Točka zdravja

Nekaj dejstev o zaščitnih sredstvih za sončenje

Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom je glavni vzrok pojavnosti kožnega raka. Raziskovalci iz Velike Britanije so ugotovili, da bi lahko kar 8 od 10 primerov melanoma preprečili s tem, da bi se poučili o škodljivih vplivih pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom in uspešnih načinih zaščite. 
 
Ko govorimo o sončnih žarkih velja izpostaviti dva tipa UV žarkov:
UVB izzovejo nastajanje pigmenta melanina in stimulirajo celice k produkciji debelejše plasti povrhnjice, kar omogoča dolgotrajnejšo porjavelost. Ti žarki so tudi glavni vzrok sončnih opeklin.
UVA aktivirajo že prisoten pigment melanin in tako izzovejo kratkotrajnejšo porjavelost. Penetrirajo globje v kožo, kot UVB in izzovejo dolgoročnejše poškodbe kože ter staranje kože.
 
UV žarki reagirajo s kožnimi celicami, kar povzroči nastanek prostih radikalov, ki neposredno izzovejo mutacije genskega materiala (DNK), kar lahko prispeva k razvoju kožnega raka.
 
Zaščitna sredstva, kot najpomembnejšo sestavino vsebujejo UV filtre, ki jih lahko razdelimo na kemične in fizikalne (mineralne). Kemični absorbirajo UV svetlobo in jo pretvorijo v toploto, ki se nato sprosti s kože. Mineralni filtri pa UV svetlobo odbijajo oziroma jo razpršijo. Značilna predstavnika sta cinkov oksid in titanov oksid.
 
Zaščitna sredstva so v obliki različnih formulacij, ki imajo svoje prednosti in slabosti, kar je priporočljivo upoštevati ob izbiri primernega zaščitnega sredstva. Losjon, mleko, krema in olje so primerni za suh tip kože. Za poraščeno kožo sta bolj primerna gel ali pršilo. Slednje je tudi primerna oblika za otroke. Losjoni in mleka so lahko lepljivi in dajejo masten občutek na koži, medtem ko kreme težje nanesemo. Geli lahko kožo izsušijo, pri pršilih pa imamo včasih težavo, ko ne vemo, kolikšno količino smo pravzaprav nanesli. Pri oljih moramo upoštevati potrebo po pogostejših nanosih. 
 
Pri nakupu zaščitnega sredstva bodimo pozorni na naslednje lastnosti:
Dovolj visok zaščitni faktor. Ta nam pove, koliko časa dlje, v primerjavi, ko ne bi uporabljali zaščite, lahko ostanemo izpostavljeni sončnim žarkom, preden pride do opeklin. Po drugi strani pa delež UVB žarkov, ki jih UV filter uspe prestreči ne narašča proporcionalno z višanjem zaščitnega faktorja. Zaščitni faktor 15 recimo prepreči 93 % UVB žarkom, da bi prodrli do kože, zaščitni faktor 30 prepreči 97 %, zaščitni faktor 50 pa 98% UVB žarkom. Višji zaščitni faktor (recimo 50) priporočamo predvsem otrokom ter osebam s preobčutljivostjo na sonce. Izpostaviti bi želel, da zaščitni faktor ničesar ne pove o zaščiti pred UVA žarki. 
 
Širok spekter zaščite. Izberimo izdelek, ki nas ščiti tako pred UVA, kot UVB žarki. Na zaščito pred UVB žarki nas opozarja zaščitni faktor, na zaščito pred UVA žarki pa ustrezen simbol, to je obkrožen zapis z velikimi tiskanimi črkami UVA.
 
Vodoodpornost. Pomembna je takrat, ko se želimo zaščititi ob zadrževanju oziroma preživljanju prostega časa ob vodi, recimo na bazenu, morju, jezeru, reki. Izdelki označeni kot vodoodporni zagotavljajo zaščito vsaj 40 minut po nanosu, tudi, če smo v stiku z vodo.
 
Ob izbiri zaščitnega sredstva v Pomurskih lekarnah izkoristite možnost posveta s strokovnjakom in pomoč pri izbiri najustreznejšega artikla. Če vam je ostala določena količina zaščitnega sredstva od prejšnjega poletja, pred uporabo izdelka preverite ali ni potekel njegov rok uporabnosti. Večina teh izdelkov je uporabnih še 12 do 18 mesecev po odprtju. Upoštevajte, da shranjevanje pri visokih temperaturah in ob izpostavljanju sončnim žarkom negativno vpliva na rok uporabnosti.
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj