Točka zdravja

Nasveti bolniku z alergijskim rinitisom

Alergijski rinitis, bodisi sezonski, bodisi celoletni, lahko močno okrni kvaliteto življenja prizadetemu posamezniku, saj vpliva na njegovo koncentracijo in povzroča utrujenost in motnje spanja. Simptomi oziroma znaki, ki se ob tej bolezni običajno pojavljajo so sledeči: ponavljajoče se kihanje, obilen izcedek iz nosu ali zamašenost nosu, izguba vonja, glavoboli, bolečine v ušesih, rdeče in otečene oči, ki srbijo in se izdatno solzijo, prisotna pa je lahko tudi utrujenost, zaspanost in slabo počutje. Kljub očitnim znakom pa je postavitev diagnoze najbolje prepustiti zdravniku. V lekarnah so na voljo zdravila za samozdravljenje težav alergijskega rinitisa, a te priporočamo le ob kratkotrajnejših oziroma milejših težavah. V nasprotnem primeru je najbolje poiskati pomoč pri zdravniku.


Kljub povedanemu imamo lekarniški farmacevti tako pri zdravljenju (svetovanje pri izdaji zdravil na recept), kot samozdravljenju alergijskega rinitisa pomembno vlogo. Opozorimo lahko na nekatera zdravila, kot so acetilsalicilna kislina, nesteroidna protivnetna zdravila, betablokatorji, zaviralci angiotenzinske konvertaze, peroralni kontraceptivi ali topikalni dekongestivi, ki lahko povečajo nevarnost za nastanek rinitisa. Poleg svetovanja o pravilni uporabi zdravil lahko tudi priporočilo o drugih ukrepih prinese obolelemu pomembno olajšanje. Tako svetujemo, da se izogibate povzročiteljem, če jih seveda poznate. Izboljšanje stanja prinese redna menjava (enkrat tedensko) posteljine ter redno sesanje preprog in oblazinjenega pohištva. Za blazine in žimnice si lahko omislite alergijska prekrivala. Z vzdrževanjem relativne vlažnosti v stanovanju med 40 in 50 % boste zmanjšali prisotnost plesni. Posebno kadar je v ozračju veliko peloda imejte okna zaprta. Priporočilo velja tudi za avtomobilske šipe. Kadar je v zraku visoka vsebnost peloda, kar je običajno med peto in deseto uro dopoldne, se izogibajte dejavnostim na prostem. To je še najbolje opravljati po dežju, ki za nekaj časa spere pelod v tla. 


Za samozdravljenje alergijskega rinitisa v lekarnah priporočamo predvsem uporabo nekaterih zdravil v obliki tablet oziroma kapsul, ki vsebujejo antihistaminike in uspešno omilijo težave, kot so srbenje, kihanje in izcedek iz nosu. Ob izrazitejših težavah z izcedkom iz nosu ali zamašenostjo nosu se za krajši čas (3 do 5 dni) lahko uporabljajo kapljice oziroma pršila z lokalnimi dekongestivi. Pred pretirano uporabo teh svarimo, saj obstaja nevarnost za nastanek tako imenovanega medikamentoznega rinitisa (rinitis zaradi uporabe zdravil), ko zdravilo postane vzrok in ne rešitev. Ker so dekongestivi prisotni tako v obliki tablet kot kapljic za nos ali nosnih pršil opozarjamo na možnost kombiniranja in podvajanja odmerkov. Med neželenimi učinki peroralnih dekongestivov se najpogosteje pojavljajo nespečnost, nemirnost in povečan srčni utrip.


Težave z nosom, kot je draženje ter izsušenost nosne sluznice lahko blažimo s fiziološko raztopino v obliki kapljic ali pršil. Vsekakor ob uporabi zdravil opozarjamo na upoštevanje navodil s strani proizvajalca in lekarniškega farmacevta. V primeru, da težav s samozdravljenjem ne uspete olajšati pa je najbolje obiskati izbranega zdravnika. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj