Točka zdravja

Nefarmakološki ukrepi pri alergijskem rinitisu

S pojmom alergijski rinitis označujemo vnetje nosne sluznice, ki ga izzove reakcija na alergen. Pogosti alergeni so pelodi cvetlic, dreves in trav, pa tudi pršice, plesen in živalski izločki na dlaki. Alergijski rinitis se lahko pojavi samo v posameznem delu leta, npr. ob cvetenju neke rastline, ali pa traja vse leto (primer je alergija na pršico). Simptomi se lahko razlikujejo, a običajno se kažejo kot izcedek iz nosu, kihanje, srbenje nosu, oči ali grla in solzenje oči. Ne pojavljajo pa se vročina, bolečine v telesu ali vnetje grla. Če opazite te simptome, gre najverjetneje za okužbo.

 

 Kako lajšati simptome?

Zdravila, s katerim bi pozdravili alergijski rinitis, še nimamo. Kar pa ne pomeni, da nimamo učinkovitih zdravil za lajšanje simptomov. A tokrat se bomo posvetili nefarmakološkim metodam, s katerimi lahko prav tako, bolj ali manj uspešno, blažimo simptome alergijskega rinitisa. Običajno jih kombiniramo z uporabo zdravil, saj tako dosežemo optimalni učinek.

 

Ukrepi, s katerimi poleg uporabe zdravil preprečujemo ali lajšamo simptome 

Najuspešnejši način preprečevanja ali blaženja simptomov alergijskega rinitisa je izogibanje alergenom. Zato je najprej treba vedeti, na kaj ste alergični, za kar je potreben alergijski test pri zdravniku. V primeru sezonske alergije (alergija na cvetni prah), predvsem takrat, ko je koncentracija cvetnega prahu v ozračju visoka, ostanite v zaprtih prostorih. Okna in vrata naj bodo med sezono alergij zaprta doma in v avtu. Ko se vrnete v stanovanje, se oprhajte, umijte lase in se preoblecite.

Če imate alergije na pršice, uporabite prevleke za blazine in vzmetnice. Vsak teden perite posteljnino v vroči vodi. Uporabite sesalnik s HEPA-filtrom. V prostoru skušajte ohranjati približno 40-odstotno vlažnost.

Pri alergiji na živali je najučinkovitejši ukrep odstranitev hišnega ljubljenčka od doma, česar večina ljudi ne želi storiti. Kljub prisotnosti hišnega ljubljenčka lahko deloma zmanjšate vpliv alergenov. Pazite recimo, da se hišni ljubljenčki ne zadržujejo v vaši spalnici. Raven alergenov lahko tudi zmanjšate, če hišnega ljubljenčka vsaj dvakrat na teden okopate.

Ne glede na povzročitelja alergijske reakcije lahko uporabite tudi izdelke, ki niso registrirani kot zdravila. Izpiranje nosnih poti s fiziološko raztopino namreč izplakne alergene iz nosnih poti in lahko pomaga blažiti draženje žrela, suhost in zamašenost nosu. Na tržišču imamo različne izdelke, ki vsebujejo fiziološko raztopino, lahko v kombinaciji z drugimi snovmi, ki naj bi prispevale k ublažitvi ali zmanjšanju simptomov alergije. Priporočamo vam, da se o načinu uporabe in pomoči pri izbiri posvetujete s farmacevtskim strokovnim osebjem v lekarni.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj