. Poznamo številna in zelo različna zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi. Pri določenem zdravilu opozarjamo na možno interakcijo z brusnico ter uživanje zelenjave v neenakomernih količinah, a nikakor ne velja to opozorilo za vsa zdravila s podobnim delovanjem. Spomnim se starejšega gospoda, ki je tarnal nad dejstvom, da sedaj več ne sme jesti zelenjave, odkar mu je zdravnik predpisal zdravilo proti strjevanju krvi in razmišljal, da bi zato z uporabo zdravila prenehal. To nikakor ni res! Ti bolniki morajo paziti le, da vsak dan ali vsak teden zaužijejo približno enako količino zelenjave, ki vsebuje vitamin K. V nasprotnem primeru lahko zdravilo izkazuje premočan ali prešibek učinek. 


Podobno je avtor prispevka opozoril na uživanje grenivke pri ljudeh, ki se zdravijo z »zdravili za holesterol«. Spet imamo za ta namen različna zdravila, za vsa med njimi opozorilo ni potrebno. Poleg tega pa ni omenil, da velja opozoriti še pri nekaterih zdravilih za zdravljenje bolezni srca. Grenivka lahko vpliva na presnovo določenih statinov. Resda gre za eno izmed najpogosteje uporabljenih skupin zdravil za zniževanje povišanih vrednosti holesterola. Tudi ni res, da ta zdravila v kombinaciji z grenivko lahko povečajo krvni pretok, kar povzroči neželene učinke. Snovi iz grenivke vplivajo na presnovo določenih statinov, zaradi česar se lahko poveča njihovo delovanje in pojav neželenih učinkov.


V prispevku so še omenjena »zdravila za pritisk« in banane. Poznamo različna zdravila za zniževanje povišanega krvnega tlaka. Nekatera lahko zadržujejo kalij v telesu (to je verjetno imel v mislih avtor, ko je svaril pred bananami), druga ga pa iz telesa celo izplavljajo. Veliko izmed teh zdravil pa na kalij sploh ne vpliva.
Prav je, da smo dobro seznanjeni z zdravili, a napačne ali zelo površne informacije lahko naredijo več škode kot koristi. Upoštevajte opozorilo našega največjega pesnika, da naj le poznavalec sodi in poiščite pravilne informacije pri strokovnjaku o zdravilih, kar smo lekarniški farmacevti. Najpomembnejše napotke glede uporabe zdravil dobite ob izdaji zdravil. Lahko pa se, posebno če uporabljate več različnih zdravil, odločite za poglobljen posvet o pravilni in varni uporabi zdravil, torej našo novo storitev pregled uporabe zdrav

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj