Točka zdravja

Oh, ti mozolji

Skoraj ni človeka, ki ga ne bi v enem od obdobij življenja pestil izbruh aken! Akne so eden najpogostejših problemov kože. Čeprav akne ostajajo nadloga mladostnikov, se približno 20% vseh primerov aken pojavlja tudi pri odraslih ljudeh. 
Pojavljati se začno v puberteti in so najtežjih oblik pri ljudeh z mastno kožo. Pojavljajo se pri obeh spolih, vendar so lahko pri fantih hujše. 

Vzroki
Vzrok za nastanek aken je neravnovesje hormonov (pri mladostnikih je produkcija hormonov zvečana). Prav tako pa lahko akne poslabšajo stres, določena živila, neustrezna nega,… V puberteti količina hormonov v krvi hitro narašča in s tem spodbuja žleze lojnice, ki pospešeno izločajo kožno maščobo. Maščobe dražijo izvodila mešička, da izdelujejo več celic, ki mašijo folikularne izhode, kar povzroči nastanek mozoljev in vnetih, okuženih ognojkov. Akne se pozimi poslabšajo in poleti izboljšajo (zaradi dobrodejnih učinkov sonca). 

Pomoč iz lekarne
V lekarni je na voljo pestra izbira pripravkov, ki se dobijo brez recepta. Lekarne imajo v svojem naboru izdelkov tudi medicinsko kozmetiko za problematično kožo. Svetuje se uporaba gela za umivanj, tonika za razmastitev kože in kreme za vsakodnevno nego. 
V kolikor so težave obsežnejše, je potrebno poseči tudi po zdravilih. Medicina je naklonjena zdravljenju z zdravili, ki ovirajo nastajanje loja in keratina, omejujejo rast bakterij ali spodbujajo očiščenje por, v katerih so odmrle kožne celice. Ker utegnejo imeti mnogi načini stranske učinke, mora zdravljenje predpisati in spremljati dermatolog. Na zdravniški recept Vam lahko zdravnik predpiše kapsule derivata vitamina A, antibiotike v obliki mazil, tekočih pudrov, tablet ali kombinacije ter zdravljenje s kortikosteroidnimi mazili. Možnosti in zdravil je veliko.

Prehrana
Čeprav so mnenja o vplivu prehrane na nastanek in razvoj aken deljena, ne bo odveč omeniti tiste poglavitne razvade, ki bi naj povečale nastanek aken: čokolada, maščobe, arašidi, lešniki,… Zato se svetuje uravnotežena prehrana, z veliko sadja in zelenjave in omejitev tveganih živil. K prehrani se priporočajo dodatki vitaminov in mineralov, predvsem cink, krom, vitamin A, vitamin E, vitamin B6. 

Kaj še lahko storimo
Pomembna je higiena: umivanje z neodišavljenim milom, ki pomaga ohranjati čisto kožo. Na voljo so tudi tovrstna mila in antiseptiki. Obraz z brisačo narahlo popivnamo in ne drgnemo. Redno umivajmo roke in menjujmo brisače. Ne uporabljajmo mastne kozmetike, ki pore samo še dodatno maši. Upreti se je potrebno skušnjavi stiskanja mozoljev, saj lahko mesto dodatno okužimo in prenesemo na večji predel kože. Za moške velja, da naj pri vsakem britju uporabljajo svežo britvico, s čimer zmanjšajo tveganje za okužbo. 

Ob težavah z aknami  se lahko oglasite tudi v lekarni, kjer bomo skupaj izbrali za vas primeren pripravek in vam ustrezno svetovali.
In morda še namig: nekoč so pojav mozoljev jemali kot nekaj samoumevnega, naravnega in starši temu niso namenjali veliko pozornosti. Na nek način so morda prav s tovrstnim pristopom mladostniku narekovali, da se ne dogaja nič neobičajnega. Ti so to razumeli kot vstopnico v svet odraslih in so bili skorajda ponosni, da se je odraščanje kazalo tudi navzven. Z vsem tem pa so eni in drugi dosegali lažje soočanje z mozolji.
Morda bi o tem veljalo razmisliti tudi danes!


 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj