Točka zdravja

Ni vse zlato, kar se sveti

Težko rečem, kako star je že ta rek. A še kako velja tudi dandanašnje dni. Na žalost tudi na področju zdravil, oziroma izdelkov, ki se jim neupravičeno pripisuje zdravilne lastnosti. 

Zadnjič mi je pozornost pritegnila reklama na enem izmed družbenih omrežij svetovnega spleta. Reklamam na spletu običajno ne posvečam pozornosti, me pa pritegnejo farmacevtski izdelki. Poklicna deformacija pač. Tokrat so oglaševali izdelek za zniževanje holesterola. V podrobnosti glede izdelka se ne bi spuščal. Kot je običajno pri tovrstnih oglasih, pogosto dodajo sliko osebe, ki izdelek priporoča. Velikokrat je to uporabnik izdelka, ki le tega kar ne more prehvaliti. Nemalokrat pa za namen oglaševanja izkoristijo kar strokovnjaka, običajno gre za zdravnika, pri katerem ne skoparijo s profesionalnimi in znanstvenimi nazivi. Natanko tako je bilo tudi v tem primeru. Pripisane besede zdravnika se niso skladale z uradnimi priporočili zdravljenja povišanih vrednosti holesterola. Po raziskovanju mesta zaposlitve mi je postalo jasno zakaj. Šlo je namreč za izmišljenega zdravnika, ki je bil zaposlen na izmišljenem delovnem mestu ministrstva za zdravje.


Tudi če niste uporabnik svetovnega spleta se zavajajočemu oglaševanju ne morete izogniti. Podobne oglase opažamo v raznih časopisih. Govorijo o neverjetnih novih izdelkih s skorajda čudežnimi lastnostmi. Pogosto zdravijo različne bolezni hkrati ali ozdravijo kronične nenalezljive bolezni. Način oglaševanja je zelo podoben zgoraj opisanemu. O učinkih zatrjujejo zadovoljni kupci ali zdravstveno osebje. Ti so pogosto iz tujine, saj tako težje dokažemo prevaro. 


Tudi če ne berete revij ali časopisov se oglaševanju izdelkov z zdravilnimi lastnostmi, ki niso zdravila, ne morete izogniti. Slej ko prej vas pokliče prijazen moški ali ženski glas, ki vam ponuja tak ali drugačen izdelek. Izdelku, ki je sicer prehransko dopolnilo pogosto pripisujejo zdravilne lastnosti ter obljubljajo različne ugodne učinke na vaše zdravje. Šele po prejemu izdelka boste ugotovili, da marsikaj od obljubljenega na sami ovojnini izdelka ni navedeno. Zgodilo se je že tudi, da so ljudje kupili podobne izdelke kot jih imamo v lekarni, a po precej višji ceni. 


Zadnjič sem na radiu slišal pogovor z zdravnikom, ki je opisoval primer bolnika z rakom. Po njegovi smrti so svojci ugotovili, da se je zdravil s pripravki, kupljenimi od nekega zdravilca. Pravzaprav je šlo prehranska dopolnila, ki jih je zdravilec kupil za nekaj evrov v lekarni in jih nato bolniku prodal kot zdravila, za nekaj desetkrat višjo ceno.


Bolezni, posebno neozdravljive, zmanjšajo previdnost slehernika, ki se pogosto oprijeme še tako nezanesljive bilke. Najmanj etično sporno je zato obnašanje posameznikov, ki to dejstvo zlorabljajo in izkoriščajo. Lekarniški farmacevti, ki delujemo v zdravstvu se zavedamo meja farmacije in medicine. Verjetno ljudje prepoznajo zavezo kodeksu farmacevtske etike, saj v različnih anketah pogosto pristanemo med poklici, ki jim ljudje najbolj zaupajo. 


Če ste v dvomih glede kakšnega izdelka se obrnite po nasvet na lekarniškega farmacevta. Glede na prej omenjeni kodeks mora lekarniški farmacevt izdelati in izdajati samo zdravila, medicinske pripomočke in druge izdelke, ki so dobre kakovosti in ustrezajo predpisom. Ob tem mora upoštevati posameznikovo dobrobit pred svojimi osebnimi koristmi ali tržnim pridobitništvom. Verjetno se strinjate, da to za nekoga, ki za namen oglaševanja svojega izdelka uporablja namišljeno osebo niti približno ne velja?  


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj