Točka zdravja

Nasvet lekarniškega farmacevta uporabnikom kontaktnih leč

Kontaktne leče so marsikateremu posamezniku zanimiva in enostavna možnost odpravljanja težav s kratkovidnostjo. Kljub nekaterim prednostim se morajo uporabniki kontaktnih leč zavedati, da lahko z nepravilnim ravnanjem povzročijo določene težave, kot so pogostejše okužbe roženice, razjede roženice ali druge očesne bolezni. Zelo pomembno je upoštevanje higienskih priporočil, tako si je pred rokovanjem s kontaktnimi lečami (vstavljanje, čiščenje) potrebno roke umiti z milom ter toplo vodo. Za dezinfekcijo in shranjevanje kontaktnih leč lahko uporabljate samo ustrezne raztopine, nikakor vodovodne, tudi ne sterilne vode. Fiziološke raztopine ali kapljic za vlaženje oči prav tako niso primerne za dezinfekcijo, saj ti raztopini nimata sposobnosti razkuževanja. Po vstavitvi kontaktnih leč je potrebno iz vsebnika za shranjevanje odliti tekočino, ga splahniti ter posušiti. Pred shranjevanjem kontaktnih leč je treba uporabiti svežo raztopino. Neupoštevanje teh priporočil namreč lahko omogoči razrast bakterij. 


Poleg nepravilnega vzdrževanja kontaktnih leč k pogostejšim okužbam pripomorejo predolgo nošenje kontaktnih leč, spanje s vstavljenimi kontaktnimi lečami ter zmanjšano nastajanje solz pod lečo. K temu lahko prispevajo tudi določena zdravila, kot so antiholinergiki, antihistaminiki, benzodiazepini, betablokatorji, diuretiki, peroralni kontraceptivi, inhibitorji privzema serotonina, statini ter triciklični antidepresivi. Če uporabljate katerega izmed omenjenih zdravil, je smiseln razmislek o vlaženju oči s pomočjo umetnih solz. V tabeli podajam podatke o drugih vplivih določenih zdravil na oči oziroma kontaktne leče:

Učinek

Zdravila, spojine

obarvanost kontaktne leče

nikotin, rifampicin, sulfasalazin, tetraciklini

povečanje zenice

antiholinergiki, antidepresivi, antihistaminiki, stimulansi osrednjega živčevja

povečano nastajanje solz

holinergiki, česen

edem roženice

peroralni kontraceptivi, konjugirani estrogeni

draženje ali vnetje očesa

diklofenak (topikalno), česen, izotretionin, salicilati

indukcija kratkovidnosti

sulfametoksazol

Poznani so tudi drugi učinki, recimo opioidov (zoženje zenice), digoksina (bleščanje) ter uspaval, pomirjeval in mišičnih relaksansov, ki zmanjšajo pogostost mežikanja, kar ni nepomembno, saj se zaradi tega lahko poveča izsušenost očesnega filma.


Lekarniški farmacevti običajno uporabnika kontaktnih leč tudi opozorimo, da je treba kontaktno lečo pred aplikacijo zdravila v oko odstraniti in jo vstaviti šele po 20-ih do 30-ih minutah. Ob pojavu nekaterih težav, kot so neustrezno prilagajanje kontaktne leče, bolečina, rdečina, zamegljen vid, čezmerno solzenje, povečana občutljivost na svetlobo, izcedek iz očesa ali kateri koli znak okužbe svetujemo odstranitev kontaktne leče ter obisk pri zdravniku.


Upoštevati je potrebno, da tako kontaktnih leč, kakor tudi sredstev za njihovo shranjevanje in čiščenje ne uporabljamo po pretečenem roku uporabnosti. Sredstva za čiščenje in shranjevanje kontaktnih leč, kakor tudi kapljice za vlaženje oči si lahko kupite v lekarni, kjer lahko tudi izkoristite možnost posveta s strokovnim delavcem. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj