Točka zdravja

Nova (prašičja) gripa

Vsekakor odsvetujemo paniko, a hkrati priporočamo previdnost.

Prašičja ali nova gripa je obolenje dihal, povzročeno z virusom gripe tipa A (sev H1N1). Gre za obliko gripe, ki izhaja iz prašičev - odtod izvira tudi ime.  Pridobila je sposobnost širjenja iz živali na ljudi, pa tudi med ljudmi. Prve primere okužbe pri ljudeh so opazili v ZDA (Južna Kalifornija, Teksas). Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je 11. junija letos, zaradi vse več primerov okužb v različnih delih sveta, razglasila 6. fazo pandemske pripravljenosti gripe.

Razglasitev ni toliko posledica resnosti poteka bolezni, ampak bolj geografske razširjenosti. Po merilih SZO gre za srednje hudo obliko pandemije, saj večina obolelih okreva brez medicinske oskrbe ali potrebe po bolnišničnem zdravljenju. Pri novi gripi niso opazili pogostejšega pojavljanja hujših zapletov v primerjavi z navadno sezonsko gripo. So pa zaskrbljujoča opažanja o hudih in tudi smrtnih primerih med mladimi, vključno s prej zdravimi osebami, ter med ljudmi z določenimi zdravstvenimi težavami in med nosečnicami. Čeravno je bilo kar nekaj smrtnih primerov med, sicer, zdravo populacijo, veljajo kot rizične skupine bolniki s kroničnimi obolenji dihal, ledvic ali srca, otroci, mlajši od pet let in starostniki nad 65 let ter nosečnice. Razlog, da se je ljudje tako bojimo, je deloma v tem, da gre za nov virus, na katerega večina ljudi ni imunih in zato lahko povzroči večje število okužb kot je to v primeru sezonskih virusov.

Znaki so precej podobni navadni sezonski gripi in vključujejo povišano telesno temperaturo, bolečine v mišicah in kosteh, utrujenost, pomanjkanje apetita, kašelj ter boleče žrelo. Pri nekaterih obolelih se je pojavilo bruhanje in driska.

Pri obolelih se lahko priporoča zdravljenje s protivirusnim zdravilom, ki se dobi na recept (zdravilna učinkovina je oseltamivir - Tamiflu) in zavira razmnoževanje virusa. Z zdravljenjem je treba pričeti čim prej, v roku 36 do 48 ur po pojavu znakov. Zdravilo za kakšen dan skrajša trajanje bolezni, olajša nekatere simptome ter zmanjša nevarnost nastanka resnih zapletov, kot je denimo pljučnica. Zdravilo torej ne zdravi bolezni, ampak lajša simptome ter pomaga pri okrevanju. Je pa res, da je večina obolelih popolnoma okrevala tudi brez zdravljenja s protivirusnim zdravilom.

Preprečitev obolevnosti zaradi okužbe je mogoče doseči s cepljenjem. Sestavine cepiva seznanijo naš imunski sistem z virusom ter mu naročijo naj izdela ustrezna protitelesa, ki ob prvem stiku z virusom le tega napadejo in tako preprečijo razvoj bolezni. Cepivo pričakujemo jeseni.

Ljudem, ki so zboleli, priporočamo, da ostanejo doma ter počivajo. S tem olajšajo okrevanje, poleg tega pa preprečijo širjenje okužbe. Za lajšanje bolečin ter zniževanje povišane telesne temperature so primerna protibolečinska / protivročinska zdravila (paracetamol, acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen). Z ustreznimi zdravili si lahko lajšajo tudi ostale morebiti prisotne simptome, kot je kašelj ali boleče žrelo. Potrebno je tudi zaužiti dovolj tekočine.

Kot je znano, se ta virus širi na podoben način kot preostali virusi, ki povzročajo sezonsko gripo - torej kapljično. Zato lahko vsi prispevamo k zmanjšanju širjenja virusa med ljudmi, če upoštevamo nekatera osnovna higienska priporočila:

  • Ob kašljanju ali kihanju si z robčkom pokrijmo usta ter nos.
  • Robčke po uporabi zavrzimo med smeti.
  • Skrbimo za osnovno higieno rok, ki si jih redno umivajmo s tolpo vodo in milom (s tem onemogočimo širjenje virusa z rok na obraz ali druge ljudi).
  • Redno očistimo površine (recimo kljuke) s čistili, ki jih navadno uporabljamo.
  • Predvsem poskrbimo, da bodo tudi otroci upoštevali ta navodila.

Vsekakor odsvetujemo paniko, a hkrati priporočamo previdnost. Z upoštevanjem ponujenih priporočil, kakor tudi z izogibanjem okuženim osebam, lahko preprečimo okužbo. Bolniki so kužni, dokler imajo znake in simptome okužbe oziroma sedem do deset dni po začetku bolezni. Če opazimo znake bolezni, podobne gripi, je najbolje, da ostanemo doma ter po telefonu pokličemo svojega izbranega zdravnika, ki nam bo svetoval kako naprej.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj