Točka zdravja

Putika - nekoč bolezen kraljev, danes bolezen množice

Putika ali bolezen protina je bolezen preobilja. Protin je bil v preteklosti bolezen kraljev, saj so le veljaki uživali bogato mesno hrano in večje količine alkoholnih pijač. Danes je protin zaradi spremembe prehranjevalnih navad postal bolezen množic.
Ker se bližajo praznični dnevi in z njimi nekoliko več nezdravih razvad in navad kot so preobilice hrane in pijače, se bo povečalo tudi število ljudi, ki jim putika ne bo prizanesla. 

Kaj je protin ali putika?
Protin je presnovna bolezen, ki nastane zaradi nalaganja kristalov sečne kisline (urata) v sklepe in druga tkiva. Kristali v sklepu povzročijo vnetje (urični artritis). Pojavi se pri ljudeh, ki imajo stalno povišano sečno kislino v krvi. Tako so protin, putika ali giht izrazi, ki opisujejo zvišano vrednost sečne kisline v krvi in posledično pojav simptomov, ki se izrazijo kot bolečine v sklepih. Ponavadi se začno v palcu na nogi. Napadi protina so lahko nepričakovani in mučno boleči. Boleči sklep ponavadi oteče je vnet in topel, pojavi se lahko tudi povišana telesna temperatura. 

Vzroki nastanka?
Protin je pogostejši pri moških, saj je prizadet vsak 2 od 1000 moških. Rizični faktorji so predvsem previsok krvni tlak, nepravilna prehrana, debelost, pitje alkohola, visok holesterol, sladkorna bolezen, bolezen ledvic in nekatera zdravila (diuretiki za odvajanje vode).
Protin nastane zaradi visokih vrednosti uratov v krvi. Urat je sicer bistvenega pomena za prebavo, neprebavljen ostanek pa se prefiltrira skozi ledvice in izloči z urinom. Če pa telo proizvaja preveč urata ali pa ga ne more izločiti, se začno kristali kopičiti v sklepih in kitah, kar povzroča vnetje, pritisk in hudo bolečino.

Simptomi?
Akutni napad protina se kaže kot nenadno vnetje sklepa, pogosto se začne ponoči. Najpogosteje je prizadet palec na nogi (osnovni sklep ali metatarzofalangealni sklep), ki oteče, pordi, je močno boleč in toplejši. Pojavi se lahko tudi mrzlica in zvišana telesna temperatura. Lahko prizadene tudi druge sklepe - nart, gleženj, peto, koleno, zapestje, komolec. Vnetje sklepa se v enem do dveh tednih spontano umiri, z zdravili ga umirimo hitreje. Kasnejši napadi prizadenejo več sklepov, imajo hujši in dalj časa trajajoči potek. 
Z leti se lahko razvije kronični protin s tvorbo tofov, to so skupki uratnih kristalov, ki se odlagajo v hrustancu in mehkih tkivih uhlja, nad sklepi prstov rok, v sklepnih ovojnicah, kitah in tudi srčni mišici. Uratni kristali lahko okvarijo ledvice. Tvorijo se lahko tudi ledvični kamni.

Zdravljenje?
S takojšnim zdravljenjem bolečina in vnetje izgineta po nekaj dnevih, vendar se lahko kadarkoli spet pojavita. 
Vsakdo, ki se je že kdaj srečal z napadom protina, bo zagotovo vedel, da je potrebno najprej olajšati bolečino in morebitno vnetje. Povoji lahko stanje oteklega in bolečega sklepa samo poslabšajo. Vneti del je smiselno hladiti s hladnimi obkladki, nujno pa je potrebno poseči po protibolečinskih zdravilih. Ponavadi so to nesteroidni antirevmatiki, ki se dobijo v lekarni tudi brez recepta (Nalgesin S tbl., Ibubel, Diverin, ...). Ti ublažijo bolečino in hkrati prekinejo vnetje. Vsekakor zdravnik naredi diagnostično preiskavo – določanje uratov v krvi in ob povišanih vrednostih predpiše tudi zdravilo, ki se dobi v lekarni na recept.

Kaj lahko storimo sami?
Vsekakor smo sami tisti, ki lahko veliko doprinesemo k izboljšanju stanja. Poudarek je na prehrani, iz katere je potrebno izločiti z beljakovinami bogato hrano, zlati tisto z veliko purinov. Takšna hrana so drobovina, školjke, mastne ribe, šparglji, špinača, rdeče meso in večina suhega fižola. Piti je potrebno veliko tekočine. 


Priporoča se pitje čajev, v lekarni je na voljo čaj iz regrata, ki je namenjen »lahkemu koraku«, kakor so ga nekoč imenovali. Priporočajo tudi čaj iz zelene. Literatura priporoča tudi rastlino jesenskega podleska (Colchium autumnale), vendar je rastlina po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin razvrščena v kategorijo ND, kar pomeni, da uporaba ni dovoljena. Vsi deli jesenskega podleska so namreč strupeni!

Upoštevanje podanih nasvetov, sočasna pomoč farmacevta in seveda zmernost v teh prazničnih dneh pa lahko korak dodatno naredijo lahek!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj