Točka zdravja

Neželeni učinki zdravil, ki se izrazijo na koži

Neželeni učinki zdravil se lahko izrazijo na različne načine, tudi s spremembami na koži. Pravzaprav so te spremembe izmed vseh neželenih učinkov zdravil najpogostejše. V večini primerov gre za nenevarne, a moteče spremembe. Zelo redko pa moramo spremembam na koži nameniti takojšnjo pozornost, saj lahko pripeljejo do življenje ogrožajočega stanja.
Spremembo na koži lahko načeloma povzroči vsako zdravilo, ne glede na način uporabe. Poznamo zdravila, ki te spremembe pogosteje povzročajo. Med te prištevamo nekatere antibiotike (posebej peniciline), nesteroidna protivnetna zdravila in antiepileptike (zdravila proti epilepsiji). Pri njihovi uporabi prihaja do neželenih reakcij na koži v 1 do 5 %. Praviloma se spremembe na koži pojavijo v prvih dneh uporabe zdravila. Kljub temu ne smemo zanemariti možnosti, da je sprememba na koži posledica zdravila, ki ga uporabljamo dalj časa. Poznamo primere, ko so spremembe na koži povzročila zdravila šele po več letih redne uporabe.


Najpogosteje se pojavi makulopapilozen medikamentozni eksantem, ki ga prepoznamo po simetrični razporeditvi vzbrsti, ki so navadno rdečkasto obarvane, z majhnimi nad raven kože dvignjenimi bunčicami. Povzročijo ga lahko različna zdravila, najpogosteje penicilin in betalaktamski antibiotiki, karbamazepin (antiepileptik) in alopurinol (zdravilo za zdravljenje putike). Pogosto se pojavi urtikarija, ki jo prepoznamo po ploščatih na dotik mehkih vzbrsteh. Na površini se včasih pojavi mehurček, spremembe pogosto spremlja srbenje. Določena zdravila povzročajo spremembe na koži šele po izpostavitvi sončni svetlobi. Takrat govorimo o fotosenzitivnih reakcijah, ki jih opazimo na izpostavljenih delih kože, na obrazu, vratu, rokah in podlakti, kot pordelo kožo s pogosto srbečimi izpuščaji.
Spremembe na koži zaradi zdravil se lahko izrazijo na različne načine, pogosto so značilne za določena zdravila. Tako lahko poleg že omenjenih sprememb opazimo različne izpuščaje, obarvanje kože, rdečino, odebelitev nekaterih tkiv, recimo obraza in rok, kakor tudi spremembe na nohtih, laseh in dlakah. Pri ugotavljanju povzročitelja nam je v pomoč podatek o novih zdravilih, poznati pa moramo tudi vsa zdravila, ki jih bolnik jemlje. Spregledati ne smemo niti drugih zdravil, tudi naravnega izvora, ali pripravkov, ki jih bolnik uporablja. Pogosto se pojavijo spremembe na koži zaradi kozmetičnih pripravkov ali pa je vzrok drugje. Spremembe na koži zaradi zdravil niso specifične za zdravila, pač pa so lahko podobne drugim boleznim. Najpogostejši neželeni učinek na koži, to je medikamentozni eksantem je namreč zelo podoben rdečkam, ošpicam, škrlatinki ali drugim kožnim boleznim. 


Ob opaženih spremembah se je zato dobro zateči po nasvet k zdravniku ali lekarniškemu farmacevtu. Slednji smo strokovnjaki o zdravilih in poznamo tudi njihovo neželeno delovanje. Če gre za zdravilo brez recepta, vam svetujemo ustrezne ukrepe, medtem ko vas pri zdravilih na recept napotimo do zdravnika. Če je zdravilo vzrok spremembe na koži, pogosto zdravnik zdravilo zamenja in/ali uvede dodatne ukrepe, ki olajšanje kožne težave.


Spremembe na koži zaradi zdravil so večinoma predvsem moteče zaradi videza ali srbenja in navadno nenevarne. V sicer zelo majhnem odstotku (nekaj primerov na milijon prebivalcev) pa prvih znakov ne smemo spregledati, saj lahko predstavljajo resno kožno reakcijo, ki je v določenem odstotku smrtna. Zato je treba ob pojavu rdečkastih madežev ali okroglih zaplat z mehurčkom v sredini, ko opazimo tudi razjede v ustih, grlu, nosu, genitalijah in konjunktivitis ter znake, podobne gripi takoj poiskati zdravniško pomoč.
Podatek o neželenih učinkih zdravil (tudi na koži) bolnika neredko odvrnejo ob uporabe, kar je napačno, saj so ti bodisi nenevarni, bodisi je verjetnost pojava zelo, zelo majhna. V medicini in farmaciji se pogosto pogovarjamo o tehtanju razmerja koristi in tveganja. Že organi nadzora skrbijo za to, da na trg ne spustijo zdravila s prevelikim tveganjem. Dodatno varovalo odigrata zdravnik in lekarniški farmacevt. Vaša vloga, dragi uporabniki zdravil, pa kljub temu ni nična. Nujno je, da se seznanite z zdravilom in njegovimi značilnostmi, saj le tako uspete pravilno in pravočasno odreagirati.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj