Točka zdravja

O samozdravljenju bolečine se posvetujte s farmacevtom

Pri znanih in blažjih zdravstvenih težavah se pogosto odločamo za samozdravljenje. Bolečina je nasploh eno najpogostejših težav za katere iščemo pomoč v lekarni v obliki zdravil brez recepta. Bolečino običajno skušamo ublažiti s protibolečinskimi zdravili, strokovno jih krajše imenujemo analgetiki in katere je možno kupiti v lekarni brez zdravniškega recepta. Čeprav analgetik praviloma ne manjka v domači lekarni, pa vsak ni primeren za vsakogar oziroma za vsako bolečino.
Analgetik izbora pri bolečinah, ki so primerne za samozdravljenje je vsekakor paracetamol. Med izjeme lahko uvrstimo migrenski glavobol, menstrualno bolečine ter bolečine, pri katerih je prisotno vnetje. Paracetamol ima najboljši varnostni profil in je namenjen lajšanju bolečine pri široki populaciji, tudi otrok in starostnikov. Hkrati pa predstavlja potencialno nevarnost poškodbe jeter, zato svetujemo previdnost pri posameznikih (recimo alkoholikih), katerih jetra ne delujejo optimalno. Škodljiv postane tudi ob napačni uporabi. Zato upoštevajte priporočene odmerke: enkratni odmerek pri odrasli osebi ne sme preseči 1.000 mg in dnevno ne smete zaužiti več kot 4.000 mg. Tableta s paracetamolom običajno vsebuje 500 mg, torej smemo naenkrat zaužiti največ 2 tableti in dnevno ne več kot 8 tablet. Hkrati je treba paziti na časovni interval med posameznimi odmerki, ki naj znaša 6 ur. V nasprotnem primeru lahko pride do zasičenja jetrnih encimov, kopičenja škodljivih presnovkov in okvare jeter.
Primerljiv protibolečinski učinek izkazuje acetilsalicilna kislina, ki podobno kot paracetamol deluje protibolečinsko in protivročinsko, ima pa še protivnetno delovanje, ki se sicer izrazi pri višjih odmerkih. Acetilsalicilna kislina vpliva tudi na strjevanje krvi, zato ni najbolj primerna pri menstrualni bolečini ter zobobolu, saj lahko pri slednjem predvidevamo možnost zobozdravstvenega posega. Acetilsalicilne kisline tudi ne smemo dajati otrokom, saj obstaja nevarnost resnega zapleta, ki ga imenujemo Reyev sindrom.
Protivnetni učinek imajo tudi nestreroidni antirevmatiki (NSAR) in so praviloma zdravilo izbora pri bolečini z vnetjem (menstrualna bolečina). Pri nas se brez recepta lahko dobita ibuprofen in naproksen. Tako acetilsalicilna kislina kot NSAR lahko dražijo želodčno sluznico in povzročijo razjede ter krvavitve iz prebavil, zato priporočamo jemanje med jedjo ali takoj po jedi. Odsvetujemo jih seveda osebam z razjedami prebavil ali tistim, ki so imeli razjede prebavil v preteklosti, in seveda otrokom ter nosečnicam. Po porodu, med dojenjem je prvo priporočilo paracetamol, lahko pa tudi ibuprofen, ki ga priporočamo takoj po hranjenju otroka (z dojenjem) s čimer zmanjšamo količino učinkovine v mleku.
Ibuprofen in naproksen sta močnejša analgetika od acetilsalicilne kisline in paracetamola in čeprav spadata v isto skupino zdravil obstaja med njima nekaj razlik. Ibuprofen je nekoliko varnejši glede neželenih učinkov na prebavila, naproksen pa glede neželenih učinkov na srčno-žilni sistem. Pri uporabi NSAR, posebej tistih bolj selektivnih, so namreč zaznali pogostejše pojavljanje srčno-žilnih zapletov, kot je srčni infarkt.
Iz napisanega ste verjetno zaznali, zakaj vam pred izbiro analgetika priporočamo posvet s farmacevtom. Morebiti občasno koga čudi, zakaj se analgetikov ne dobi v trgovini ali vsaj v specializirani prodajalni. Omenjena opozorila so lahko znana tudi farmacevtskemu tehniku, a le v lekarni je prisoten tudi magister farmacije, ki prepozna tudi nevarnost medsebojnega delovanja z zdravili predpisanimi na recept. Zato naslednjič ob nakupu analgetika povprašajte za nasvet v lekarni. Zanj vam ne bomo dodatno zaračunali, imeli pa boste večje zagotovilo, da ste dobili učinkovit in varen analgetik izbran osebno za vas.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj