Točka zdravja

O zdravilih z zdravnikom ali farmacevtom

V Pomurskih lekarnah že nekaj let izvajamo storitev pregled uporabe zdravil, s katerim želimo našim strankam ponuditi dodatno možnost za posvet o svojih zdravilih v obsegu, ki presega svetovanje magistra farmacije ob izdaji zdravil. Gre za strukturiran pristop, pri katerem magister farmacije z dodatnimi znanji, sistematično pristopi k pregledu terapije z vidika ali pacient svoja zdravila pozna, jih pravilno in redno uporablja ali ima kakšne druge težave pri uporabi zdravil. Posvet s farmacevtom ni namenjen preučitvi primernosti predpisane farmakoterapije za posameznega pacienta, saj bi to mnenje presegalo naše kompetence. Tega se farmacevti zelo dobro zavedamo. Izbira zdravil je namreč odvisna od mnogih dejavnikov, večina njih nam v lekarni niso poznani oziroma dostopni. Zato nas presenečajo situacije, kadar nekdo, ki je za odločitev glede zdravljenja z zdravili bistveno manj kompetenten svetuje o redni terapiji, ki jo je pacientu uvedel zdravnik.

Tak primer se je zgodil pred nekaj časa, ko je gospa, ki se je udeležila storitve pregled uporabe zdravil potarnala, da ji krvni tlak precej niha. Pred meseci je bila na posvetu v eni izmed trgovin z zdravo prehrano, kjer so ji v okviru neopredeljenega pregleda in posveta svetovali naj zdravilo, ki znižuje krvni tlak vzame le takrat, ko bo ta presegel vrednosti 150 mmHg, drugače ne. Od takrat ji krvni tlak niha med vrednostmi 125 do 165 mmg Hg, včasih še višje.

Kot izpostavljeno v uvodu se v okviru pregleda uporabe zdravil ne vtikamo v izbiro zdravil, niti v izbiro odmerkov, razen kadar le ti presegajo priporočene odmerke oziroma pacientu povzročajo težave. Pacientu, ki uporablja zdravila z vplivom na krvni tlak na posvetu praviloma krvni tlak izmerimo oziroma povprašamo o vrednostih izmerjenih meritev na domu. Glede tega se lahko orientiramo ali so izmerjene vrednosti ustrezne. Če opazimo odstopanje svetujemo glede pravilne uporabe zdravil oziroma kontaktiramo osebnega zdravnika.

Naša pacientka je zaradi omenjenega nasveta imela vrednosti krvnega tlaka precej nad priporočenimi. Pri zdravljenju hipertenzije namreč stremimo k doseganju ciljnih vrednosti sistoličnega krvnega tlaka med 130 do 139 mmHg, oziroma 120 do 129 mmHg pri mlajših od 65 let. Diastolični krvni tlak bi naj bil med 70 do 79 mmHg. Gospa sicer ni navajala, da bi se kaj drugače počutila ob kateri od izmerjenih vrednosti krvnega tlaka. Tudi pri nižjih vrednosti ni navajala omotice, vrtoglavice ali drugih težav. Na podlagi tega smo ji priporočali, da zdravilo za zniževanje krvnega tlaka jemlje redno, 1 tableto zjutraj, kot ji je predpisal zdravnik. V eni tableti ima združene 3 učinkovine, ki na različne načine vplivajo na krvni tlak, hkrati pa ugodno učinkujejo tudi glede drugih bolezni, recimo na morebitno srčno popuščanje. Tega podatka sicer nismo imeli, saj farmacevt v lekarni nima vpogled v diagnozo in indikacijo, torej razlog oziroma namen uvedbe določenega zdravila.

Po dveh tednih redne uporabe zdravil je gospa navajala, da se ji je krvni tlak ustalil pri priporočenih vrednostih. Podobno kot prej ni opazila sprememb v počutju ali kakšnih drugih težav. Povišan krvni tlak ne imenujemo zastonj »tihi ubijalec«. Marsikomu tudi povišane vrednosti na kratki rok ne povzročajo težav in spremembe vrednosti ne zazna. A s časom se bistveno povečajo tveganja za resne zaplete, npr. srčni infarkt, možgansko kap, odpoved srca in ledvic.

Zdravljenje z zdravili prinaša koristi, pa tudi tveganja. Kadar se zdravnik odloča glede spremembe farmakoterapije, v svojo odločitev vključi tehtanje o obeh vidikih. Druge osebe, posebej neizobražene z zdravstvenega področja tega vpogleda nimajo, zato njihova sodba glede farmakoterapije ni ustrezna. V času zadnje epidemije smo dobili občutek, da vsi o vsem vemo vse. Kar seveda ni res. Kdor presega svoje kompetence na žalost lahko naredi več škode kot koristi. Zato bodite pozorni komu zaupate in nasvete koga upoštevate.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj