Točka zdravja

Ne peče le žensk

Občasne težave z uriniranjem se pojavijo v vseh starostnih skupinah, tako pri ženskah kot pri moških. Najpogostejše je vnetje mehurja, ki je sicer v mladosti pogostejše pri ženskah. S starostjo se število in pogostost vnetij pri moških in ženskah izenačuje. 
Okužbe sečil vsaj enkrat v življenju prizadenejo okoli 50 odstotkov žensk. Pri ženskah do vnetja pride lažje zaradi precej krajše sečnice. Ta je dolga do 4 centimetre, kar bakterijam omogoča lažji dostop v mehur. Pri moškem je sečnica nekajkrat daljša, vnetje je pri njih običajno povezano s povečano prostato, ki danes grozi skoraj vsakemu šestemu moškemu.
Pri obeh spolih se okužba z vnetjem lahko zgodi zaradi slabe osebne higiene, čezmernega uživanja alkohola, kave, zelo začinjene hrane in gaziranih pijač in premalo zaužitih tekočin (predvsem vode!). Med dejavnike tveganja za okužbe spadajo kateterizacija, nekatere bolezni (sladkorna bolezen-glukoza v seču pripomore k razvoju bakterij), menopavza (zaradi pomanjkanja estrogena je sluznica sečnice in mehurja stanjšana), pri bolj občutljivih pa tudi kopanje v bazenih. 
 

Pomembno je redno 'splakovanje'
Sečni mehur je votel mišičast organ in lahko pri odraslem zadrži pol litra ali več seča. Koliko seča bomo izločili je odvisno predvsem od tega, koliko tekočine ali hrane z visoko vsebnostjo vode bomo zaužili. Merilo, da smo popili dovolj, je, da izločimo približno liter in pol do dva litra tekočine na dan. V mehurju bakterije normalno niso prisotne, če pa v mehur pridejo, jim ob zadostnem uživanju tekočine ne dopustimo, da bi se preveč namnožile.
 

Vnetje mehurja – cistitis
Vnetje mehurja se ponavadi kaže s pogostim in pekočim uriniranjem, neprestanim tiščanjem na vodo in motnim urinom s spremembo vonja. Bolnik pogosto navaja bolečino nad sramno kostjo. Vnetje povzročajo različni mikroorganizmi, najpogosteje tisti, ki pridejo iz črevesja (E.coli, Klebsiella). Zaradi krajše sečnice pri ženskah zato le-te zbolevajo do 30-krat pogosteje kot moški. 
Ob prisotnosti povišane telesne temperature (nad 39°C), mrzlice in hude bolečine v ledvenem predelu hrbta pa lahko pomislimo na vnetje ledvic.
 

Vnetje sečnice – uretritis
Vnetje sečnice najpogosteje povzročata spolno prenosljivi bakteriji (Neisseria gonorrhaeae in Chlamydia trachomatis). V 75 odstotkih vnetje prizadene moške in ga je treba zdraviti z antibiotiki. Okužba lahko poteka brez kliničnih znakov (asimptomatsko) ali pa se kaže s pekočimi bolečinami v sečnici in/ali z izcedkom. Zlasti dolgotrajna asimptomatska okužba lahko vodi v okvaro jajcevodov in neplodnost.
 

Kako si lahko sami pomagamo pri vnetju urinarnega trakta?
V lekarnah imamo na voljo mnogo zdravilnih rastlin, katerih učinkovitost je preizkušena skozi tradicionalno rabo in podkrepljena z mnogimi raziskavami. S posvetom z lekarniškim farmacevtom bomo za vas, glede na vaše simptome in težave, izbrali najprimernejšega. 
- Zel navadne zlate rozge: je diuretik (poveča izločanje seča) z blagim protivnetnim in protimikrobnim učinkom. Za zdravljenje bakterijskih vnetij sečil je koristno dopolnilno zdravilo. Med zdravilne dele rastlin, ki vplivajo na povečano izločanje urina, uvrščamo tudi zeli njivske preslice, zeli in liste koprive, korenine gladeža, zeli golega kilavca in plodove peteršilja, katerega uživanje v večjih količinah ni priporočljiva med nosečnostjo, saj lahko povzroči krče maternice.
- Listi vednozelenega gornika: vsebujejo arbutin, ki deluje protimikrobno. Ker je učinkovit le v alkalnem seču, priporočamo pitje ohlajenega čajnega napitka, ki mu dodamo noževo konico (četrt žličke) jedilne sode. Priporočamo ga v čajni mešanici Urološki čaj, ker ima sam le blage diuretične lastnosti. Treba se je izogibati čezmerni in dolgotrajni rabi zaradi visoke vsebnosti čreslovin in možne strupenosti hidrokinona.
- Plodovi ameriške brusnice: vsebujejo snovi, proantocianide, ki preprečujejo vezavo bakterij na sluznico mehurja. Pripravki iz sušenih brusničnih plodov (sok, čaj, pastile, kapsule) so učinkoviti predvsem pri ponavljajočih se okužbah urinarnega trakta. 
- D-manoza in ekstrakt granatnega jabolka: novejše raziskave kažejo, da D-manoza prav tako preprečuje pritrjanje škodljivih bakterij na steno mehurja. Ekstrakt granatnega jabolka pa naj bi imel naravni antibiotični učinek, za katerega so v prvi vrsti odgovorni presnovki polifenolnega kompleksa, ki se izločajo s sečem. 
- Probiotiki – Lactobacillus: ravnovesje vaginalne flore je pogosto porušeno pri terapiji z antibiotiki ali antimikotiki, pri uporabnicah peroralne kontracepcije, nosečnicah ter bolnicah s slabim imunskim sistemom. Lactobacili so mlečnokislinske bakterije, ki se vežejo na vaginalno sluznico, kjer s svojim razmnoževanjem preprečijo razvoj škodljivih bakterij in tako zmanjšajo tveganje za nastanek infekcij urinarnega trakta.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj