Točka zdravja

O zdravilih za zdravljenje anksioznih motenj

K zdravljenju anksioznih motenj lahko pristopamo na različne načine, vsekakor pa pomembno mesto zavzema farmakoterapija, to je zdravljenje z zdravili. Lekarniški farmacevti vam ob blagih oblikah nemira, tesnobe, razdražljivosti lahko priporočamo uporabo zdravil iz zdravilnih rastlin, recimo baldrijan, sivko, pasijonko ali hmelj. Ob resnejših stanjih pa je vsekakor potrebno obiskati zdravnika. Ta vam lahko predpiše katero izmed zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje anksioznih motenj. Že zaradi različnih anksioznih motenj lahko pričakujemo uporabo različnih vrst zdravil. Izbira pa ni odvisna samo od vrste motnje, pač pa tudi od drugih dejavnikov.


Ob zdravilih za zdravljenje anksioznosti najprej pomislimo na pomirjevala tako imenovane benzodiazepine (alprazolam, bromazepam, lorazepam idr.), ki se lahko uporabljajo tudi za zdravljenje motenj spanja. Ob uporabi benzodiazepinov hitro opazimo učinek, zato so uspešni pri kratkočasnih oblikah anksioznosti in pojavu epizodičnih napadov tesnobe. Pri uporabi previsokih odmerkov lahko pride do simptomov hude sedacije, ki se kaže kot zaspanost, motnje koncentracije, motene usklajenosti gibov, motorične motnje govora, dvojni vid, oslabelost mišic, tresenje, vrtoglavica, zmedenost ali nespečnost. Zdravljenje s temi zdravili naj bi bilo čim krajše, saj se ob redni uporabi nanje navadimo, kar lahko opazimo s pojavom abstinenčnih simptomov ob nenadni prekinitvi uporabe kot napetost, strah, paranoidne motnje, pospešeno dihanje, tresavica, motnje spanja, mišični krči, anoreksija, hujšanje, motnje vida, potenje, nemir, preobčutljivost na dražljaje, halucinacije.


Za zdravljenje anksioznih motenj pa se pogosto uporabljajo tudi zdravila, ki jih sicer opredelimo kot antidepresive. Čeprav govorimo o antidepresivih gre za zdravila, ki uravnovesijo porušeno ravnotežje živčnih prenašalcev v možganih, kar se odraža z različnimi učinki, tudi zmanjšanju tesnobe in strahu. Med antidepresive spadajo selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (citalopram, escitalopram, fluoksetin, sertralin, paroksetin), triciklični antidepresivi (maprotilin), zaviralci monoaminooksidaze (moklobemid) in drugi.


Farmacevti ob začetku zdravljenja s temi zdravili bolnika opozorimo, da so ob začetku simptomi lahko še bolj izraženi. Priporočamo mu tudi vztrajanje pri uporabi zdravil, saj pričakujemo optimalni učinek šele po nekaj tednih zdravljenja. Odsvetujemo izpuščanje odmerkov, ter samovoljno prekinitev zdravljenja. Podobno kot pri uporabi benzodiazepinov tudi pri teh zdravilih odsvetujemo uživanje alkohola.


Pojavijo se lahko nekateri neželeni učinki, najpogostejši so slabost, driska ali zaprtje, zamegljen vid, nespečnost, pridobivanje na telesni teži, glavobol, suha usta, razbijanje srca, sedacija, retenca urina. Ob pravilni uporabi je možnost pojava resnejših neželenih učinkov relativno majhna. 


Učinkovitost in varnost zdravljenja anksioznih motenj s pomočjo zdravil bo zadovoljiva predvsem, če boste upoštevali zdravnikova in farmacevtova priporočila. Nikar ne spreminjajte ali izpuščajte priporočenih odmerkov. Če opazite neželene učinke se o tem pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom. Velikokrat so ti prehodnega značaja, pojavijo se na začetku zdravljenja z zdravilom in nato izzvenijo. Kadar vam zdravnik predpiše novo zdravilo ali si sami kupite zdravilo brez recepta v lekarni opozorite na zdravila, ki jih uporabljate. Tako se boste izognili možnosti pojava neželenega medsebojnega delovanja zdravil. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj