Točka zdravja

Ne nasedajmo lažnim novicam

Dostopnost in porast uporabe svetovnega spleta prinašata marsikatero korist in hkrati skrivata precej pasti. Lažne novice so ena izmed njih. V zadnjih letih se je o njih precej govorilo na političnem področju, saj naj bi vplivale na izide nekaterih volitev. S pandemijo covida-19 pa se jim ne moremo izogniti niti na področju zdravstva. Na žalost so posledice lahko precej neprijetne, upoštevanje nepreverjenih napotkov nas v skrajnem primeru lahko stane življenja. Najbolj aktualen primer je zaupanje v uživanje metanola, ki naj bi varoval pred okužbo z virusom sars-cov-2. V prvih dveh mesecih pandemije je tako početje zahtevalo skoraj tisoč življenj v Iranu. Sprašujem se, ali si bosta starša petletnika kdaj odpustila, da sta zaradi zaupanja v tak postopek pri svojem sinu povzročila slepoto.


Kako se takim pastem izogniti in prepoznati lažno novico? Vzemimo kot primer naslednjo, ki je krožila po družbenih omrežjih nekaj tednov po razglasitvi epidemije. Opisovala je preprost recept za zdravilo, s katerim se ubranimo pred okužbo z virusom covid-19. Limonov sok naj bi s sodo bikarbono dodali v vročo vodo in napitek popili vsak večer. Ta napitek naj bi takoj ubil virus in ga izločil iz telesa. Napitek naj bi pili zvečer, saj deluje tako, da alkalizira imunski sistem, ki ponoči postane kisel, kar oslabi našo odpornost. Navodilo naj bi upoštevali Izraelci, ki nimajo smrtnih primerov zaradi okužb z novim koronavirusom, trdi avtor novice.


Kako vemo, da je ta recept neučinkovit? Če imamo vsaj malce medicinskega znanja in razumemo delovanje človeškega telesa, nadaljnje raziskovanje niti ni potrebno, saj vemo, da je napisano nesmisel. V nasprotnem primeru pa bodimo pozorni na vsako preprosto rešitev, ki se zdi malo verjetna, saj se skepsa običajno izkaže za upravičeno. Najbolje bi bilo, da nepreverjenih informacij ne pošiljamo oziroma objavljamo naprej. S tem bomo samo širili lažne novice in nevede in nehote komu škodovali. 


Če nismo prepričani, ali nekemu zapisu zaupati, je najbolje zadevo preveriti. Poiščimo torej druge vire. Prek svetovnega spleta lahko to storimo enostavno in zelo hitro. Ob tem pa bodimo pozorni, da iščemo informacije pri zaupanja vrednih virih. Obrnemo se lahko tudi na zdravstveno osebje, ki ima znanje s področja medicine in lahko novico oceni s svojega strokovnega stališča. Pozoren bralec je morebiti zaznal, da je avtor novice precej nevešč strokovnega izrazoslovja. Zamešal je pojem virus (sars-cov-2) in bolezen, ki jo ta virus povzroča (covid-19). Že to lahko vzbudi sum glede avtentičnosti novice.


Pri tej dotični novici lahko tudi neposredno preverimo, ali je Izrael res država, v kateri bolezen covid-19 ni zahtevala smrtnih žrtev. Do konca aprila je v tej državi zbolelo skoraj 16.000 ljudi, umrlo jih je 225. Podatek postavi na laž avtorja novice, ki trdi, da Izrael nima smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19.


Nejevernemu Tomažu preostane samo še, da preveri, ali ljudje v Izraelu res uporabljajo tako metodo. Nekdanji sodelavec, ki že nekaj let živi in dela v Izraelu, se je temu sporočilu le smejal. Čeprav dela v lekarni, je prvič slišal za to »zdravilo«. 


Na žalost se je spet potrdila stara modrost, da je novica o »zdravilu« preveč dobra, da bi bila resnična. Na srečo vam upoštevanje navodila ne bo škodilo. Razen če zaradi prevročega napitka staknete opekline ali opustite priporočljive ukrepe, ki omejujejo možnost okužbe. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj