Točka zdravja

Navadna breza in puhasta breza (Betula pendula et Betula pubescens)

Navadna breza in puhasta breza (Betula pendula et Betula pubescens)

Zdravilska mera leži tik nad mejo, do koder škorpijon dvigne od zemlje svoj rep

Drevo je vitko, največ 25 m visoko in dobrega pol metra debelo. Bela skorja se tu in tam lušči v papirnato tankih kosih, prekinjajo jo vodoravne proge črne plute. Krošnja daje le redko senco. 3-7 cm dolgi in 2-4 cm široki kot žaga nazobčani trikotni listi so bleščeče zeleni, jeseni pa zlato rumeni. Pri navadni brezi so gladki, z dosti bradavičastih smolnih žlezic na obeh straneh; pri puhasti pa ovalnejši, poraščeni z lasci, a le z malo žlezic. Navadna breza raste po skalnih pobočjih in v svetlih gozdovih na lahkih, najrajši suhih, neapnenih tleh; puhasta pa po vlažnih' gozdovih in močvirjih.

Uporabni del
List.

Zeliščna raba
Je diuretik, žene na vodo, zato se uporablja za odvajanje vode pri vnetju in obolenju spodnjih sečnih poti ter za izpiranje sečil ob ledvičnem pesku in prepreči njegov nastanek. V Ijudskem zdravilstvu je v pomoč tudi pri obrabljenih sklepih in za odpravljanje revmatičnih tegob ter proti izpadanju las in kožnim mozoljem. Ker naj bi uravnala tudi celično presnovo, je pogosto sestavina čajev za hujšanje oziroma »pomladnih kur« za »čiščenje krvi«, denimo skupaj z gladežem, koprivo, bez¬gom in regratom. Brezov sok se uporablja zunanje v šamponih in losionih proti prhljaju.

Odmerek za odrasle
Dve do tri čajne žličke (2 do 3g) droge se prelije s poldrugim decilitrom vrele vode, pusti stati 15 minut in precedi. Če ni predpisano drugače, se popije sveže pripravljen napitek trikrat ali štirikrat na dan med obroki.

Novejša dognanja
Poskusi na živalih so potrdili diuretični učinek, imajo ga predvsem vsebovani flavonoidi, druge sestavine pa delovanje podpirajo.

Stranski učinki in strupenost
Neželeni učinki niso znani, niti strupeni zaradi čezmernih odmerkov, prav tako ne medsebojno delovanje z drugimi zdravili ter vpliv na upravljanje vozil in drugih strojev. Glede dolžine jemanja ni omejitev.

Prepovedi in opozorila
Ne sme se uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega obolenja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Medsebojno delovanje z drugimi zdravili ni znano. Nosečnicam in doječim materam se ne priporoča iz splošne previdnosti, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena, če pa se uporablja, morajo koristi upravičiti tveganje.

Lekarniško mnenje
Je diuretik, ki blago žene na vodo. Vsebujejo jo številne urološke čajne mešanice, na primer skupaj s preslico, peteršiljem, brinjem, gladežem in gornikom, ter druge zdravilne oblike za odvajanje seča, ki se tudi običajno predpisujejo namesto posamezne droge. V Nemčiji spada med zdravilne rastline s standardno licenco, ki se lahko pripravijo in izdajo v lekarnah brez registracijskega postopka, uradno dovoljena droga je tudi pri nas.
Čajni napitek naj se pije topel, ker tudi topla voda sama zveča diurezo, med vsakim izpiranjem sečil pa je treba popiti zadostno količino tekočine in s tem nadomestiti izgubljeno. Za zdravljenje bakterijskih vnetij sečil je brezov list koristno dopolnilno zdravilo, rabljen samostojno pa je v korist le, če se ve, da množina bakterij ni prevelika in njihova kužna narava ne prenevarna.

Sklep
Kdor pozna oviro, jo lahko premaga.

Nazaj