Točka zdravja

O benigni hiperplaziji prostate

Prostata se z leti ponavadi poveča. Pojav imenujemo benigna hiperplazija prostate, ki lahko povzroča težave pri uriniranju. Simptomi so na začetku ponavadi blažji: nekoliko šibkejši curek urina in občasno nočno mokrenje....

Prostata se z leti ponavadi poveča. Pojav imenujemo benigna hiperplazija prostate, ki lahko povzroča težave pri uriniranju. Simptomi so na začetku ponavadi blažji: nekoliko šibkejši curek urina in občasno nočno mokrenje. Sčasoma pa se težave stopnjujejo in izločanje urina zahteva več truda in časa. Takrat si lahko pomagamo z uporabo zdravil, oz. v skrajnem primeru s kirurškim posegom.

Da bi lahko ocenili simptome, si lahko pomagamo s sledečim vprašalnikom (vprašanja se nanašajo na obdobje zadnjih mesecev):

 1. Kako pogosto ste imeli po mokrenju občutek nepopolno izpraznjenega mehurja?
 2. Kako pogosto ste morali na vodo prej kot dve uri po mokrenju?
 3. Kako pogosto se vam je med mokrenjem curek prekinjal?
 4. Kako pogosto ste med mokrenjem opazili tanjši curek?
 5. Kako pogosto ste se morali pred ali med mokrenjem napenjati ali pa čakati na začetek mokrenja?
 6. Kolikokrat na noč ste morali na vodo?
 7. Kako pogosto ste težko preložili mokrenje?

Odgovore ovrednotimo z lestvico od 0 do 5, kjer 0 pomeni "nikoli", 3 "v skoraj polovici primerov" in 5 "skoraj vedno". Števila nato seštejemo in tako dobimo rezultate.

0 - 7 pomeni blage težave,
8 - 19 srednje izražene težave in
20 - 35 hude težave.

Če je vaš rezultat višji od 7, vam svetujemo obisk pri zdravniku, saj ta vprašalnik ni diagnostičen test, ampak samo oceni, kako hudi so vaši simptomi. Na podlagi tega vprašalnika torej ne morete povedati, ali imate BHP ali ne. Je samo pripomoček, ki vam bo pomagal, da se lažje pogovorite s svojim zdravnikom.

Poleg zdravil, predpisanih na recept, si bolniki lahko pomagajo tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin.

Med njimi so najbolj raziskani plodovi žagastoliste palme (sabal, palmeto) ter izvlečki korenine koprive, uporabljajo pa se tudi bučna semena. Rezultati raziskav, narejenih z omenjenimi pripravki, so si nasprotujoči. Nekatere kažejo ugodne učinke blažitve omenjenih simptomov, spet druge ne dokazujejo kakšnega bistvenega izboljšanja, medtem ko so nekatere celo ugotavljale podobne učinke kot zdravila na recept. Stališče strokovnjakov je, da omenjene pripravke bolnik, če želi, lahko uporablja. Posebej, če ugotovi ugodne učinke. Uporaba je upravičena predvsem za lajšanje začetnih stopenj BHP. Hkrati svetujemo, da o jemanju obvestimo zdravnika, saj bo tako imel boljši vpogled v zdravljenje.

Seveda pa si z nekaterimi napotki lahko pomagamo tudi sami. Tile nasveti pridejo prav ob milejših simptomih, oz. če zdravljenje simptomov ne omili popolnoma.

 • Poskusite predvideti, kdaj bi bilo pogosto uriniranje najmanj zaželeno in tako predhodno zmanjšajte vnos tekočin. Npr. ne pijte veliko 2 do 3 ure, preden greste zdoma. Ob tem pa vseeno pazite, da ne zmanjšate celodneven vnos tekočin, ki jih praviloma zaužijete.
 • Po končanem uriniranju pojdite čez nekaj minut spet na stranišče in tako popolnoma izpraznite mehur.
 • Zmanjšajte ali popolnoma omejite vnos kofeina (čaj, kava, cola) in alkohola. Ti napitki namreč poslabšajo simptome, kot so pogostost in nujnost uriniranje ter nokturijo (nočno mokrenje).
 • Če je problem to, da seč ne začetku uriniranja ne steče, se poskusite sprostiti preden urinirate. Lahko poskusite z dihalnimi vajami.
 • Če je problem nujno uriniranje, lahko prav tako poskusite z dihalnimi vajami ali mentalnimi triki, ko poskusite svojo pozornost preusmeriti drugam, npr. štejte.
 • Če je problem pogosto uriniranje, poskusiti čim dlje zadržati, preden greste na vodo. Na ta način trenirate mišice mehurja.

Na koncu velja opozorilo, da si sami ne moremo postaviti diagnoze BHP in je tudi ne sami zdraviti. Po nasvet lahko povprašate v lekarni, kjer vam bomo lahko svetovali uporabo najprimernejšega pripravka iz zdravilnih rastlin. Obenem pa vas bomo napotili do osebnega zdravnika, ki bo na podlagi preiskav postavil pravilno diagnozo. Še pomembneje je, da bo tako lahko ovrgel sum drugega obolenja, kot je denimo rak prostate.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj