Točka zdravja

Nevaren izziv z zdravilom

Ameriška agencija za zdravila in hrano (FDA) je pred časom izdala opozorilo pred nevarnim početjem, ki se širi med otroki in najstniki po socialnem omrežju Tiktok. Gre za izziv, imenovan »Benadryl Challenge«. Zaznali so namreč več primerov najstnikov, ki so potrebovali nujno pomoč zaradi zaužitja večje količine omenjenih tablet. Smrt petnajstletnice pripisujejo prav temu izzivu.


Več sreče je imela druga najstnica, ki jim jo je uspelo rešiti, potem ko je zaužila preveliko količino zdravila Benadryl. Njena mama opisuje, v kakšnem stanju so jo odpeljali v bolnišnico: »Bilo je strašljivo. Govorila je nepovezano, imela je halucinacije. Njen srčni utrip v mirovanju je bil 199.«


Opisanih je še več primerov najstnikov, ki so zaradi zaužitja več tablet Benadryl pristali na urgentnem oddelku, zato FDA opozarja, naj se ne preseže priporočena količina zdravila. Zaužitje presežene priporočljive količine zdravila Benadryl namreč lahko povzroči resne težave s srcem, epileptične napade, komo ali celo smrt.


Tablete zdravila Benadryl vsebujejo učinkovino defenhidramin, ki se uporablja za zdravljenje alergijskega rinitisa. V Sloveniji imamo sicer na voljo zdravilo s to učinkovino, a z drugim lastniškim imenom. Pri nas to zdravilo ni namenjeno zdravljenju alergijskih bolezni, pač pa predvsem za preprečevanje slabosti, bruhanja in/ali vrtoglavice, povezane s potovalno boleznijo.


V zgoraj omenjenem izzivu so najstniki sledili navodilu, ki je opisovalo odmerke, večje od največjih priporočljivih, da izzovejo pojav halucinacij. Pri uporabi zdravil z učinkovino defenhidramin se že pri uporabi priporočenih odmerkov lahko pojavijo neželeni učinki, kot so zaspanost, suha usta, zaprtje in zastajanje seča. Predvsem ob prekoračenih odmerkih pa se nevarnost neželenih učinkov stopnjuje, pojavijo se lahko delirij, psihoza, epileptični napadi ali koma.


Tudi pri nas se občasno pojavijo težnje po odpravi reguliranega trga zdravil. Ta izziv z zdravilom je le še ena v kopici podobnih zgodb, ki pogosto na tragičen način pokažejo na tveganja, ki jih lahko ima napačna uporaba zdravil. Izkušnje kažejo, da je v državah, ki omejijo dostopnost zdravil, takih neželenih dogodkov manj.


Taki dogodki nas vedno znova opozorijo, da je predvsem otrokom in najstnikom treba omejiti dostop do zdravila. Prvi zdravila naključno zaužijejo, medtem ko drugi z zaužitjem zdravila bodisi poskušajo doseči določene učinke bodisi jih uporabijo kot sredstvo za samomor.


Opisan dogodek poudarja tudi potrebo po upoštevanju priporočljivega odmerka. Pri izdaji zdravil na recept magistri farmacije ta podatek vedno preverimo, saj razen v primeru zdravnikove zavestne odločitve bolniku ne izdamo zdravila v prekoračenem dnevnem odmerku. Informacija o odmerjanju je prav tako ključna pri svetovanje glede uporabe zdravil brez recepta.


Ljudje se običajno zavedajo tveganja pri zdravljenju z zdravili na recept, medtem ko imajo pred zdravili brez recepta pogosto premalo (straho)spoštovanja. Tako zdravilo Benadryl kot zdravilo z isto učinkovino, ki je na našem tržišču, je mogoče v lekarnah dobiti brez recepta.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj