Točka zdravja

Neželeni učinki zdravil za zdravljenje astme

Verjetno se ne motim, če napišem, da ste že vsi seznanjeni z dejstvom, da pri uporabi zdravil poleg željenega učinka lahko pričakujemo tudi neželene učinke. Verjetnost, da se pojavijo je zelo različna nekateri se pojavljajo pogosteje, nekateri pa zelo redko- 1 primer na 10.000. Lahko se pojavijo ob prvi uporabi zdravila, lahko ob povečanju odmerka, lahko pa seveda tudi nikoli. V nadaljevanju bo govora o najbolj pogostih neželenih učinkih zdravil za zdravljenje astme, ki jih uporabljamo v obliki vdihovalnikov.

Pri zdravljenju astme poznamo v grobem dve vrsti zdravil. Tista ki jih moramo redno uporabljati, saj vzdržujejo normalno urejenost astme in preprečujejo poslabšanja- preprečevalci. Druga vrsta zdravil pa so tista, ki ob pojavu težave ali nelagodja v pljučih (kratka sapa, tiščanje, zadihanost) omogočijo takojšnje olajšanje in lažje dihanje - olajševalci. Slednji ne zdravijo bolezni, zato jih uporabljamo le po potrebi. Res je, da se njihov učinek dobro občuti saj hitro izboljšajo trenutne težave, a ta vrsta zdravil po navadi ne omogoča dolgotrajne urejenosti, saj njihov učinek izzveni v nekaj urah. O pravilni uporabi posamezne vrste zdravila lahko povprašate magistra ali magistro farmacije v kateri od Pomurskih lekarn.


Zelo znana neželena učinka nekaterih olajševalcev sta hitrejše bitje srca in tresenje. Pojavljata se kadar pogosto uporabljamo olajševalce. Neželena učinka navadno, tako kot tudi sam učinek zdravila, sčasoma izzvenita. V primeru, da se pojavi povečana potreba po olajševalcih moramo po navodilu zdravnika prilagoditi odmerek preprečevalca. 


Zdravila za dober nadzor in urejenost astme- preprečevalci običajno vsebujejo učinkovine, ki jih imenujemo glukokortikoidi. Zdravljenje bolnikov s to vrsto zdravil je zelo učinkovito pri mnogih astmatikih. Izboljša se kontrola nad boleznijo kar pomeni manj poslabšanj in morebitnih hospitalizacij, pacienti opisujejo boljšo kvaliteto življenja in imajo manj težav s pljuči. Zdravilo- glukokortikoid je zelo podobno snovem, ki jih naše telo samo proizvaja, le da jih v tem primeru, v večjih količinah, vnesemo v telo preko vdihovalnika. Pomembno je, da tovrstna zdravila redno uporabljamo. Neuporaba ali nepravilna uporaba teh zdravil lahko pripelje do stanj, ki so veliko hujša kot neželeni učinki zdravil, lahko zahtevajo hospitalizacijo ali so v skrajnem primeru vzrok smrti. 


Zelo pogost neželeni učinek glukokortikoidov je hripav glas in glivično obolenje v ustih (soor). V izogib pojavu teh neželenih učinkov je potrebno po uporabi zdravila zmeraj sprati usta z vodo in vodo izpljuniti. V pomoč, kadar uporabljamo vdihovalnik pod tlakom, je lahko tudi uporaba vmesnika (tube) z velikim volumnom, ki omogoča lažjo uporabo vdihovalnika. O načinu uporabe in možnostjo pridobitve takega pripomočka se lahko posvetujete z magistri farmacije v Pomurskih lekarnah. Ostali neželeni učinki so zelo malo verjetni, razen, če uporabljate velike odmerke teh zdravil. Zdravljenje je potrebno izvajati z najnižjim učinkovitim odmerkom zdravila. Svetujem vam, da se pogovorite s svojim zdravnikom, kakšen odmerek zdravila potrebujete. Vsekakor pa mora biti odmerek dovolj visok, da omogoča zadostno urejenost vaše bolezni. 


Kako pa je z zdravili za astmo v nosečnosti?

V nosečnosti je zelo pomembno imeti dober nadzor nad astmo. Nosečnica diha zase in za otroka. Kisik je pomemben za normalno rast in razvoj zarodka, prav tako zmanjša verjetnost za nizko porodno težo in prezgodnji porod. Nosečnice ne smejo same prenehati z uporabo zdravil za zdravljenje astme, predvsem ne smejo opustiti uporabe preprečevalca. Poslabšanje astme med nosečnostjo, predvsem astmatični napad bi lahko zelo ogrozil otroka, ki bi mu primanjkovalo kisika. V primeru, da imate astmo in načrtujete nosečnost, se pogovorite s svojim zdravnikom specialistom in naredite plan kako boste nadzorovali astmo med nosečnostjo. Potrebna bo verjetno večja pozornost na morebitne znake poslabšanja, morda bo potrebna zamenjava vdihovalnika, morda boste morali večkrat na pregled. A vedite, da če nosečnica ne more dihati, ne more dihati niti njen otrok.


Imate pomisleke glede uporabe vaših zdravil za astmo? Vam način uporabe zdravila dela preglavice? Niste prepričani da zdravilo pravilno uporabljate? Se vam zdi, da so se pri uporabi zdravila pojavili neželeni učinki, ali pa vas morda skrbi da se bodo?  Želite storiti še kaj več, da vas vaše dihanje ne bo oviralo pri vsakdanjih aktivnostih? Z veseljem vam na poti do vašega zdravja pomagamo magistri farmacije v Pomurskih lekarnah. Vabljeni na Celoviti osebni posvet o astmi in kronični obstruktivni bolezni. Za vas si vzamemo čas in skupaj z vami poskušamo poiskati pot do boljšega počutja. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj