Naravni viri vitaminov in mineralov
Osnovnim dnevnim potrebam po vitaminih in mineralih je najbolje zadostiti z uravnoteženo prehrano. Spodnja tabela prikazuje katera hrana je še posebej bogata z določenim mikrohranilom.
Vitamin |
Naravni viri |
Vitamin A |
Jetra, maslo, sir, polnomastno mleko, rumenjak, ribe. |
Provitamin A |
Sadje (hruške, jabolka, breskve, marelice), zelenjava (korenček, špinača, fižol, ohrovt). |
Vitamin D |
Ribe, mleko, mlečni izdelki, žita, rumenjak, kvas, jetra |
Vitamin E |
Rastlinska olja (olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, olje iz koruznih kalčkov), mandlji, arašidi, jajca, mleko, margarina. |
Vitamin K |
Zelena zelenjava, jetra, kravje mleko, rumenjak, žita. |
Vitamin C |
Šipek, ribez, češnje, plodovi citrusov, listnata zelenjava, paprika, zelje, paradižnik, krompir. |
Vitamin B1 |
Neolupljena zrna žitaric, kvas, mleko, meso (jetra, srce, ledvice, ribe), sadje in zelenjava. |
Vitamin B2 |
Jetra, ledvice, ribe, jajca, mleko, sir, kvas, brokoli, špinača. |
Vitamin B3 |
Meso, jetra, jajca, mleko, ribe, krompir, zelena zelenjava, kvas. |
Vitamin B6 1,7 mg |
Jetra, ledvice, kvas, ribe, žita, soja, jajca, sadje in zelenjava. |
Vitamin B12 |
Ribe, morski sadeži, rumenjak, mleko, fermentirani siri, srce, ledvice. |
Folna kislina |
Jetra, ledvice, zelena zelenjava, kvas, orehi. |
Mineral |
Naravni viri |
Železo |
Jetra, tunina, ostrige, soja, buče, oves, grah, kvas, fige. |
Kalcij |
Mleko, jogurt, sir, oves, brokoli, mandlji, špinača, soja, orehi, suhe slive. |
Cink |
ostrige, govedina, raki, puranje meso, tunina, drobovina, pivski kvas, soja, bučnice, sir, grah. |
Magnezij |
Soja, arašidi, listnata zelenjava, semena, orehi, banane, oves, avokado, krompir v lupini. |
Natrij |
Sol, morski sadeži, ribe, alge, konzervirana, prekajena hrana. |
Kalij |
Banane, brokoli, avokado, suhe marelice, krompir, fižol, paradižnik, pomarančni sok, artičoke. |
Jod |
Sardine, raki, školjke. |
Selen |
Losos, školjke, oves, sončnična semena, rjavi riž, ječmen, pomarančni sok, kokos, česen, svinjska mast. |
Krom |
Telečja jetra, krompir v lupini, korenček, jabolka, koruza, pivski kvas, banane, špinača, zelje, pomaranče. |
Vir: Medić-Šarić M, Buhač I, Bradamante V, Vitamini in minerali - resnice in predsodki, In obs medicus, 2002.