Točka zdravja

Nasveti za zdrav krvni tlak

Krvni tlak je »tlak« ali sila krvi, ki pritiska na žilno steno odvodnic, ko srce potisne kri, da potuje po telesu. Ta tlak je nujen za pretok krvi po celotnem telesu. O optimalnem krvnem tlaku govorimo, če znaša sistolični 120, diastolični pa 80 mmHg. Kadar doseže ali preseže sistolični (zgornji) krvni tlak vrednost 140 mmHg in/ali diastolični (spodnji) krvni tlak 90 mmHg, pa stanje opredeljujemo kot zvišan krvni tlak. Ta pomeni povečano tveganje za srčno ali ledvično bolezen ali za možgansko kap, zato ga moramo znižati. V ta namen uporabljamo zdravila, tako imenovane antihipertenzive, pomaga pa lahko tudi upoštevanje spodaj naštetih priporočil.

 

·         Ohranjajte zdravo težo

Stremite k cilju, da bo indeks telesne mase pod 25 kg/m2. Obseg pasu pri moških naj ne preseže 94 cm, pri ženskah pa 80 cm. Zmanjšanje telesne mase za 6 do 8 % pri debelih ljudeh lahko zniža krvni tlak za 4–5 mmHg. Z zmanjšanjem telesne mase za 10 kg se sistolični krvni tlak zniža za 5–20 mmHg.

 

·         Redno telovadite

Rekreaciji namenite približno 30 minut na dan. Da bi bil napor učinkovit, se morate počutiti ogreti, se zmerno zadihati, vaš srčni utrip pa mora biti hitrejši kot običajno.

 

·         Jejte veliko raznovrstnega sadja in zelenjave

Vsak dan. Zelenjava naj bo surova ali rahlo poparjena, tako boste zaužili največ hranil. Prednost dajte sezonskemu sadju in zelenjavi.

 

·         Vsak dan si privoščite vsaj 7 ur kakovostnega spanja

Zbudili se boste spočiti. Kronično pomanjkanje spanja zveča tveganje za razne bolezni in zvišuje krvni tlak.

 

·         Omejite vnos soli

Pet gramov soli dnevno je dovolj za potrebe organizma. Ne pozabite, da je veliko soli prikrite v predelani hrani. Veliko je zaužijete s kruhom, mesnimi izdelki, žiti in predpripravljenimi jedmi (juhami in omakami). Vedno preverite vsebnost soli v živilih.

 

·         Omejite vnos maščob in sladkorja

Izogibajte se cvrtju. Preverite vsebnost živil in bodite pozorni na prikrite vrste sladkorja, kot so saharoza, dekstroza, fruktoza in glukoza.

 

·         Opustite kajenje tobaka

Vaš krvni tlak med kajenjem narašča. Kajenje je škodljivo za vaše arterije.

 

·         Omejite vnos kofeina

Ne pozabite, da je kofein tudi v nekaterih gaziranih pijačah, kavi in pravem čaju.

 

·         Ne pijte preveč alkohola

Upoštevajte priporočila za največji dnevni vnos – manj kot 2 enoti za moške in 1 enota za ženske (1 enota = malo pivo ali kozarec vina).

 

·         Sprostite se

Stres zvišuje krvni tlak. Če je le možno, se izogibajte stresnim okoliščinam in si vzemite čas za sproščanje. Sprostite se lahko na različne načine, npr. v mirnem okolju, z druženjem, ob telesni vadbi ali s smehom.

Četudi v preteklosti niste imeli zvišanega krvnega tlaka, meritev opravite vsaj enkrat letno, še bolje vsakih šest mesecev. Meritev krvnega tlaka je možno opraviti v vseh enotah Pomurskih lekarn. Kadar pri osebi, ki se ne zdravi zaradi hipertenzije, izmerimo povišan krvni tlak, svetujemo upoštevanje opisanih priporočil ter obisk osebnega zdravnika.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj