Točka zdravja

Nizek krvni tlak

...Mnogokrat pa tistemu, ki ga ima, onemogoča z veseljem in poletom začeti novi dan...

Kadar se pogovarjamo o "pritisku", ima velika večina v mislih zvišan krvni tlak, ki nevarno ogroža naše zdravje in ga je treba zdraviti, čeprav običajno ne otežuje življenja, dokler ne povzroči resnejših okvar najpogosteje na možganih, srcu ali ledvicah. Mnogo redkeje slišimo o težavah tistih ljudi, ki živijo z znižanim krvnim tlakom (HIPOTENZIJA).

Pa vendar tudi nizek krvni tlak ni tako redek. Pri nekaterih ne povzroča nikakršnih težav in je za prognozo dolgega življenja ugoden. Mnogokrat pa tistemu, ki ga ima, onemogoča z veseljem in poletom začeti novi dan. Ljudje z nizkim krvnim tlakom so že zjutraj pogosto utrujeni, brez volje in zagona. Ob vstajanju ali spremembi položaja telesa se jim vrti, pogosto so omotični in zaspani. Drugi se pritožujejo zaradi glavobola, zaspanosti, občutka slabosti, tiščanja v želodcu in pomanjkanja apetita, mrzlih rok in nog ali napadov potenja. Temu se lahko pridružijo še motnje vida, omotice in celo kratkotrajna izguba zavesti, kar je zaradi možnih padcev in z njimi povezanih poškodb lahko nevarno, še posebej pri nosečnicah in starejših ljudeh.

Vzroki

Vzrok nizkega krvnega tlaka je mnogokrat neznan. Pojavi se lahko kot posledica določenih bolezni. Vzroki so lahko tudi večja izguba krvi, pomanjkanje soli in izguba tekočine (npr. zaradi močnega potenja, bruhanja ali driske). Navsezadnje je lahko prenizek krvni tlak posledica jemanja zdravil za zniževanje previsokega krvnega tlaka. Pozornost je potrebna ob uporabi diuretikov, ki pospešujejo izločanje vode iz telesa. Včasih se znižan krvni tlak pojavi v nosečnosti, kar je lahko za plod nevarno, saj se zmanjša tudi prekrvavitev posteljice, ki lahko vodi v zaostanek pri rasti otroka.

Zdravljenje

Kadar so težave hude in jih z ustreznim ravnanjem sami ne moremo omiliti, je potreben obisk zdravnika. Na voljo so nekatera zdravila, ki pomagajo normalizirati krvni tlak in obvladati težave. Obisk pri zdravniku je na vsak način potreben, kadar se težave pojavijo nenadoma, saj bo le zdravnik lahko postavil ustrezno diagnozo in odredil zdravljenje.

Kaj lahko storimo sami?

Paziti je potrebno na dovolj spanja. Za prebujanje in vstajanje si moramo vzeti dovolj časa, se v postelji pretegniti, iztegniti ter sprostiti roke in noge, morda narediti kako lažjo telovadno vajo, saj se na ta način "prebudi" tudi krvni obtok. Budilka v zadnji minuti in hiter skok iz postelje ni primeren način vstajanja. V splošnem je potrebna previdnost pri menjavanju položaja telesa, na primer pri vstajanju iz sklonjenega, čepečega ali sedečega položaja. Koristna je izmenična toplo/hladna prha ali masaža z mehko krtačo, ki izboljša prekrvitev. Pomembna je redna telesna aktivnost, kar pravzaprav priporočamo vsakomur, ki želi poskrbeti za svoje zdravje. Tudi jutranja kava in drugi kofein vsebujoči napitki so v kratkotrajno pomoč. Hrana naj vsebuje dovolj tekočine (vsaj dva litra dnevno), obroki naj bodo pogostejši in ne preobilni, da prepoln želodec težko prebavljive hrane ne bi še dodatno obremenil krvnega obtoka. Skoraj v vsakem vrtu raste rdeča pesa, ki jo nekateri priporočajo tudi za blaženje težav zaradi znižanega krvnega tlaka, v lekarni pa vam lahko ponudimo sok rdeče pese, čist ali v kombinaciji z medom.
Tudi posebni napitki za športnike, ki vsebujejo zadostno količino vitaminov in mineralnih snovi, so lahko koristni.
Vsakdo mora sam ugotoviti, kaj mu najbolj pomaga obvladovati njegove težave in kronično pomanjkanje energije, se naučiti ustreznega načina življenja in se ga veseliti. Vsi pa se moramo zavedati, da vsakdo, ki zjutraj težko vstane iz postelje ali se težko uči, še ni lenuh. Morda ima prenizek krvni tlak!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj